reklama 11C

Ztratil syna, bojuje s rakovinou. Teď trenér po osmi letech zvítězil

ikonka

Musel se vyrovnat s rodinnou tragédií, pere se s rakovinou a málem podlehl covidu-19. I proto britský trenér a majitel Jeff Sadik neřešil, že jeho koně už osm let nevyhráli a nevšímal si posměšků na závodištích. Minulou sobotu se dočkal satisfakce.
10.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V životě Aytacha "Jeffa" Sadika z britského Wolverley existovaly v posledních letech jen dva světlé body - manželka a dostihoví koně. Přestože mu osud kladl do cesty jednu překážku za druhou a jím trénovaní plnokrevníci už řadu sezon nevyhráli, nezdolný sedmdesátník se odmítl vzdát.

A minulou sobotu se dočkal vytouženého úspěchu, když valach Bawaader na all-weather dráze v Kemptonu splnil roli favorita a pod Josephine Gordonovou triumfoval o sedm délek v handicapu class 6. Někdejší reprezentant Hamdana al Maktúma se tak stal Sadikovým prvním vítězným svěřencem po neuvěřitelných osmi letech.

"Bawaadera jsem koupil od Davida Thompsona, který mi o něm řekl, že určitě zvítězí. Věřil jsem mu na sto procent a za posledních pár let jsme se s Davidem stali velkými přáteli," vysvětloval šťastný trenér a majitel v jedné osobě.

 

Čtěte také: Při výběru koní se mi vrátily vzpomínky na Tomáše Hurta, říká Blažková

 

Jak podotkl list Racing Post, kariéru Jeffa Sadika nejlépe vystihuje bilance jiného jeho svěřence Sussex Roada, který loni jako jedenáctiletý odešel do penze, aniž by v 68 překážkových startech dokázal zvítězit.

"Lidé se mi vysmívali, že ho posílám do lepších dostihů, ale byl to dobrý skokan a vždycky se snažil podat co nejlepší výkon. Na dotacích mi vyběhal kolem 23 tisíc liber a do svých dostihů se vždy kvalifikoval, takže mi veškerá kritika byla docela ukradená. Loni mi pak zavolali z dostihové školy v Newmarketu, jestli by si ho mohli vzít pro své žáky, tak jsem ho rád daroval a má se tam moc dobře," řekl Sadik Racing Postu.

Koně jako nejlepší terapie

Existuje však ještě jeden důvod, proč svérázný trenér z hrabství Worcestershire mává nad posměšky sázkařů rukou. Řeší mnohem závažnější problémy, než výsledky na dráze.

"Vyslechl jsem si od hodně lidí, že jsem už dlouho nic nevyhrál. Jenže oni nevědí, co všechno nás v uplynulých letech potkalo. Ztratil jsem syna, který si vzal život. Před třemi lety mi diagnostikovali rakovinu močového měchýře, do toho jsem dostal covid a v nemocnici jsem málem zemřel. Mám z toho všeho poničená plíce a nebyl jsem na tom dobře, takže tohle vítězství je pro mě obrovská vzpruha," poznamenal Sadik.

Za svůj život připravil kolem padesáti vítězů, koním se ale vždy věnoval jen ve volném čase. Dlouho pracoval jako zdravotní bratr, později provozoval tři domy s pečovatelskou službou. Po odchodu do penze v pětasedmdesáti letech začal bojovat se zdravotními problémy.

"Zdá se, že léčba byla úspěšná, ale každé tři měsíce chodím na zdravotní prohlídky. Zatím to vypadá dobře, ale životy naší rodiny v poslední době nestály za moc. Po vítězství v Kemptonu lítám v oblacích, jsou to obrovské emoce," radoval se.

Sadik přiznává, že jsou to právě jeho koně, kdo mu dává další chuť do života. "S veškerou úctou k medikaci, kterou jsem za ta léta bral, musím říct, že koně na mě fungují výrazně lépe. To je moje terapie. Každý den vstávám z postele, protože mám díky nim něco, na co se můžu těšit," vysvětluje Jeff Sadik.

Zdroje: Racing Post, Attheraces

Ilustrační foto: Ivan Krejza




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE