reklama 11C

Paříž oslavuje domácího hrdinu. Zvítězil Sottsass, Enable až šestá

ikonka

Cenu vítězného oblouku dokonale opanovali francouzští koně, kteří si rozdělili prvních pět míst. Enable se při svém loučení s Longchamp trápila na hluboké dráze. Nejbohatší evropský dostih výrazně poznamenalo nucené škrtnutí irských koní.
04.10.2020 19:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12B
Podruhé usilovala královna evropského turfu Enable o rekordní třetí vítězství v Ceně vítězného oblouku a opět odešla z nejbohatšího evropského dostihu dotovaného 3 miliony eur poražena. Pokud byl loňský ročník "Arc" dnem zlomených srdcí, ten letošní před prázdnými tribunami měl příchuť beznaděje.
 
Už v sobotu večer šokovala mezinárodní scénu zpráva o nuceném škrtu čtveřice koní Coolmoru včetně letošního derby-vítěze Serpentine kvůli kontaminaci krmiva Gain, čímž přišli o svá letošní "rita" Christophe Soumillon, Ryan Moore, Mickael Barzalona a Yutaka Take.
 
Samotné "Arc" pak nabídlo nepříliš pohledný dostih na hluboké dráze, který ve falešném tempu odvodil mílař Persian King a jenž vrcholil několika kolizemi v cílové rovině. Nejlepší závěrečné zrychlení ukázal čtyřletý Sottsass pod Cristianem Demurem. Loňský vítěz Prix du Jockey Club se letos podruhé prosadil na úrovni grupy 1 a vybojoval první úspěch v Ceně vítězného oblouku pro trenéra Jeana-Clauda Rougeta.
 

Čtěte více: Cacophonous pátý v Prix du Cadran! Česká radost v dostihu "na dřeň"

 
Jako největší soupeř vítěze se v závěrečných metrech ukázal německý derby-vítěz In Swoop v barvách hřebčína Schlenderhan, který ztrácel pouhý krk. Persian King uhájil třetí peníze před outsiderem Gold Trip a čtvrtou z Prix de Diane Raabihah. Enable po skrumáži v cílové rovině finišovala šestá a její tréninkový kolega Stradivarius sedmý.
 
Hluboko: Došlo na Gosdenova slova
 
Během posledních 24 hodin spadlo v Paříži jen 1,5 milimetru deště a vítr stihl dráhu částečně rozfoukat, přesto se v Longchamp opět běželo na hluboku. Trenér Enable John Gosden předem varoval, že tyto podmínky jeho svěřenkyni nebudou svědčit.
 
"Je samozřejmě zklamání, když se dostih takového významu běží na dráze, která zvýhodňuje specialisty na měkko. Enable je třídová klisna, ale je těžké ukázat brilantnost na hluboku. Podmínky jsou pro všechny stejné, ona je však klisna, která ráda běží na dobré dráze. Není to pro ni ideální a připadá mi absurdní, že bude odskakovat jako desetinová favoritka," řekl upřímně Gosden, který letos do Paříže necestoval, aby se vyhnul karanténě před dražbou Tattersalls.
 
Frankie Dettori držel Enable na průběžném pátém místě vedle Stradivariuse. V cílové rovině se však dvojnásobná vítězka “Arc” nedokázala včas odlepit z místa. 300 metrů před cílem se navíc dostala do kolize a kontaktu s tříletým Chachnakem a Stravivariusem. Dostihová komise incident prošetřila a ponechala původní pořadí.
 
"Pravda je, že si Enable prostě nebyla schopná poradit s hlubokou dráhou. Nedokázala přijít se svým obvyklým zrychlením. Uvidíme, jak se vrátí z dostihu a posléze se poradíme s Johnem a princem Khalidem o dalším plánu. V této fázi nebudou žádná další rozhodnutí," řekl Racing Postu Teddy Grimthorpe, dostihový manažer klisnina majitele Khalida Abdullaha.
 
Rouget: Mise splněna navzdory Covidu-19
 
Po typicky francouzském průběhu dostihu skončili na prvních pěti místech koně ve francouzském tréninku. Vítězný Sottsass vyběhl čas 2:39,3.
 
Hřebec v zelených barvách White Birch Farm majitele Petera Brandta, který v lednu údajně prodal poloviční podíl na koni Coolmoru, byl po celý rok připravován cíleně na Cenu vítězného oblouku.
 

Čtěte také: Zariyannka ani Polka v "Opeře" neuspěly, vítězství bral Soumillon

 
"Přizpůsobili jsme tomu celou sezonu. Po všech těch změnách termínové listiny to nebylo snadné a rozhodně jsme nestihli s koněm udělat všechno, co jsme chtěli. V posledních pár dnech jsem ale cítil, že je opravdu v top formě," konstatoval Rouget.
 
Vítěz prvního ročníku Evropského poháru žokejů Cristian Demuro, aktuálně čtvrtý muž francouzského šampionátu, dopřál Sottsassovi ideální dostih z blízké třetí pozice a v pravé chvíli zavelel k útoku. Ani on se v závěru nevyhnul skrumáži se čtvrtým Gold Tripem.
 
 
Coolmore: Enormní finanční ztráta
 
Pachuť zanechal nucený škrt všech svěřenců Aidana O’Briena i jeho synů Josepha a Donnachy z nedělního programu. Nečekaný tah si vynutilo páteční doporučení výrobce krmiva Gain Equine Nutrition klientům přerušit používání svých produktů kvůli kontaminaci zakázanou látkou zilpaterol.
 
France Galop v předchozích týdnech zachytil pět pozitivních případů právě na zilpaterol. O’Brien v pátek urychleně odeslal vzorky svých koní do francouzské a irské laboratoře. Vzorky moči analyzované irskou laboratoří byly negativní, ale francouzská analýza přinesla pozitivní výsledky.
 
"Je určitá šance, že by nedělní odběry našich koní mohly být negativní, ale nemůžeme si být jistí. V zájmu zachování integrity dostihového sportu jsme se rozhodli pro škrtnutí všech koní," řekl Racing Postu Aidan O’Brien s tím, že počítá v návrat svých svěřenců na irská závodiště v polovině příštího týdne.
 
Mezi čtveřicí zmařených nadějí pro "Arc" byl i za 72 000 euro dohlášený Serpentine, kterého měl jet Christophe Soumillon. "Jsme hodně rozladění. Zmařené náklady jsou enormní, stejně jako práce celého týmu," dodal O’Brien.
 
Historický zápis Jessicy Marcialis
 
V rámcovém programu slavnostního dne zaujal triumf klisny Tiger Tanaka v Prix Marcel Boussac (Gr.1, 1600 m) pro dvouleté koně. V sedle klisny, která vyhrála pošesté ze sedmi startů, byla Jessica Marcialis. Partnerka trenéra Charleyho Rossiho se tak v rámci návratu po mateřské přestávce stala první vítěznou jezdkyní ve francouzské grupě 1.
 
"Chci vzkázat všem maminkám, že to dokážeme. Buďme silné," prohlásila šťastná Marcialis.
 
Dvě grupy 1 v neděli vyhrál šampion Pierre-Charles Boudot. V těsném doběhu sprinterského Prix de l’Abbaye de Longchamp Longines (Gr.1, 1000 m) se radoval na tříletém Wooded v barvách Al Shaqab Racing a následně zvítězil na šestileté One Master v Qatar Prix de la Foret (Gr.1, 1400 m), kde svěřenkyně Williama Haggase završila čistý hattrick.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE