reklama 11C

Cacophonous pátý v Prix du Cadran! Česká radost v dostihu "na dřeň"

ikonka

Jezdkyně a trenérka Martina Havelková prožila v Longchamp jeden z největších dnů své kariéry. V ultimativním testu vytrvalosti udržela na svém svěřenci Cacophonousovi nervy na uzdě a vybojovala dotovanou pátou příčku v grupě 1 Qatar Prix du Cadran.
03.10.2020 18:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Když Martina Havelková odjížděla s pětiletým valachem Cacophonousem do "jámy lvové" v pařížském Longchamp, přála si, aby v nejtěžším dostihu hnědákovy kariéry Qatar Prix du Cadran (Gr.1, 4000 m, 180 000 eur) rozhodovala vytrvalost.
 
Předpoklad jezdkyně a trenérky z pražské Velké Chuchle se v sobotu beze zbytku vyplnil. Už kilometr před cílem bylo zřejmé, že si devítka startujících na velmi měkkém podkladu sáhne až na dno sil. Hnědák majitele Iva Köhlera patřil v roztaženém doběhu k těm, kterým ještě zbyla energie a doběhl si senzačně pro pátou dotaci ve výši 5148 eur.
 
Vítěz letošní Karlovarské dvojnásobné míle strávil velkou část maratonské tratě na vzdálené předposlední pozici. Vedoucí dvojici Alkuin a Windstoss se už v úvodu podařilo výrazně roztáhnout pole, ale Havelková nasazené tempo neakceptovala a držela se v zadní skupině.
 

Čtěte také: Troop Commander ve stopách Arcturuse: "Tiché derby" vyhrál Holčák

 
Před točením do závěrečného oblouku se krátce zdálo, že na Cacophonouse začíná doléhat krize a zbytek pole mu odskočí. Havelková však udržela nervy na uzdě a na začátku cílové roviny se ukázalo, že český zástupce neochabuje. Už 500 metrů před cílem minul některé slábnoucí soupeře včetně listed vítězů Think Of Me, Apadanah a zástupce Godolphinu Sublimise.
 
Za distancí se pak Cacophonous začínal pozvolna dotahovat i na vítěze německého derby Windstosse, který však nakonec svou čtvrtou příčku o 1 1/4 délky uhájil. Zvítězila pětiletá Princess Zoe před Alkuinem a Call The Wind. Cacophonous proběhl cílem necelých 26 délek za vítězkou.
 
Subway Dancer tentokrát sedmý
 
Hned dvojí zastoupení měl český turf v Qatar Prix Dollar (Gr.2, 1950 m, 140 000 eur). Koně roku 2018 a před třemi lety těsně druhého v tomto dostihu Subway Dancera provázel čtyřletý Raging Storm, na něhož trenérka Ingrid Janáčková Koplíková angažovala španělského šampiona Borju Fayose. Třetí ze zářijové Ceny Jockey Clubu ČR byl jediným z osmi aktérů bez blacktype statusu.
 
Raging Storm přešel hned po startu na špici. Zpočátku vedl o dvě délky, ale v oblouku jeho náskok narostl až na osm délek a do cílové roviny vbíhal osamocen. Subway Dancer cválal kolem páté pozice u bariéry. 400 metrů před cílem dostal od Radka Koplíka první pobídku bičíkem a brzy bylo jasné, že valach stáje Bonanza na své největší úspěchy nenaváže.
 
Subway Dancer dokončil jedním tempem na sedmém místě, 12 1/4 délky za pětiletým Skalletim, který pod Maximem Guyonem obhájil své loňské vítězství. Raging Storm uzavřel doběh na osmém místě.
 
Nelehký úkol čekal i na dvouletého Bobika ve vlastních barvách trenéra Jiřího Michala, který se postavil šestnácti soupeřům v classe 2 Haras de Bouquetot - Criterium de la Vente d’Octobre Arqana (1600 m, 250 000 eur). Potřetí startující hřebec odskočil v blízkém druhém sledu, Sebastien Maillot mu našel dobrou pozici u bariéry a postupně se posouval blíže špici.
 
Na začátku cílové roviny byl čtvrtý a pod rukama bojoval až k distanci, kde se přes něj dostalo několik útočících koní. V cíli byl Bobik po solidním výkonu devátý, necelých 14 délek za vítězným Jadoomim.
 
 

Krátce z turfu

 
Osmiletý ryzák Tamas ze stáje Vocetka v sobotu podruhé v kariéře ovládl Podzimní brněnskou steeplechase (III, 4100 m). Pod Jiřím Kouskem lehce o 8 délek porazil Charismatica, třetí doběhl Marcon. Kousek získal v Brně double, když si na valachovi Alvovi připsal i pětkovou steeplechase na 3400 metrů, která musela být kvůli zraněnému jezdci v kursu zastavena a opakována na konci programu.
 
Jezdkyně Simona Laubeová slavila v Brně hattrick. Postupně zvítězila s Nurwelou, Landaronem a Zamindartonem. Podzimní moravskou míli, vypsanou jako Cena Loko-Trans s.r.o., ovládl jistě o 3 1/4 délky Alexandr s amatérkou Sabinou Mokrošovou a také zbylým rovinovým dostihům dne kralovaly ženy - Vendula Korečková a amatérka Tereza Grbavčicová.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE