reklama 11A

Lukášek: Dotace v Kataru narostly i o 100 procent, konkurence je větší

ikonka

Ambiciózní cíl vyhrát padesát dostihů za jednu katarskou sezonu loni Tomáši Lukáškovi překazilo zranění. Letos mu zatím vychází téměř všechno, minulý týden vyhrál derby domácích odchovanců. V rozhovoru se zamýšlí i nad účastí českých koní v Dubaji.
03.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Kdykoli za českým žokejem působícím v Kataru Tomášem Lukáškem přiletí do Dauhá rodina, úspěchy na dráze na sebe nenechají dlouho čekat. Znovu se to ukázalo minulý čtvrtek, kdy Lukášek dojel druhý v půl milionem dolarů dotovaném Qatar Derby a v rámcovém programu přidal dvě cenná vítězství.

"Musím říct, že se teď cítím v naprosté pohodě. Čeká mě rušný leden, poběží se další velké dostihy včetně předzkoušek na nejdůležitější mítink sezony. Zatím mi všechno relativně vychází, tak snad to vydrží. Třeba letos dosáhnu na padesátku vítězství, kterou jsem loni nestihl," řekl Lukášek serveru Jezdci.cz.

V polovině katarské sezony má zatím na kontě 24 úspěchů a jezdí ve velké formě. V 2000 metrů dlouhém derby dokonale odhadl tempo a v sedle vodícího Upton Parka se musel sklonit jen před vítězným Emperorem Maximusem.

 

Čtěte také: Tak vypadá novoroční oslava! Suroit s Bartošem vyhrál v Cagnes-sur-mer

 

Francouzský odchovanec loni v péči trenéra Andrewa Baldinga startoval dvakrát na britských ostrovech a zvítězil v class 4 handicapu v Newbury. "Do budoucna to může být kůň pro největší katarské dostihy, ale ještě potřebuje dozrát. V předzkoušce jsem ho jel ze středu pole a mezi koňmi se nechoval úplně jistě. Proto jsme tentokrát zvolili taktiku ze špice. Věřím, že časem bude moct chodit dostihy i v poli," konstatuje Lukášek.

Derby-mítink v Dauhá je pravidelně cílem zahraničních stájí a drží si dobrou mezinárodní prestiž. "Každý rok přijedou dobří jezdci, Angličané a Francouzi sem vozí kvalitní koně včetně grupových vítězů. Nicméně diváků až tak moc nepřišlo, po fotbalovém šílenství to tu hodně utichlo," hodnotí.

V nabitém programu se běželo hned několik derby a český žokej se spolu se svým zaměstnavatelem Ibrahimem Saídem al Malkim radovali v těsném finiši modré stuhy určené pro plnokrevníky domácího chovu. Cílová kamera zachytila jako prvního v cíli jejich Harba ze stáje Al Rabban Racing.

"Čas od času se najde katarský odchovanec, který je schopný konkurovat importům, ale je to ojedinělé. Harb už určitý talent projevil. Debutoval až v listopadu třetím místem a poté byl pátý ve zdejší Velké jarní ceně," podotkl Lukášek.

Emírův meč s výrazně vyšší dotací

Trenér al Malki v aktuální sezoně disponuje několika výbornými koňmi a v tuto chvíli se zdá, že s nimi dá přednost spíše domácím vrcholům než mezinárodním výletům do Rijádu a Dubaje.

"Je to hodně otevřené, ale myslím, že i letos zůstaneme jen tady. Máme dobře nazbrojeno do vrcholů sezony a pokud koně zůstanou zdraví a ve formě, může to být velmi zajímavé. Je ale pravda, že se v největších dostizích zvedly dotace i o 100 procent a více, takže bude i větší konkurence. Například Emírův meč, který byl o milion dolarů, se letos poběží o 2,5 milionu," vysvětluje Lukášek.

Jako znalec dostihů v regionu bude s velkým zájmem sledovat nadcházející starty českých zástupců Ponntose a Josephina v Dubaji. Zdaleka nejen proto, že šampiona sprinterů důvěrně zná z loňské sezony, kdy ho jel na Royal Ascotu.

"Pokud Ponntos udrží svou formu a bude se cítit dobře, je na 1000 metrů schopný běhat kdekoli, o to strach nemám. A Josephino je nádherný kůň, osobně se mi moc líbí. Uvidíme, kam se zařadí," zamýšlí se.

"Je skvělé, že jsou v našem turfu lidé, kteří se nebojí riskovat a zkoušet něco nového. Je to nákladné, ale pro všechny zúčastněné to budou cenné zkušenosti a z pohledu majitele to musí být zážitek mít koně v takových dostizích," dodává Lukášek.

Foto: Qatar Racing and Equestrian Club




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE