reklama 11A

Ziburske: Doba je těžká, ale dostihy musí vyzařovat pozitivní energii

ikonka

Jeden z největších dostihových investorů ve střední Evropě Marian Ziburske je se svou stájí Westminster Race Horses rozkročen mezi čtyřmi zeměmi včetně Česka. V posledních letech stojí mimo jiné za výrazným navýšením dotací velkých dostihů v Polsku.
17.01.2023 12:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Před loňskou sezonou byl přesvědčen, že má ve stáji koně, který by mohl proniknout na grupovou scénu. Nejvýše hodnocený dvouletek v českém tréninku Westminster Night však v klasických soubojích zaostal nejen za očekáváními svého majitele Mariana Ziburskeho. Kromě druhé příčky ve Velké jarní ceně bylo jeho loňským maximem druhé a čtvrté místo v classe 2 ve Vichy.

"Minulý týden jsem Westminster Nighta navštívil v Bošovicích a diskutovali jsme s trenérem Václavem Lukou. Oba doufáme, že svůj potenciál ještě ukáže. Vypadá teď dobře, nechali jsme ho mezitím vykastrovat a věříme, že mu to pomůže se lépe soustředit. Stále si myslím, že se do těch grup ještě může dostat. Loni jsme na něj měli zajímavé nabídky, ale neprodali jsme ho, protože mu stále věříme," řekl Ziburske ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Německý podnikatel v oblasti realit a jeden z největších dostihových investorů ve střední Evropě, který mimo koňskou oblast sponzoruje například hokejové reprezentace Kanady a Německa, byl loni vyhlášen majitelem sezony v Polsku, kde jeho koně vyhráli 22 dostihů.

 

Čtěte také: Česká mise v Rijádu? Nejbohatší dostih světa slibuje silnou účast

 

"Je ale pravda, že jsme měli i dost smůly a zdaleka se netýkala jen Westminster Nighta. My jsme byli druzí i v polské Jarní ceně klisen, Velké jarní ceně i derby. A když si člověk ty dostihy pustí, leckdy jsme měli nejlepšího koně v poli. Občas nám nevyšla taktika nebo byl slabší výkon žokeje, každopádně máme co zlepšovat a nějaké cíle se určitě najdou," podotkl Ziburske.

Aktuálně má v tréninku zhruba padesát koní, kteří jsou rozděleni mezi Německo, Česko, Polsko a Slovensko. Paradoxně nejméně zastoupen je ve své rodné zemi.

"U trenéra Andrease Wöhlera máme dosud neporaženou tříletou klisnu Lady Ewelinu. Poté, co při svém debutu ve Varšavě vyhrála o deset délek, jsme ji přestěhovali do Německa, kde rovnou zvítězila v listed. Letos jsme ji přihlásili do německého Oaks. Podle pana Wöhlera dobře přezimovala a dále se zlepšuje. Další dva naše koně trénuje Roland Dzubasz. Jeden z nich vyrostl v hřebčíně Napajedla a je to pravý bratr třetího z německého derby Nordvulkana. I on je teď tříletý a je docela možné, že bude směřovat do letošního Českého nebo Polského derby. V práci se zatím ukazuje velmi dobře," dodal Ziburske.

Dostihové subjekty se musí vzájemně podržet

Muž, v jehož modro-bílých barvách běhaly v nedávné minulosti klasické vítězky Lady Westminster a Syrenka, se stále intenzivněji věnuje i chovu. Hlavní část z patnácti chovných klisen stojí ve francouzském Haras de Beaufay, šestice v Polsku a zbytek byl donedávna ustájen v Napajedlích. Plemeník Amico Fritz, kterého loni připomněl klasický vítěz Zamico, připouští ve Střelicích a druhý hřebec Shakeel v  posila Shakeel působí v polském Krasne.

"Nedávno jsme bohužel přišli o naši velkou naději Datthirey, která podlehla kolice, tak jsme dokoupili další klisnu. Naší novou akvizicí je matka Westminster Nighta, kterého dobře znáte. Získali jsme ji ve Francii březí po Victor Ludorum, takže se už těšíme na její další hříbě," poznamenal Ziburske.

Možná ještě výraznější než majitelská role Westminsteru jsou momentálně jeho sponzorské aktivity. Jako titulární sponzor podporuje nejen Velkou cenu Berlína v Hoppegartenu, ale také řadu vrcholů ve varšavském Sluziewci včetně polských klasických dostihů.

"Nemá smysl zlehčovat krizi, doba je těžká. Ale právě proto je důležité, abychom se my, kdo náš sport máme rádi, vzájemně podrželi a dokázali spolupracovat i v současných podmínkách. Firmy, které si to můžou dovolit, musí jít příkladem a právě teď náš sport podpořit. Tak to bylo i v našem případě, pro majitele závodišť to jsou těžké časy a jsou odkázáni na každého jednoho sponzora," shrnul Ziburske.

Sám se masivně angažuje zejména ve Varšavě, s níž ho pojí i podnikatelské zájmy. „Když polská vláda řekla, že nezvýší dotace dostihů, udělal jsem to já jako sponzor. Na začátku mělo derby dotaci 150 tisíc zlotých, teď je to během čtyř let 300 tisíc. Zvýšili jsme dotace všech klasických dostihů včetně těch určených klisnám, neboť i ve střední Evropě potřebujeme kvalitní klisny, které později odejdou do chovu. To všechno je znatelný pokrok,“ konstatoval.

Do budoucna Ziburske nevylučuje, že by sponzorsky vstoupil i do českých dostihů. "I tady bychom rádi častěji působili jako sponzoři. Přes Tomáše Jandu jsem již sondoval situaci, ale konkrétní dostihy, o jejichž podporu bych měl zájem, své sponzory momentálně mají. Česko je z tržního pohledu menší země než Polsko, ale jeden nebo dva dostihy bych u vás rád podpořil. K tomu může v budoucnosti určitě dojít," řekl Ziburske v podcastu na EquiRadiu.

Inspirace z Polska

Jednu z největších rezerv středoevropských dostihů vidí Marian Ziburske v oblasti marketingu. "Musíme si přiznat, že je třeba udělat mnohem víc. Když jsem kdysi poprvé v Polsku navštívil menší dostihový den, bylo na závodišti tak 500 diváků a věkový průměr byl kolem 75 let. Je skvělé, že přišli a ať chodí i nadále, ale potřebujeme dostat na dostihy i mladé lidi. Změnili jsme třeba kompletní event management. Pozvali jsme na dostihy tisíce lidí, vymysleli jsme koncept VIP s 300 různými akcemi včetně koncertů nebo dětských dnů, abychom k našemu sportu přilákali i lidi, kteří ještě nikdy na dostizích nebyli. Pozvali jsme zahraniční školy a každý student mohl vzít s sebou svého polského kamaráda nebo jsme třeba vymysleli charitativní dostih," vypočítává Ziburske.

Velký úspěch slavil varšavský pořadatel například s charitativním dostihem. "To je velká akce se známými partnery jako Nadace McDonald’s nebo polská liga proti rakovině. Žokejové si oblékli dresy jednotlivých charitativních organizací a v médiích to mělo velký ohlas. Musíme být pravidelně vidět a investovat do reklamy. Přínosem je každý sponzor, třeba i malý, protože vezme s sebou své klienty a další lidi, kteří se o nás dozví," vysvětluje.

Už jen z pouhého srovnání diváckých návštěv má Ziburske pocit, že ve střední Evropě vládne dostatečná míra dostihového entuziasmu, s nímž lze dál pracovat.

"Nesmíme na všechno jen nadávat, negativismus odrazuje nové partnery. My, kdo jsme kolem dostihů aktivní, musíme vyzařovat pozitivní energii. To je hodně důležité a pak se dokážeme posunout dál. O polských dostizích nedávno psal i Racing Post, mezitím máme v našem regionu už poměrně dost koní s blacktype statusem. Dobrým příkladem je Nagano Gold, kterého na Západě opravdu znají. Když jsem na dražbách v Anglii, toho koně tam zná skoro každý. Na to musíme být hrdí - dokázali jsme, že to umíme. Máme v Česku i Polsku kvalitní trenéry, žokeje a pracovní jezdce. Pokud se budeme dál zlepšovat, mají naše dostihy dobrou budoucnost," dodal Ziburske.

Foto: Petr Guth, dostihovy-svet.cz




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE