reklama 11A

Ondřej Zvára: Informací o OH koluje tisíc. Uvěřím až černému na bílém

ikonka

Ondřeje Zváru jsme po telefonu zastihli na začátku jeho cesty domů z předčasně ukončené Sunshine Tour. V exkluzivním rozhovoru prozradil, že se nenechává rozhodit nepotvrzenými informacemi a hodlá věnovat dalším olympijským přípravám maximum úsilí.
16.03.2020 19:02  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C
Poslední den konání předčasně zrušené Sunshine Tour se povedlo Ondřeji Zvárovi a Cento Lanovi získat polovinu kvalifikačního limitu pro účast na olympijských hrách v Tokiu. V pondělí dopoledne se vypravil i se dvěma kamiony na dlouhou cestu domů, kde ho čeká čtrnáctidenní karanténa.
 
Kde jsme vás aktuálně zastihli?
 
My jsme teprve před hodinkou vyjeli, takže jsme stále na jihu Španělska, a máme před sebou nějakých osm set kilometrů na první zastávku, která je v první třetině cesty. Jsme úplně na začátku.
 
Kdy předpokládáte, že byste měli na první pauzu dorazit?
 
Protože jsem pořád vyčkával a řešil situaci na hranicích, jestli teda můžeme jet nebo ne, opravdu jsem nechtěl zůstat někde na hranicích s koňmi se dvěma kamiony, tak jsem to dost prodlužoval. Podle plánu jsem očekával, že tam budeme kolem sedmé, osmé hodiny, nyní to vypadá, že tak devátá, desátá večer.
 

ČTĚTE TAKÉ: Aleš Opatrný: Obávám se, že na závody nevyjedeme minimálně dva měsíce

 

Zjistil jste nějaké informace od ostatních jezdců?
 
S Alešem (Opatrným, pozn. redakce) jsem mluvil poprvé včera večer (neděle 15. 3., pozn. redakce), to říkal, že projel do Německa dobře, že se chystá na pauzu a že mi dá vědět, až překročí další hranice. Zatím ještě nepsal ani nevolal, pokud ještě nedojel do České republiky, tak mi ještě neměl dát co vědět.
 
Jak se podařilo vše zorganizovat? Bavili jsme se o tom, že jste měl ve Španělsku dva kamiony, ale neměl jste k dispozici řidiče.
 
Museli jsme to řešit stejně jako Aleš a ostatní, jedeme na kratší etapy a v každém kamionu máme jednoho řidiče.
 
Už víte, co vše vás čeká po návratu do České republiky? Po návratu byste měl podstoupit čtrnáctidenní karanténu.
 
Jak jste řekl, čeká mě čtrnáctidenní karanténa, já, abych se přiznal, tyto věci úplně neřeším, pokud nemusím. Vše jsme zjišťovali tak nějak zhruba, postupně, více informací bychom měli dostat na hranicích s Českou republikou. Samozřejmě máme plno známých a kamarádů, kteří to pro nás řeší. Po příjezdu se budeme chovat podle zákona, nastoupíme na povinnou čtrnáctidenní karanténu a všechny věci, které z toho vycházejí, budeme dodržovat.
 
Váhal jste, jestli se vrátit zpět do Španělska a odzávodit tam zbývající soutěže, jelikož se vám před necelým týdnem narodila dcera?
 
Měl jsem velkou radost, že se mi podařilo být u porodu s Anetou a naší krásnou Eliškou, byl to pro mě velký zážitek. Do Španělska jsem se pak vracel s vervou a velkým nadšením, v době mého odletu nic nenasvědčovalo tomu, že by to mělo být až takto extrémní. Ještě v pátek při kvalifikaci na Grand Prix, kterou jsme normálně doskákali, jsme vůbec netušili, že by něco takového mohlo nastat. Skutečně to přišlo jako blesk z čistého nebe. Já jsem dojel kvalifikaci, Quimero měl na sobě ještě sedlo a už přišly první ohlasy toho, že Oliva byla zrušená, a během dalších pár minut jsme se dozvěděli, že se vše přesouvá na sobotu a zbytek je také komplet zrušený. Nehledě na to, jak jsem tam měl sedm koní, od rána jsme závodili, nebylo úplně jednoduché to všechno stíhat, tak jsem neměl vůbec čas na to zjišťovat nějaké další informace.
 
Každopádně v Grand Prix jste předvedli s Cento Lanem skvělý výkon, dokončili jste jako šestí nejlepší, navíc bezchybný výkon vám zajistil splnění poloviny kvalifikačního limitu pro účast na olympijských hrách v Tokiu. Jak vidíte situaci dál?
 
Konkrétně s Cento Lanem je to pro mě velmi těžká situace. Jak už jsem řekl, když jsem odjížděl do Španělska, cesta na olympiádu je hodně trnitá, a začíná být čím dál víc a víc, takže občas ta energie trošku dochází. Ale vidina olympiády tam pro mě pořád je, takže se nějak držím. Quimera se snažíme udržovat v takové formě, aby byl připravený, kdyby se nám to s Cento Lanem nepovedlo. Já tomu ale pořád věřím. V tuto chvíli je hodně jezdců, kteří potřebují kvalifikovat druhého koně, nebo i týmů, kteří potřebují kvalifikovat jezdce, proto věřím, že se k tomu FEI postaví čelem a za zrušené závody se někde nějaké jiné objeví v rozumné vzdálenosti. Teď budu mít čtrnáct dní na to, abych zjistil co nejvíce informací. V Grand Prix se Cento předvedl bezvadně, je vidět, že se cítí dobře a já jsem se na něm také cítil dobře, takže, jakmile to bude jen trochu možné, budu se snažit v těch kvalifikacích pokračovat dál. Jak to dopadne, to samozřejmě uvidíme.
 

ČTĚTE TAKÉ: Cesta s koňmi domů ze Španělska není jednoduchá. Jezdce čeká karanténa

 

Mezinárodní olypijský výbor deklaruje, že přípravy probíhají dle plánu, a chtějí zorganizovat olympijské hry v původním termínu na přelomu července a srpna. Spekuluje se ovšem také o posunutí olympiády. Zaslechl jste o tom nějaké informace?
 
Tak samozřejmě, však jsem se narodil v České republice. Informací jsem se doslechl tisíc. Od toho, že to bude v Londýně, po různé změny měsíců a roků. Já se těmito věcmi spíše bavím. Dokud to nemám černé na bílém, snažím se nevšímat si toho. Ubírá nám to pak energii, kterou můžeme věnovat pro rodinu, práci a pro radost ze života. Možností už padlo tisíc. Já jsem sportovec, mám cíl a v tuto chvíli nic zrušeného není, proto se chovám tak, jako bychom jeli. Dojde-li ke zrušení, to je druhá věc. Pokud já teď ale podcením přípravu a olympiáda proběhne v termínu, bude to pro mě velmi těžká záležitost. Doufám, že olympiáda bude, s celým týmem děláme v rámci příprav maximum včetně paní majitelky Hany Rechové.
 

Celý rozhovor s Ondřejem Zvárou, ale i dalšími jezdci, si můžete poslechnout v Podcastu EquiTV publikovaném v úterý 17. března v ranních hodinách.

 

Ilustrační foto archiv Jezdci.cz



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE