reklama 11B

Suroit mi může splnit sen o vítězství v Auteuil, věří Josef Bartoš

ikonka

S výbornými dojmy se vrací z šestitýdenního pobytu ve Francii žokej Josef Bartoš, který s koňmi Josefa Váni mladšího v barvách Scuderie Aichner vybojoval na Azurovém pobřeží čtyři vítězství včetně vrcholu mítinku. "Omládl jsem o deset let," směje se.
11.01.2023 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C

Jednapadesát startů, čtyři vítězství, dvanáct dalších tabulových umístění a více než čtyři miliony korun na vyběhaných dotacích. Taková je bilance stáje Scuderia Aichner SRL na šestitýdenním překážkovém mítinku v Cagnes-sur-mer, který skončil minulou neděli.

"Myslím, že jsme splnili to, co jsme si předsevzali. Mým cílem bylo nasbírat více vítězství než při první účasti a to se povedlo. Než v polovině prosince vyhrál Capivari, moc se nám nedařilo, ale pak se koně rozběhli a dostali jsme je do dostihů, kde měli větší šanci. Za čtyři vítězství jsem hodně rád," hodnotila stájová jednička Josef Bartoš ve středečním Podcastu Martina Cápa na EquiRadiu.

Italský a český šampion postupně triumfoval s Capivarim v prodejních proutěných překážkách, se Suroitem a Peace Gardenem v handicapech a zlatým hřebem byl úspěch na Suroitovi v grupě 3 steeplechase Grand Prix de la Ville de Nice - Bernard Secly.

 

Čtěte více: Tečka jako z pohádky. Suroit s Bartošem vyhráli grupu 3 v Cagnes

 

"Když se čtyři dostihové dny nic nedaří, je to trochu těžší psychicky, ale já jsem stále věřil, že to přijde. Všichni jsme veškerou práci stále dělali stejně a čekali jsme, že se výsledky dostaví. Capivari prolomil tu první smůlu a pak už se to zlepšovalo," konstatoval Bartoš.

Zatímco mladší svěřenci Josefa Váni mladšího zůstali z různých důvodů za očekáváním, Scuderia Aichner se na Azurovém pobřeží mohla opřít o zkušené starší hvězdy.

"Dobré výkony podávali Sternkranz, Peace Garden, Lord Dragon, a samozřejmě mě příjemně překvapil Suroit. Já jsem ho moc neznal, v dostihu jsem ho jel poprvé až v Cagnes-sur-mer. Už v práci mě překvapoval svou cvalovou akcí a sílou, pak se to potvrdilo i v dostizích. Po zdravotním výpadku se dal dohromady a ukázal tam svou kvalitu," podotkl Bartoš.

Souboje s mladými Francouzi jako životabudič

Ve Francii narozený valach si v nedělní grupě 3 jako silový kůň poradil i s hlubokou dráhou a zvítězil lehce o čtyři délky. Svého žokeje zaskočil snad jen zaváháním na zkušebním skoku.

"On prostě ty proutěnky trošku míň akceptuje. Jak má dlouhý cvalový skok, tak se občas nevejde do odskoku. Když jsme najížděli na překážků, tak jsem si říkal, že tam zbývá ještě jeden cvalový skok, ale on ho neudělal a skočil takovou šipku. Naštěstí jsem se udržel v sedle," usmíval se Bartoš.

Po trojici startů na Azurovém pobřeží, z nichž Suroit dvakrát zvítězil a doběhl pátý v listed, je Bartoš přesvědčen, že hnědákova budoucnost leží ve Francii.

"Sedí mu těžší půda, naopak tvrdá dráha v Itálii ho může zastavit. Je to těžký velký kůň, který potřebuje pod nohama měkký podklad a pokud ho nedostane, asi nám moc dlouho nevydrží zdravý. Osobně v něm vidím adepta pro pařížské Auteuil, kde před příchodem k nám už nějaké úspěchy nasbíral. Měl bych radost, kdybych si právě s ním mohl splnit svůj o vítězství v Auteuil," nastínil Bartoš v podcastu na EquiRadiu.

Během šesti týdnů intenzivních soubojů s francouzskými soupeři se dostal do velké jezdecké pohody. "Pobyt mezi mladou generací francouzských žokejů mě omladil o deset let. Dostal jsem se do formy a dostal jsem se na dobrou vlnu. V půlce mítinku už mě všichni kluci zdravili, chytla se tam moje přezdívka Big Joe a pořád na mě někdo volal. To bylo příjemné, brali mě tam s respektem," uzavřel Josef Bartoš.

 

 

Koně Scuderie Aichner SRL v Cagnes-sur-mer podle dotací

 

1. Suroit 2 196 000 Kč

2. Sternkranz 441 750 Kč

3. Lord Dragon 433 500 Kč

4. Peace Garden 420 000 Kč

5. Capivari 244 375 Kč

6. Costa Rica 107 250 Kč

7. Wopart 90 875 Kč

8. Andoins 59 500 Kč

9. Beau Saonois 23 625 Kč

10. Bonheur de Ballon 20 250 Kč

11. Vaslorey 15 000 Kč

12. Loudovico 13 125 Kč

Zdroj: Jockey Club ČR

 

Foto: France Galop




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE