reklama 11C

Uhynul Stafettino. Podivuhodný osud koně, který měl svoji hlavu

ikonka

Prošel rukama šesti různých stájí, opakovaně dostal nálepku netrénovatelného koně. V německém odchovanci Stafettinovi však dřímal velký potenciál, který naplno dokázali využít až Pavel Vovčenko a zejména Josef Váňa na překážkách.
06.05.2019 16:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Sedmiletý valach Stafettino, jeden z nejzajímavějších překážkářů v českém tréninku, musel být minulý měsíc utracen po nehodě v tréninku. Serveru Jezdci.cz to potvrdil trenér Josef Váňa.
 
Trojnásobný vítěz na francouzských drahách ztratil jezdce při lesní procházce a při následné snaze dostat se domů si přivodil fatální zranění. "Jsem z toho stále špatný. Zase se potvrdilo, že podobné průšvihy potkávají hlavně špičkové koně, zatímco těm pomalým se nic nestane," poznamenal Váňa.
 
Předčasně se tak uzavřel příběh koně, který byl v mnohém německým protějškem svéhlavého Rabbit Wella. Také Stafettino běhal, jen když uznal za vhodné, svého času byl v Německu distancován a prošel šesti různými tréninkovými centrálami.
 

Čtěte také: Odmítli se s námi bavit, říká majitel. Kentucky Derby řeší i Trump

 
Důvod, proč to s ním majitel Jürgen Heyne stále znovu zkoušel, byl stejný jako u zmiňovaného Rabbit Wella - obrovský potenciál, který prosvítal pod slupkou koňského potížisty. "Bez nadsázky to byl problémový kůň. Postupně se nám na něj podařilo přijít, ale svou hlavu měl až do poslední chvíle. Kdyby ne, tak by to možná takhle neskončilo," řekl Váňa.
 
Pedroza raději vystoupil
 
Stafettino se narodil v malém chovu Wernera Kleina. Jeho otcem byl německý Kůň roku 2008 It’s Gino, který pro trenéra Pavla Vovčenka vyhrál grupu 2 a umístil se v Ceně vítězného oblouku či Velké ceně Badenu.
 
Už jako dvouletý u berlínského trenéra Rolanda Dzubasze prokazoval pozoruhodný talent i svéhlavost. Při druhém startu kariéry v Hoppegartenu finišoval druhý o půl délky za Agentem Provocateurem, který později skončil čtvrtý v German 2000 Guineas.
 
Tím upoutal bývalého trenéra a legendu německých překážkových dostihů Otto-Wernera Seilera, který doporučil svému příteli Jürgenovi Heynemu, aby valacha koupil. Při debutu v nových barvách Stafettino vyhrál velmi lehce o 12 délek v Lipsku. Několik metrů za cílem se žokej Eduardo Pedroza nečekaně ocitl na zemi.
 
"Nejdřív si všichni mysleli, že to byl nedobrovolný pád, ale záhy se ukázalo, že Pedroza vystoupil, protože mu Stafettino připadal neovladatelný," řekl Seiler před časem listu Sport-Welt.
 
Z jedné stáje do druhé
 
Kromě špatné ovladatelnosti se brzy přidala také averze ke startovacím boxům. Pro trenéra Dzubasze a majitele Heyneho to bylo frustrující, neboť Stafettino dál prokazoval nespornou třídu. Při debutu ve třech letech byl v Hoppegartenu jen krk a nos za pozdějším vítězem Qatar Derby a účastníkem anglické modré stuhy Rogue Runnerem.
 
V rámci snahy o změnu prostředí ho Dzubasz posléze vyslal do Prahy. Před Velkou jarní cenou, která byla tehdy otevřená i valachům, se chuchelským zavaděčům podařilo dostat Stafettina do boxů, ale v samotném dostihu hnědák pod Ondřejem Velkem zklamal dvanáctým místem. Po druhé příčce v Hamburku potíže vygradovaly a majitel se to pokusil vyřešit dvěma trenérskými změnami.
 

Čtěte také: Stačilo změnit taktiku. Gold Memory a Hrouda ovládli Jarní cenu klisen

 
Pod Uwem Stechem však hnědák vůbec nevyběhl a v péči Heinze Hesse na mezitím již zrušeném závodišti Frankfurt se dostal na dráhu pouze jednou. 
 
"Byli jsme v koncích. Zbyla jen možnost ho zaskákat a dát ho do tréninku k Pavlu Vovčenkovi, u kterého pracoval můj přítel Cevin Chan," vzpomínal Seiler, který se staral o Stafettinův management.
 
Díky tomu německé dostihy v sezoně 2016 objevily nový překážkový talent. Čtyřletý Stafettino se bleskově etabloval v Itálii a už v květnu slavil vítězství v Premio Corsa Siepi Dei 4 Anni (Gd2, 3600 m). Ve druhé polovině sezony však začal přerůstat přes hlavu i svému novému týmu. Chan ho podle Sport-Weltu už nechtěl jezdit.
 
Následovalo stěhování k Dirku Fuhrmannovi do Merana, už po třech týdnech ale majitel Heyne a manažer Seiler obdrželi zprávu, že je Stafettino netrénovatelný. V tu chvíli si vzpomněli na Josefa Váňu.
 
"S panem Seilerem se znám léta. On mě doporučil na základě toho, že jsem kdysi pro něj v Německu jezdil. Tak jsme to s koníkem zkusili," potvrzuje Váňa.
 
Porozuměl si s Kratochvílem i Váňou
 
I v centrále Mlýnce / Bohuslav se Stafettino před sezonou 2017 uvedl jako složitý kůň. Netrvalo však dlouho a údajně netrénovatelný valach vyběhl v Miláně, což Váňovi v německém Sport-Weltu vyneslo přívlastek zaříkávače koní.
 
"Byl specifický, o tom žádná. Hodně práce na něm díky svému klasickému jezdeckému umění udělal Honza Kratochvíl. Dříve jezdil military, a tak si s ním začal brzy rozumět. Pak už šlo jen o to, že Stafettino musel každý den chodit pracovat na jinou stranu. Časem jsme věděli, jak na něj," vysvětluje Váňa.
 
Nový přírůstek slavil pod Kratochvílem hned napoprvé lehké vítězství o 13 délek. Váňa se poté rozhodl přesměrovat ho do Francie. Po dvou negativních startech se zrodily působivé úspěchy s Josefem Váňou mladším v Dieppe (zadrženě daleko) a v Compiegne (lehce 6).
 
Hlavně druhý zmíněný Stafettinův výkon fascinoval svou lehkostí. Váňa "ukradl" start, odpoutal se od pole a po celý dostih udával tempo. V závěru stačilo, aby žokej do hnědáka ve stínidlech “strčil” a Stafettino svou energickou a prostornou akcí znovu všem utekl.
 
Srdeční záležitost dvou starých mužů
 
Není divu, že zbystřil největší klient Váňových, Ital Josef Aichner, který byl údajně ochoten dát za Stafettina 100 000 eur. K lukrativnímu prodeji však nedošlo.
 
"Panu majiteli, který je kamarádem pana Seilera, je přes 80 let a velmi mu na tom koni záleželo. Bylo to takové dojemné. Pán sedl v Německu do vlaku, paní mu vypsala všechny stanice, kde musí přestupovat, a přijel třeba do Compiegne na dostihy. Svým způsobem to bylo až poetické. Byla to srdeční záležitost těch dvou chlapů a ten kůň byl tudíž prakticky neprodejný," líčí Váňa.
 

Čtěte také: Nagano Gold zaběhl nejlepší výsledek kariéry. Škoda tempa, říká Luka

 
I loni ve svých šesti letech Stafettino potvrdil vysokou třídu. Na sklonku roku se o 4 1/2 délky prosadil ve Fontainebleau, předtím ukořistil třetí místo v Auteuil a tamtéž statečně bojoval v listed, kde doběhl šestý.
 
V zimě se na něj dvojice starých kamarádů znovu přijela podívat. Jak se brzy mělo ukázat, bylo to naposled. Kariéra talentovaného rebela se zastavila na 21 startech a sedmi vítězstvích. Na dotacích vyběhal přes 2,5 milionu korun.




reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE