reklama 11A

Aleš Opatrný: Obávám se, že na závody nevyjedeme minimálně dva měsíce

ikonka

Po předčasně zrušené Sunshine Tour ve Vejer de la Frontera se se svými koňmi vydal jako první na cestu domů Aleš Opatrný. Zastihli jsme ho telefonicky krátce po tom, co překročil české hranice. Přečtěte si, jaký je jeho pohled na aktuální situaci.
16.03.2020 17:27  |  Autor: Josef Malinovský, Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
EXKLUZIVNĚ
| FANCLUB
reklama 12C
V pátek odpoledne se všichni účastníci Sunshine Tour dozvěděli, že budou závody předčasně ukončeny. Z důvodu hrozby uzavření hranic se se svými koňmi vydal na cestu Aleš Opatrný ještě před Grand Prix, do níž se kvalifikoval s Gentlemenem VH Veldhof a která byla přesunuta na sobotu. Krátce po překročení českých hranic nám poskytl Aleš exkluzivní rozhovor.
 
Jaká byla cesta?
 
Po cestě jsem byl trochu nervózní, ale po tom, co jsem přejel hranice do Čech, kde nejsou skoro žádné kontroly, tak to ze mě opadlo, a volal jsem Sergejovi (Motyginovi, pozn. redakce) a Ondrovi (Zvárovi, pozn. redakce), že nemusí mít strach, že by se domů nedostali. Projeli jsme hranice a viděl jsem, jak zde jezdí kamiony z Maďarska, Polska, ze Slovenska úplně bez problémů, tak jsem je tím trošku uklidnil.
 
Potkalo vás tedy po cestě nějaké zdržení?
 
Ne, jen když jsme přejížděli z Francie do Německa, tak tam díky vyhlášení, že v pondělí ráno zavírají hranice, plus tam bylo zúžení do jednoho pruhu, stáli policité, kteří to kontrolovali, myslím si, že brali namátkově na stranu, ale nebyli tam žádní lékaři, kteří by například měřili teplotu.
 
Kdy se během Sunshine Tour objevily první zprávy, že by závody měly být zrušeny, respektive zkráceny do soboty?
 
To vzniklo až v pátek, kdy přišla informace z Olivy, že se závody kompletně ruší. Pořadatelé Sunshine Tour chtěli nechat doběhnout tento víkend, konkrétně tedy Velkou cenu, kterou přesunuli z neděle na sobotu. Vyhlášené to bylo přímo na závodech někdy v pátek odpoledne.
 

ČTĚTE TAKÉ: Cesta s koňmi domů ze Španělska není jednoduchá. Jezdce čeká karanténa

 

Vy jste se rozhozdl v Grand Prix nestartovat. Byl důvodem včasný návrat do České republiky?
 
Přesně tak. Byly informace z České republiky, že budou uzavřené hranice, tak jsem měl strach, že by mohly být i nějaké další hranice neprůjezdné, ale jak jsem zmiňoval, když jsem dnes přejel hranice, zjistil jsem, že by se asi nic nestalo, kdybych tam zůstal, ale to nikdo z nás nemohl vědět, jak to bude probíhat, a jsem rád, že jsem dnes už doma.
 
Takže nelitujete, že jste ještě pár hodin nezůstal a nepokusil se alespoň o poloviční kvalifikaci v rámci olympijských limitů?
 
Samozřejmě teď, když jsem přejel hranice, tak o tom přemýšlím, že jsem tam mohl zůstat, ale na druhou stranu nikdo nemohl vědět, jak přísné to bude na ostatních hranicích s Francií a Německem, z toho jsem měl obavy. Jsem rád, že už jsem tady.
 
Vás teď čeká čtrnáctidenní karanténa. Už víte, jaký režim vás čeká?
 
Musím být v domácí karanténě jako všichni, co se vrací z těchto rizikových zemí. Dva týdny budou opravdu dlouho.
 
Pro vás je výhoda, že bydlíte přímo v jezdeckém areálu. Je tedy pro vás myslitelné, že se byť izolovaně posadíte do sedla?
 
To určitě možné není. Já nebudu ani doma, kde je Natálka (Roučková, pozn. redakce) s dětmi. Já se teď přestěhuji do Prahy, do bytu Natálky rodičů, ti jsou u nás doma. Musím respektovat nařízení naší vlády.
 
Pamatujete si, že byste vůbec někdy takto dlouhou dobu neseděl na koni?
 
Ano, když jsem měl zánět mozkových blan, tak jsem měsíc ležel v nemocnici. Vím, že to je opravdu dlouhé.
 
Máte nějaký plán, jak budete čas v karanténě trávit?
 
Úplně to ještě promyšlené nemám, uvidím, jak se to vyvine, ale myslím si, že všichni jezdci a jezdkyně teď nemají kam spěchat. Vzhledem k tomu, že se to šíří po celé Evropě, ještě dva měsíce se stoprocentně nikdo po celém světě nedostane na žádné závody.
 
Kdo se stará o vaše koňské svěřence během vaší nepřítomnosti?
 
Doma mám celý tým lidí, kteří koně jezdí, když tam nejsem. Mám tam tři jezdce, ti se starají nejen o mé koně, ale o další koně, jelikož chceme stáj nyní uzavřít, aby tam chodilo co nejméně lidí, protože člověk z toho má trošku strach, takže uděláme takové menší kolečko lidí, kteří budou mít přístup do stáje a postarají se o všechny koně, nejen o naše, ale také o ty, kteří mají u nás jejich majitelé ustájené.
 
Vy jste poměrně velká stáj, jak bude tedy režim vypadat? Připadá v úvahu také nošení roušek a dezinfekce exponovaných míst?
 
Myslím si, že k něčemu takovému určitě už dochází, i když tam ještě nejsem, ale dovedu si představit, že něco podobného už táta zařídil. Každopádně jsou období, kdy mají koně volněji a chodí čtrnáct dní, tři týdny jen do kolotoče, nebo se jen lehce pohybují. Díky tomu, že závody teď podle mého názoru dlouho nebudou, není kam pospíchat a koně budou mít takovýto volnější režim.
 
Jaký vy sám máte názor na nošení roušek? Přece jen spousta lidí má stále zábrany je nosit.
 
Popravdě jsem o tom ještě vůbec nepřemýšlel. Byl jsem teď pět šest týdnů ve Španělsku, za celou dobu se tam v tom konkrétním jezdeckém areálu žádný případ nestal, o žádném jsem neslyšel, zatím je to v pohodě. Jestli si ji nasadím, to uvidím v průběhu dalších dní.
 
Vy jste zhruba před dvěma týdny vyhrál čtyřhvězdovou Grand Prix s Forewerem a zajistil si tak minimální kvalifikační limit pro účast na olympijských hrách v Tokiu. Znamená to tedy, že můžete být poměrně v klidu, ale řada jezdců, kterým se to doposud nepodařilo, je z pozastavení jezdeckých závodů značně nervózní. Jak vy vidíte tento aktuální globální problém nejen jezdeckého sportu v rámci příprav na olympijské hry?
 
Podle mě je velká otázka, zda-li olympiáda vůbec bude, z mého pohledu si myslím, že se možná ani neuskuteční. Kdyby se k ní mělo uchýlit, vypsala by podle mě FEI nějaký speciální závod, například dvoukolový, kde by měli šanci ti jezdci, kteří si nestihli kvalifikaci do konce května splnit. Samozřejmě je to strašně složité, pokud se rozhodne měsíc před olympiádou, že olympiáda bude, a koně budou tři měsíce bez závodů. Budou sice v tréninku, ale trénink a závod je hodně velký rozdíl, a každý kůň potřebuje podle mého názoru alespoň čtvery, patery závody, než vyrazí na takový mítink, jako je olympiáda. Já to vidím hodně složitě.
 
Mezinárodní olypijský výbor deklaruje, že přípravy probíhají dle plánu, a chtějí zorganizovat olympijské hry v původním termínu na přelomu července a srpna. Jaký máte na to názor, bylo by podle vás vhodnější olympiádu odložit, případně o jaký časový interval?
 
Podle mě je jediná šance odložit olympijské hry například na listopad, prosinec, podobně jako přemýšlí UEFA, že by mistroství světa bylo někdy v prosinci. Většina jezdců by to uvítala, v prvé řadě protože by tam nebylo takové vedro, v druhé pak proto, že by se mezitím závody opět rozeběhly a bylo by možné koně na olympiádu dostatečně připravit. To se netýká jen České republiky, ale také Němců, Francouzů, Holaďanů, pro všechny je velký problém, když se jejich kůň nemůže účastnit závodů. Vidím to úplně stejně s Forewerem. Forewerovi je teprve devět let, teď jsem s ním sice vyhrál Velkou cenu, ale v plánu jsem měl účastnit se s ním do té doby minimálně čtyř, pěti, šesti takto těžkých parkurů na úrovni čtyř a pěti hvězd. A to si myslím, že nejen jemu, ale i spoustě dalším koní, bude chybět.
 

ČTĚTE TAKÉ: Ondřej Zvára: GP se přesouvá na sobotu, závěr Sunshine Tour je zrušen

 

Do kdy by se tedy podle vás mělo rozhodnout, jak to bude s osudem letošní olympiády?
 
Tak záleží na tom, jak se bude dál rozvíjet koronavirus, ale já bych se přikláněl k tomu, aby Mezinárodní olympijský výbor začal o této situaci rychleji přemýšlet. Týká se to i ostatních sportovců, ti se ale mohou připravovat více individuálně, u koní je to složitější věc. Byl bych rád, kdyby se rozhodlo už nyní, ale záleží, jak se k tomu postaví Mezinárodní olympijský výbor.
 
Pokud by se teď například měsíc nekonaly žádné závody, jak bude podle vás dlouho trvat, než se opět celý mechanismus naplno rozjede?
 
Hlavně si myslím, že není šance, že by se za měsíc rozeběhly závody. Osobně si myslím, že to bude minimálně dva měsíce trvat. A potom si myslím, že každý jezdec, který zná svého koně, potřebuje dalších šest až osm závodních týdnů, aby dostal koně do té správné formy a kondice. Doma sice může trénovat, ale nedá koni takovou kondici jako na samotných závodech. Nikdo nedělá, že by jeho kůň během jednoho víkendu doma třikrát skákal, když jsme na mezinárodních závodech, skáčeme už ve čtvrtek a pátek parkury stopadesát, stopadesát pět a pak ještě nedělní Grand Prix stošedesát. Koně získávají nejvíce kondici na samotných závodech, a když se jich nebudeme moct účastnit, bude velmi těžké je do té formy dostat.
 
Co byste vzkázal ostatním jezdcům, jak si mají poradit s tímto neplánovaným závodním volnem?
 
Zůstat úplně v klidu, jako když jsou vánoční svátky, a člověk koně jen tak pohybuje. Občas se sice někde proslechne, že za pět týdnů budou závody a podobně, z mého pohledu je to ale minimálně na dva měsíce.
 

Celý rozhovor s Alešem Opatrným, ale i dalšími jezdci, si můžete poslechnout v Podcastu EquiTV publikovaném v úterý 17. března v ranních hodinách.

 

Ilustrační foto Zenon Kisza



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE