reklama 11D

Česká mise v Rijádu? Nejbohatší dostih světa slibuje silnou účast

ikonka

Stronger Together a Vivernus z tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové jsou českými zástupci na přihláškách rámcového programu nejbohatšího dostihu světa Saudi Cupu. Dvoudenní mítink na závodišti krále Abdulazíze přilákal koně z dvaadvaceti zemí světa.
13.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Přes 1400 přihlášek dorazilo na dvoudenní mítink při nejbohatším dostihu světa Saudi Cupu, který se uskuteční 24. a 25. února na závodišti krále Abdulazíze v Rijádu o celkovou sumu dotací 35,35 milionů dolarů, přičemž 20 milionů je vyčleněno na samotný Saudi Cup.

Mezi dvaadvaceti zastoupenými zeměmi se podruhé v historii nachází Česká republika. Trenérka Ingrid Janáčková Koplíková, který se předloni podílela v roli jezdkyně na přelomovém startu Zariyannky, přihlásila dvojici svěřenců.

Druhý z loňského Českého derby Stronger Together směřuje do půl milionem dolarů dotovaného Saudi International Handicapu, zatímco tříletý Vivernus figuruje mezi více než čtyřmi stovkami kandidátů Saudi Derby.

 

Čtěte také: Suroit mi může splnit sen o vítězství v Auteuil, věří Josef Bartoš

 

"Vivernus byl přihlášen na přání majitele. Dostat se na startovní listinu bude velmi těžké," řekla serveru Jezdci.cz Ingrid Janáčková Koplíková, jejíž stáj bude v prvních dvou měsících roku rozkročena mezi Dubají, Saúdskou Arábií a Francií.

Saudi Derby se vypisuje na 1600 metrů s dotací 1,5 milionů dolarů a první tři ročníky ovládli koně z Japonska a USA. Mezi přihlášenými jsou mimo jiné třídoví Uruguajci Es-Unico a Loreley, ale také Saídem bin Suroorem trénovaný Mawj nebo první vítězný debutant na Royal Ascotu od roku 1996 Holloway Boy.

Ryzák Vivernus, vlastní odchovanec Sultana Hariba, zatím startoval pouze jednou. 16. prosince proměnil svůj debut v Deauville ve vítězství, když drtivým finišem zlikvidoval svou ztrátu a v cíli byl první o nos.

Reálnější obrysy má plánovaná účast Stonger Together ze stáje Jany Dufkové v Saudi International Handicapu na 2100 metrů, v němž Zariyannka před dvěma lety skončila osmá. "Myslím, že by dráha v Rijádu mohla Stronger Together typově sedět," řekla už dříve Janáčková Koplíková.

Handicap otevřený pro koně trénované v zemích mimo první skupinu Mezinárodní federace dostihových autorit se koná v úvodní den mítinku a letos přilákal přihlášky z jedenácti zemí. Kromě České republiky jsou ve hře zástupci Španělska, Portugalska, Dánska, Švédska, Norska, Itálie, Řecka, Saúdské Arábie, Bahrajnu a Kataru.

Emblem Road usiluje o zápis do historie

V nejbohatším dostihu světa Saudi Cupu (1800 m) nastoupí k pokusu o obhajobu loňského vítězství domácí Emblem Road. Pokud by se mu podařila, přehoupl by se přes 20 milionů dolarů na vyběhaných dotacích a vystřídal by australskou legendu Winx na pozici nejbohatšího plnokrevníka historie.

Mezi přihlášenými Američany jsou druhý z loňského ročníku a vítěz Dubai World Cupu Country Grammer, v loňském Kentucky Derby úspěšný Rich Strike nebo trojnásobný Gd1 vítěz Taiba.

Godolphin přihlásil vítěze Breeders’ Cup Turf Rebel’s Romance, Japonsko reprezentují Panthalassa, Geoglyph nebo Jun Light Bolt. Mezi evropskými zástupci jsou Saffron Beach či Order Of Australia.

Foto: Jockey Club of Saudi Arabia / Neville Hopwood




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }