reklama 11A

Valašská radost! Hegnus prolomil smůlu a získal Velkou pardubickou

ikonka

Po osmnácti letech připravil trenér Radek Holčák vítěze Velké pardubické. V napínavé koncovce měli nejsilnější finiš Hegnus a Lukáš Matuský. Na prvních čtyřech místech doběhli koně narození v Česku a na Slovensku.
11.10.2020 19:38  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12A

Už několikrát měl hnědák Hegnus nakročeno k úspěchu ve Velké pardubické, ale vždy mu scházel pověstný kousek štěstí. Předloni doběhl druhý za Tzigane du Berlais a nejméně dvakrát ho těsně před vrcholem překážkové sezony vyřadilo zranění. Naposledy loni, kdy musel být deset dní před startem škrtnut kvůli problémům s kloubkem.
 
V neděli dlouhé čekání majitele a chovatele v jedné osobě Františka Ševců a trenéra Radka Holčáka skončilo. Dvanáctiletý Hegnus v sedle s Lukášem Matuským ovládl 130. Velkou pardubickou se Slavia pojišťovnou.
 
Ve věku, kdy mnozí začali věčného spolufavorita Velké pomalu odepisovat a jeho sázkový kurs před startem vystoupal až na 10:1, porazil ve strhujícím finiši dalšího českého odchovance Playera a slovenského Vanduala. Čtvrtý finišoval Talent před Tziganem du Berlais.
 
Dotované příčky získali ještě Casper a Lodgian Whistle. Do cíle doběhlo třináct z osmnácti startujících, obhájce vítězství Theophilos skončil až devátý.
 

Čtěte také: Český favorit nezaváhal. Nagano Gold vyhrál Velkou varšavskou

 
33letý Lukáš Matuský vyhrál Velkou pardubickou jako první Slovák od roku 1992, kdy se to podařilo jeho prvnímu dostihovému mentorovi Jaroslavovi Brečkovi. Největší úspěch kariéry věnoval hned po doběhu své mamince, která zemřela před dvěma týdny.
 
"Dnes jsem jel pro ni. Miluju tě, mami. Tvrdě jsem pracoval a dřina se vyplácí. Kdo maká, ten se dočká," řekl emotivně v prvním rozhovoru pro Českou televizi.
 
Trenér Radek Holčák nasedlal vítěze Velké pardubické podruhé v kariéře, osmnáct let po svém prvním triumfu s Maskulem. "Nemám slov, je to pro nás obrovská satisfakce. Už loni byl Hegnus ve výborné formě a moc to bolelo, když jsme ho museli škrtnout kvůli problémům s kloubkem. Zachovali jsme se ale správně a dnes se nám to vrátilo. Pro nás je to emotivní den. Měl jsem nemocné rodiče, pak přišly všechny ty komplikace s koronavirem, všechno bylo těžké. Moc děkuji celému týmu," řekl dojatý Holčák.
 
Jméno Holčák a tréninkové středisko Valencio ve Velkých Karlovicích se zapisují do listiny vítězů Velké pardubické už posedmé. Úspěchy Radka Holčáka doplňuje pět trenérských vítězství jeho otce Františka (1986 Valencio, 1990 Libentína, 1993 Rigoletto, 1994 Erudit a 2005 Maskul).
 
Neklid na startu vyústil v nepovedený Taxis...
 
Odpověď na intenzivně skloňovanou otázku, zda se absence diváků a ruchu z tribun odrazí na průběhu letošní Velké pardubické, přišla už těsně před startem. Úvod jubilejního ročníku provázela velká nervozita. Startérka Soňa Froňková pustila jezdce a koně na 6900 metrů dlouhý kurs až na druhý pokus a z pole byl cítit neklid.
 
Na špici pracovali v úvodu stájoví kolegové Player a Stretton, blízko špice se pohybovali i Vandual a Hegnus. Naopak vítěz tempař Lodgian Whistle skákal druhou překážku na poslední pozici.
 
Player s Marcelem Novákem zavedli pole na Taxis a první vlna zdolala nejslavnější překážku kursu bez větších problémů. V zadní části pole však spadli dva ze čtyř svěřenců Josefa Váni. Zatímco No Time To Lose ztratil Jakuba Kocmana za překážkou a vrátil se z dostihu v pořádku, spolufavorit Sottovento dopad před doskokovou hranu příkopu nepřežil.
 
Na Irské lavici skončil největší outsider All Scater a za Popkovickým skokem vypadl Niklas Lovén z Catch Lifea. Neklidnou první třetinu dostihu zakončilo několik mrazivých momentů, kdy volný kůň bez jezdce překřížil cestu startovnímu poli.
 
Na předních příčkách se pohybovali Stretton, Player a Vandual, pozdější vítěz Hegnus se držel kolem pátého místa. "S Radkem Holčákem jsme se domluvili, že půjdeme zepředu, což se úplně nepodařilo. Tak jsem nechal koníka odpočívat a spoléhal jsem na jeho třídu," komentoval to Matuský.
 
Postupně se ke koním na špici přidával i Lodgian Whistle, zatímco předloňský vítěz Tzigane du Berlais dlouho cválal poslední a Jan Faltejsek ho na "náměstí" musel lehce přistrčit rukama, aby akceptoval tempo zbytku pole. Nijak zvlášť aktivní nebyl ani obhájce vítězství Theophilos, běžící v zadní třetině pole.
 
Před živým plotem u hangáru byl zadržen Mahony, který se nacházel už mimo kontakt se soupeři. Při vbíhání na poslední úsek oranice odskočili Player a Vandual, ale Hegnus si je hlídal a Matuský měl ve výběhovém oblouku stále "plné ruce".
 
Kromě této trojice se za poslední překážkou zapojil do souboje o vítězství ještě Talent, v jehož sedle nahradil Pavel Složil mladší zraněného Martina Lišku. Nejvíce sil měl nakonec Hegnus, který porazil lehce o 1 3/4 délky výborně běžícího Playera. Blízko byli i třetí Vandual a čtvrtý Talent, zatímco Tzigane du Berlais ztrácel na nejlepší čtveřici 13 délek.
 
Velký den slovenských dostihů
 
Vítězný žokej Lukáš Matuský a třetí kůň v cíli, někdejší vítěz bratislavského St. Legeru Vandual z tréninku Mariána Štangela, se z pohledu slovenských barev postarali o nejúspěšnější Velkou pardubickou v 21. století. 
 
Částečně slovenské pozadí má i původ českého odchovance Hegnuse. Vnuk klasické vítězky Heky a pravnuk zimní favoritky Hexy pochází z rodiny založené klisnou Heimwehr v Napajedlích. Po druhé světové válce se tato krev rozvíjela zejména v chovu slovenských hřebčínů Hubice a Motešice.
 
V Hegnusově původu figuruje například jedna z nejúspěšnějších klisen přelomu 50. a 60. let Hviezda, která v barvách hřebčince Prešov vyhrála oba klasické dostihy určené klisnám a finišovala druhá v Čs. derby 1960. Na Slovensku se narodila i Hegnusova matka Hespa, odchovankyně firmy Phalaris, jednoho z pozůstatků někdejšího chovu JZD Slušovice.
 
Prvním Hegnusovým trenérem byl Radim Bodlák, v jehož péči získal vlastní odchovanec Františka Ševců jako dvouletý své první vítězství ve Slušovicích. Do širší ročníkové špičky se dostal čtvrtým místem v tehdejším pardubickém zimním favoritovi. Po přechodu k trenérovi Čestmírovi Olehlovi zkoušel štěstí ještě ve Starohájském kritériu, ale záhy se přesunul na překážky. Tam obratem ukázal talent vítězstvím ve Zlaté sponě tříletých.
 
V sedmi letech získal Cenu Labe a čtvrtou kvalifikaci na Velkou pardubickou. Od té doby patří do tuzemské překážkové elity. V posledních třech sezonách byl spojen s žokejem Markem Stromským, který ho dovedl ke stříbru ve Velké pardubické 2018 a ještě zkraje července finišovali druzí v první kvalifikaci o krk za Theophilosem. Poté se cesty úspěšného tandemu rozešly - Holčák angažoval na Velkou pardubickou Matuského, zatímco Stromský jel v cíli osmého Strettona.
 
Hegnusův životní úspěch je jeho devátým vítězstvím z 36 startů. Na dotacích vyběhal 4 miliony korun.
 
Hattrick Váni a Kratochvíla, Evžen musel bojovat
 
Rámcovému programu vládli trenér Josef Váňa a žokej Jan Kratochvíl, kteří slavili tři vítězství. To nejcennější přišlo v Ceně Vltavy, kde devítiletý valach Buonarroti ze stáje Jasna zdolal jistě o 3 délky Laverna a Apple’s Kamikadze. Favorit Mustamir ztratil Lukáše Matuského už na Irské lavici.
 
"S Buonarrotim je to trochu náročnější. Když mu nevyjde na skocích krok, nedělá si s tím velkou hlavu. Dnes jsme měli problém třeba na sedmé překážce. Stále je to ale kůň, který toho hodně umí," konstatoval Kratochvíl.
 
Zbylé úspěchy centrály Mlýnce / Bohuslav byly ještě suverénnější. Ve Stříbrné trofeji dominoval velmi lehce o 7 délek Dusigrosz ze stáje Joly a zkompletoval jedničkový hattrick v letošní sezoně. Vítěz letošní Velké mostecké steeplechase a Úvodní cross country Koroka využil slabší chvilky favorita Anakinga, který měl v neděli problémy s akceptováním tempa a ze čtvrtého místa ztrácel na vítěze nesčetné délky.
 
Naopak ve stínidlech běžící Dusigrosz absolvoval aktivní průběh z druhé pozice za pulujícím Wotanem. V posledním kilometru převzal iniciativu a snadno porazil Skins Rocka a Dragona. "Sedl jsem si na druhou pozici, ale věděl jsem, že nesmím být moc dlouho schovaný, aby Dusigrosz neztratil chuť," shrnul Kratochvíl.
 
V Ceně ČASCH dostál pozici favorita ryzák Chelmsford, který triumfoval zadrženě o 16 délek a ve čtvrtém startu kariéru získal druhé vítězství. Vzdálené druhé místo vybojoval Dundee před Hamisem a La Coralem. "Chelmsford je nejlepší čtyřletek, který u nás momentálně skáče krosy. Pan majitel Rudolf Javořík má šťastnou ruku na dobré koně," usmíval se Josef Váňa.
 
Nečekaně velkou práci měl v Ceně Labe jeden z top favoritů neděle Evžen. Šestiletý valach stáje Englicovi a Kulhánkovi sice ve svém devátém překážkovém startu získal sedmé vítězství, ale až do cíle musel bojovat s důrazným Lombarginim, který zopakoval druhé místo z loňského ročníku. Třetí příčku bral outsider Sweet Red Wine z vlastního chovu rodiny Odložilových. 
 
Evžen v poctivě rozběhnutém dostihu udělal pár skokanských chyb. Poprvé škobrtl na prodlouženém Taxisu, lehce zaváhal i na irské lavici. Žokej Jaroslav Myška proto svěřence své manželky Štěpánky poměrně brzy poslal na špici a podílel se na tempu. Ve finiši se dotáhl na Lomgarginiho a zvítězil o půl délky.
 
"Je to kůň, který vyloženě potřebuje klasickou dostihovou atmosféru s diváckou kulisou. V tom tichu se dnes nesoustředil na dostih a flákal to, byl až moc spokojený. Je ale dobře, že si po všech těch snadných vítězstvích zkusil i zabojovat," konstatoval Myška.
 
Štafeta rychlých běloušů a konec velké série
 
Poplerův memoriál, vrchol překážkové sezony na krátkých tratích, vyhrála po pěti letech stáj K-K Metal, a.s. a opět to bylo s běloušem. Na někdejšího trojnásobného vítěze Shamana navázala vlastní odchovankyně Dajuka s Lukášem Matuským, která se tři roky po úspěchu v Ceně trojročných kobyl stala jedničkovou vítězkou i na překážkách..
 
Šestiletá bělka z tréninku Radka Holčáka nemusela po dvou snadných triumfech z června a července ani tentokrát bojovat. Poté, co zpočátku nestíhala rychlé tempo, odešla v cílové rovině o 8 délek od druhého Lad Ina. Třetí finišoval Usockem, na spolufavorita Crystal Crosse zbyla čtvrtá příčka. “Bylo to jednoduché, klisna skákala krásně a finiš byl náš. Věděl jsem, že má famózní závěr, což dnes zase prokázala,” shrnul Matuský.
 
V Křišťálovém poháru skončila série pětileté Cheminée, která v posledních šesti startech nenašla přemožitele a v neděli se vracela na dráhu po roční pauze. Loňská vítězka z pařížského Auteuil se prezentovala chtivým projevem a Janu Faltejskovi nezbylo, než ji ve druhé polovině dostihu pustit na špici.
 
V závěru ji o jednu délku udolal stájový kolega Aztek pod Markem Stromským. Třetí Saul ztrácel na bojující dvojici majitele Jiřího Charváta deset délek. Dlouho vedoucí Silver Seam odpadl ve finiši na páté místo a žokej Jiří Kousek přišel za nedostatečnou podporu někdejšího vítěze rakouského derby v cílové rovině na jeden den o licenci.
 
Pro devítiletého českého odchovance Azteka to bylo deváté překážkové a celkově sedmnácté vítězství. “Měl jsem obavu, jestli to dnes na něj nebude moc rychlé, ale trenér Tomáš Váňa mi řekl, abych ho nechal rozdýchat a počkal si na poslední překážku. Aztek nepotřebuje, aby mu jezdec do toho mluvil, tak jsem ho nechal, aby si to vyřešil sám,” liboval si Stromský.
 
Rozruch u točného bodu
 
Ve Zlaté sponě tříletých nepřipustil favorizovaný Roncal pod Janem Faltejskem při svém pardubickém debutu žádné překvapení. Hnědák stáje Dr. Charvát odskočil už ve výběhovém oblouku a pohlídal si zadržené vítězství o 4 délky před Dark Sunem a Čáryjapem.
 
“Byl nejzkušenějším koněm v poli, v Meranu dostal dobrou školu,” hodnotil Faltejsek, který hřebce trenéra Pavla Tůmy odjezdil i při jeho srpnovém meranském vítězství a druhém místě v Premio Ettore Tagliabue (Gd3).
 
Rozhodující moment Ceny Laty Brandisové přišel už v úvodu, kdy Sertaš Ferhanov spletl kurz, na Dallině vybočil před točným bodem a zhatil naděje obou svěřenkyň trenéra Grega Wroblewského v dostihu, neboť za ním běžící Caline de Juilley ztratila jezdce. Na kolizi doplatila i Alegoria.
 
Pro překvapivé vítězství si doběhla šestiletá ryzka Engele s Ondřejem Velkem, které po boji o 1 1/2 délky porazila dlouho vedoucí Rozinu a Saint Shine. “Nebylo to snadné, kobylka dělala chyby zejména na specifických skocích s příkopem,” řekl po doběhu Velek.
 
 
Foto: Marek Sekáč



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE