reklama 11A

Jedenácté derby i synovo jubileum. Čas letí jako splašený, říká Holčák

ikonka

František Holčák v sobotu nasedlal svého jedenáctého derby-vítěze. Úspěch Troop Commandera ve Slovenském derby se rodil za zvláštních okolností. "Mám radost jako z každého derby, ale bez lidí na tribunách to není ono," říká zkušený trenér.
06.10.2020 11:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Od vzniku přiloženého archivního snímku uplynulo neuvěřitelných jednadvacet let. Spokojený František Holčák pózuje s věncem pro vítěze Českého derby 1999 Ray Of Lighta a spolu s ním se raduje také syn a začínající trenér Radek. Jména koní i dostihové kulisy se od té doby výrazně obměnily, ale to základní zůstává stejné. Holčák stále vyhrává derby - v sobotu dobyl v Bratislavě už své jedenácté - a je nadále hrdý na synovy úspěchy.
 
"Radek v úterý slaví 45. narozeniny. Pár dní před Velkou, on je prostě pardubické dítě. Ani tomu nemůžu uvěřit, čas letí jako splašený. Chystáme oslavu, stále se radujeme ze Slovenského derby a pomalu začínají nervy před Velkou pardubickou," shrnuje František Holčák aktuální situaci ve Velkých Karlovicích.
 
Valašský dostihový patriarcha má po minulém víkendu na kontě sedm vítězství v Českém a čtyři ve Slovenském derby. To nejnovější, o které se postaral Troop Commander ze stáje Meridian, bylo podle Holčákových slov možná nejzvláštnější za celou jeho kariéru.
 
 
"Takovou atmosféru jsem na derby ještě nezažil, nemělo to ten správný dostihový šmrc. Bylo mi organizátorů ze Závodiska líto, nemohli s tím nic dělat," lituje Holčák.
 
Vítězný tým přišel o slavnostní dekorování, hymnu i potlesk publika, poháry obdržel v ústraní vedle paddocku. "Po doběhu vlastně nebylo ani společné focení. Kůň chodil v paddocku a my s žokejem Zdenkem Šmidou jsme se krátce sešli v televizním vstupu. Vyhrálo se a jeli jsme domů, šampaňské jsme si dali až cestou. Bez lidí na tribunách to prostě není ono, dostihovou atmosféru dělá publikum," konstatuje.
 
Snad poprvé se dočkal situace, kdy se jeho povzbuzování v cílové rovině rozléhalo po celém závodišti. "Stálo nás tam jen pár trenérů a když jsme si zařvali, tak jsme se navzájem všichni slyšeli. Možná mě zaslechl i Zdenko v sedle, protože jsem volal: Šmida, Šmida!" směje se Holčák.
 
Posunutí klasických dostihů mu pomohlo
 
Troop Commander, kterého v zimě koupili manželé Hana a Petr Poledníkovi v Irsku ze stáje Kevina Prendergasta s ratingem 81, splnil sobotním triumfem to, co od něj Holčák před sezonou očekával. Pomalu zrající hnědák s robustním cvalovým projevem patří bezesporu k části klasického ročníku, která profitovala z termínových posunů kvůli Covidu-19.
 
"Je fakt, že nám pozdější termíny hrály do karet. Troop Commander za poslední tři měsíce vyspěl, i když je to ještě stále takový rošťáček a hravé děcko. Když mu v sobotu odebírali dopingový vzorek, ptala se veterinářka, jestli už běžel nebo se teprve chystá na start," glosuje Holčák.
 
Troop Commander vstupoval do sezony 28. června šestým místem ve Velké jarní ceně. V polovině srpna už doběhl těsně druhý za dvojnásobnou klasickou vítězkou Eternity v Bratislavě a začátkem září získal současnou třetí příčku v Českém derby.
 
"Ve všech třech předchozích startech se ukazoval jako kůň, na němž se jezdec napracuje a který potřebuje ve finiši maximální podporu. Když v sobotu Zdeno ztratil bičík, dost mi zatrnulo. V závěru to byly nervy, ale šel moc pěkně. Za distancí vypadal, že žádné důrazné pobídkyuž nepotřebuje," hodnotí Holčák.
 
Do konce sezony plánuje Troop Commanderovi už pouze jeden start. V pražském St. Legeru by měl nastoupit k odvetě proti vítězi Českého derby Opasanovi. "A to by bylo pro letošní rok všechno, přece jen ještě zraje. Manželé Poledníkovi mají po Arcturusovi dalšího koně, který může dělat radost i v dalších letech a myslím, že se to velmi dobře uvědomují. Máme velkou radost všichni," uzavírá Holčák.
 
 

11 modrých stuh Františka Holčáka

 
1992 BARBAKAN - Československé derby
 
1996 GLOWING - České derby
 
1999 RAY OF LIGHT - České derby
 
1999 RAY OF LIGHT - Slovenské derby
 
2001 TRIBAL INSTINCT - České derby
 
2009 AGE OF JAPE - České derby
 
2009 AGE OF JAPE - Slovenské derby
 
2012 KADYNY - České derby
 
2013 MISTER AVIATION - České derby
 
2019 ARCTURUS - Slovenské derby
 
2020 TROOP COMMANDER - Slovenské derby
 
 
Foto: Martin Cáp



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE