reklama 11C

Klíčový rok pro české dostihy. Řeší se hlavní smlouvy, PMU i testování

ikonka

Řadu aktuálních témat i dlouhodobých priorit řešila na svém prosincovém jednání Rada Jockey Clubu ČR. Ze zveřejněného zápisu vyplývá, že budou pokračovat jednání s pořadateli, Tipsportem i PMU. Dojde také k zpřísnění antidopingových kontrol jezdců.
06.01.2023 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Sezona plná výzev a důležitých kroků čeká tuzemský dostihový sport. Jak připomíná zápis z prosincového jednání Rady Jockey Clubu ČR, který dostihová autorita tento týden zveřejnila na svých internetových stránkách, v prosinci 2023 končí platnost smluv o zajištění dostihového provozu mezi Jockey Clubem ČR a pořadateli, jakož i smlouvy se společností Tipsport jako hlavním partnerem.

V příštích měsících tak proběhne série jednání, která ovlivní podobu dostihového provozu od roku 2024. Prezident JC ČR Josef Bečvář se sejde se zástupci závodišť již v lednu, kromě nových smluv o zajištění dostihového provozu budou dalším tématem rámcové marketingové smlouvy s jednotlivými pořadateli.

Rada JC ČR na svém zasedání z 15. prosince řešila také možné prodloužení spolupráce s Tipsportem. "Ing. Bečvář zdůraznil, že od roku 2024 by chtěl společně s Mgr. Müllerem usilovat o jednotnou smlouvu se společností BPA/Tipsport, tedy včetně závodiště Pardubice. K tomuto stanovisku se připojili také další členové Rady JC ČR," uvádí se v zápisu.

 

Čtěte také: Při výběru koní se mi vrátily vzpomínky na Tomáše Hurta, říká Blažková

 

Nadále pokračuje i snaha o návrat českých dostihů do nabídky kalendáře francouzské PMU. Josef Bečvář v rámci říjnové konference Mezinárodní federace dostihových autorit (IFHA) jednal s Henrim Pouretem z France Galop. Výsledkem je zadání, podle něhož má Jockey Club ČR v průběhu jara navrhnout termíny dostihových dnů vhodných pro PMU.

"Pan Pouret zmínil potřebu aktivnějšího přístupu JC ČR při dění u startovacích boxů v českých dostizích, dále dodržování startovních časů a potřebu harmonizace termínů s dostihy v Německu a Belgii," konstatuje zápis.

Cena zimní královny v Pardubicích?

Rada JC ČR řešila rovněž komplikace v termínové listině sezony 2023 poté, co závodiště Most, Velká Chuchle a Karlovy Vary oproti původním plánům zrušily po jednom dostihovém dni.

Termínová listina tak byla schválena bez Ceny zimní královny, která se po odřeknutí Karlových Varů ocitla bez místa konání. Na prosincovém jednání potvrdilo předběžný zájem o největší dostih dvouletých klisen závodiště Pardubice. Konečné rozhodnutí má padnout do konce ledna, kromě zajištění potřebných financí zůstává otevřená i distance dostihu.

Na podnět České asociace steeplechase se Rada JC ČR zabývala letitou absencí v zahraničí běžného čelního snímání cílové roviny pro potřebu dostihových komisí. Podle generálního sekretáře JC ČR Martina Pecky je věc v řešení.

"Použití čelní kamery je dle Kritérií pro zařazení rovinových a překážkových drah do kategorií povinné, není však dlouhodobě realizováno, a to zejména z finančních důvodů u speciální kamery s dlouhým objektivem. Na prosincovém jednání s předsedy dostihových komisi byla diskutována alternativní možnost použití dronu místo čelní kamery, ale i zde je překážkou finanční náročnost této techniky," uvádí zápis s tím, že v rámci jednání o nové smlouvě s pořadateli se bude hledat kompromisní řešení.

Rada JC ČR se vyslovila také pro výrazné rozšíření antidopingových kontrol jezdců. Ti by měli být od letošní sezony testováni nejen na alkohol, ale i na narkotika, kanabinoidy a jiné návykové látky.

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE