reklama 11B

Osm koní Převalského odletí v červnu armádními letouny do Kazachstánu

ikonka

Začátkem června odletí do Kazachstánu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024 osm koní Převalského. Cílem je přepravit během pěti let do oblasti Altyn Dala alespoň čtyřicet těchto koní, kteří budou tvořit základ zdejší populace.
05.03.2024 15:05  |  Autor: Josef Malinovský  |  Foto: Foto: Miroslav Bobek, Tomáš Hulík, Petr Hamerník, poskytla Zoo Praha  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 
První transporty koní Převalského z Evropy do Kazachstánu proběhnou letos v červnu v rámci projektu Návrat divokých koní 2024. Dva armádní letouny CASA s celkem osmi koňmi na palubě odstartují 3. června z letišť v Praze a Berlíně. 
 
Po mezipřistáních v Istanbulu a Baku přistanou 4. června v Arkalyku ve středním Kazachstánu. Pak bude transport koní pokračovat do aklimatizačního centra Alibi v Altyn Dala již po zemi. Poslední divoký kůň se tak po Mongolsku vrátí do stepí další země v nitru Asie. Představitelé Zoo Praha, Armády ČR, Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií (EAZA) a Frankfurtské zoologické společnosti (FZS) to dnes oznámili na tiskové konferenci v Praze.
 
„Po transportech koní Převalského do Mongolska začínáme psát novou kapitolu návratu posledního divokého koně do areálu jeho původního rozšíření,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. „V Kazachstánu jsme jako nejvhodnější oblast pro reintrodukci ‚převaláků‘ vybrali oblast Altyn Dala, tedy Zlaté stepi. Naším záměrem je přepravit tam v průběhu příštích let alespoň čtyřicet koní.“
 
Z přírody kůň Převalského vymizel koncem 60. let minulého století. Na jeho záchraně v lidské péči se významně podílela Zoo Praha, která od roku 1959 vede jeho světovou plemennou knihu. Angažovala se i v pozdějším návratu koně Převalského do Mongolska; nejvýrazněji devíti transporty na západ země v letech 2011 až 2019. Nyní Zoo Praha vedle návratu ‚převaláků‘ do Kazachstánu připravuje rovněž projekt jejich reintrodukce do východního Mongolska.
 

Psali jsme: První hříbě koně Převalského se v Zoo Praha narodilo před 90 lety

 
„Kůň Převalského je ikonickým zvířetem reprezentující úspěšný příběh záchrany druhu: vyhynulý v přírodě, zachráněn díky zoo, navrácen do místa původního výskytu. Pro Evropskou asociaci zoologických zahrad a akvárií je právě toto jedním z klíčových aspektů progresivních zoo, tedy jejich zapojení do EAZA Ex situ programů (EEP) a jejich um propojit to se snahou ochrany in situ, tedy ochrany divoké přírody,“ uvedl ve své řeči prezident EAZA Endre Papp.
 
Cílem „kazachstánského“ projektu je přepravit během pěti let do oblasti Altyn Dala alespoň čtyřicet koní Převalského, kteří budou tvořit základ zdejší populace. Jejich přepravu bude zajišťovat Zoo Praha ve spolupráci s Armádou České republiky a dalšími partnery.
 
„Počítáme s přepravou tří hřebců a pěti klisen z Prahy a Berlína dvěma letouny CASA C-295M Armády České republiky. Čtyři koně vypravíme jedním strojem z vojenského letiště Praha-Kbely, další čtyři vypraví z Berlína Tierpark Berlín. Oba letouny odstartují v pondělí 3. června 2024 po poledni,“ uvedl brigádní generál Jaroslav Falta, velitel 24. základny dopravního letectví na Letišti Praha – Kbely.
 
Letouny poletí na letiště Arkalyk s mezipřistáními v Istanbulu a Baku. Přistání v Arkalyku je v plánu v úterý 4. června ráno, vypouštění koní do aklimatizační ohrady v Alibi po jejich pozemním transportu tentýž den večer.
 
„Na místě jsme již před lety vybudovali základní infrastrukturu, která byla využita zejména pro reintrodukci asijských oslů kulanů. Centrum Alibi bude nyní sloužit dalšímu druhu kopytníka a po nutných úpravách se stává vstupní bránou koní Převalského do Zlaté stepi,“ uvedl dnes v Praze Steffen Zuther, výzkumný pracovník Frankfurtské zoologické společnosti. Ta spolu s partnery v roce 2006 založila Iniciativu pro ochranu Altyn Dala, která usiluje o komplexní ochranu tamních stepních ekosystémů.
 
Projekt Návrat divokých koní je financován z konta Pomáháme jim přežít, na které – díky Magistrátu hl. m. Prahy – putuje mimo jiné 8 Kč z každé vstupenky do Zoo Praha.
 
„Jsem velmi hrdá na in situ projekty Zoo Praha, ve kterých osobně vidím jeden z hlavních smyslů moderních zoo. Každý svou návštěvou pražské zoo pomůže dobré věci. O to víc mě těší pohled na dosavadní návštěvnost zoo, do které už letos zavítalo přes 130 000 návštěvníků,“ uvedla ve svém proslovu náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Jana Komrsková.
 
Zdroj: tisková informace Zoo Praha
 
 




Veškerý obsah na webech Jezdci.cz, EquiTV a EquiRada je dostupný zdarma. Kvalitní materiály ovšem něco stojí a příjmy z reklamy chod redakce plně nepokryjí. Příspěvkem 100 Kč podpoříte naši autorskou tvorbu a získáte 1 měsíc členství ve fanclubu. Další podrobnosti najdete POD TÍMTO ODKAZEM.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }