reklama 11A

Rozhodla změna taktiky. Gold Memory a Hrouda ovládli Jarní cenu klisen

ikonka

Jezdec Michal Hrouda v neděli vyhrál svůj první jedničkový dostih - a hned to byl úspěch na klasické scéně. V sedle hnědky Gold Memory získal Jarní cenu klisen v Mostě. Favoritka Astoria doběhla druhá, na "tabuli" se seřadily české odchovankyně.
05.05.2019 18:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Když byla hnědka Gold Memory kupovaná loni v listopadu za 5000 eur v Irsku, klasickou naději v ní neviděla stáj Gaudium ani rodina Vocáskových. Jejich nová akvizice se neumístila ani v jednom z loňských pěti startů a do Česka si přivezla rating 60.
 
O půl roku později je všechno jinak. Polosestra někdejšího zimního favorita Sirius Shinea si v neděli doběhla pro jisté vítězství v Jarní ceně klisen v Mostě a otočila pořadí z Memoriálu Rudolfa Deyla. Vítězku trialu Astorii porazila o 2 1/4 délky, třetí doběhla česká odchovankyně Pray For Paris před zimní královnou Dark Absolu a Olinkou. Spolufavoritka Near To Be Rich doběh uzavřela.
 
Pro Michala Hroudu, který od letošního roku působí jako stájový jezdec šampionské centrály v Němčicích, to bylo první klasické i jedničkové vítězství. "Je to obrovský zážitek. Po jedničkovém vítězství jsem dlouho toužil, a že se podařilo právě v klasickém dostihu, je neuvěřitelné," řekl po doběhu Hrouda.
 
Rozhodl nástup v oblouku
 
První Jarní cenu klisen konanou v Mostě provázela před startem velká nervozita. Hned pět z osmi účastnic mělo zažádáno o nejvyšší startovní číslo a neklid byl znát už v paddocku. 
 
Nejvíce nervózní byla Near To Be Rich, která vstupovala do sezony po devítiměsíční pauze a její nervové soustavě příliš nepomohl ani fakt, že po škrtu jedničky Strasbourg zaváděla soupeřky na slavnostní přehlídku před tribunou. Více či méně nabuzená však byla i většina jejích soupeřek včetně Dark Absolu, naopak nejklidněji působily Astoria a Gold Memory.
 

Čtěte také: Vítěz Kentucky Derby diskvalifikován. Věnec dostal Country House

 
Po startu se ocitla na špici chtivá Near To Be Rich, kterou se Danielu Vyhnálkovi navzdory veškeré snaze nepodařilo udržet. Pulující vítězka Ceny Masise ještě chvíli se svým jezdcem zápolila, ale nikdo další se dopředu nehrnul, a tak svěřenkyni Čestmíra Olehly nezbylo, než odtáhnout dostih. Za ní číhaly Gold Memory a Astoria, Dark Absolu byla schovaná v poli.
 
Klíčový moment přišel na konci oblouku, kde Michal Hrouda s Gold Memory razantně převzal vedení a začal soupeřkám utíkat. "Řídil jsem se ordre nastoupit už v oblouku a vyšlo to. V závěru jsem si už byl jistý, že vyhraju," konstatoval Hrouda.
 
V polovině cílové roviny měla slibný moment útočící Astoria s Janem Vernerem, ale už se k vítězce nedokázala výrazněji přiblížit. "Nebyla tam bohužel taková šťáva jako minule. Vítězku bychom dnes ale nechytli. Šla jako z praku a jakmile ji Michal nahoře u cesty pobídl, bylo rozhodnuto," řekl Verner.
 
Pátou příčku z přípravného dostihu výrazně vylepšila Pray For Paris. Teprve potřetí startující dcera uhynuvšího Next Deserta a sprinterky Palety, kterou v Kovalovicích na Brněnsku trénuje Kateřina Berthier, ztrácela na vítězku z třetího místa tři délky.
 
"Všechno se mi hezky otevřelo, byl to naprosto ideální dostih. Míle pro ni bude strop, na jaře ji ještě trápily šimbajny. Věřím, že se může ještě zlepšit a mám obrovskou radost," líčila Pavlína Filipová. 
 
Prostojí i delší tratě? Uvidíme
 
Pro trenérskou šampionku Helenu Vocáskovou a její tým bylo vítězství Gold Memory příjemným překvapením. Odchovankyně irského Kildaragh Stud debutovala v Česku těsným vítězstvím na 1200 metrů první chuchelskou neděli a následně byla druhá v Memoriálu Rudolfa Deyla.
 
"Říkali jsme si, že Astorii budeme těžko chytat a dnes ještě přibyla další dobrá klisna, takže jsme cílili na třetí místo," řekl asistent trenérky František Vocásek ml.
 
Úspěšná taktika se zrodila právě jako reakce na stříbro z trialu. "Michal Hrouda minule šel ze zadních pozic a říkal, že se před ním vytvořila hradba koní a neměl kudy útočit. Do oblouku šel jako šestý a sice koncem hezky stáhl ztrátu, ale vítězství už nestihl. Tak jsme ho teď poslali s tím, že musí sedět na lepší pozici," dodal.
 

Čtěte také: Nagano Gold zaběhl nejlepší výsledek kariéry. Škoda tempa, říká Luka

 
Jako roček byla Gold Memory na dražbě koupena zpět za 30 000 eur, ale měla pozdnější projev a ambice svých původních majitelů nesplnila. Její matka Mneme nestartovala, bába Raisonnable vyhrála listed, byla druhá v grupě 3 a v chovu dala třetího z Prix Ganay Sensible.
 
"Jestli bude schopná uspět i na dalších tratích, se teprve uvidí. V práci se jeví, že by to mohla zvládnout, ale v dostihu to může být jiné. Půjdeme dál a uvidíme," poznamenal Vocásek.
 
V hlavní roli Jan Rája
 
Nedělní mítink v Mostě se odehrál před komorní diváckou kulisou a jeho hlavním atributem byla malá pole. V šesti dostizích se představilo dohromady jen 38 koní.
 
Hllavní postavou rámcového programu byl Jan Rája, který vyhrál s valachem Orpheusem jedničkový Memoriál Vlastimila Smolíka na 2400 metrů. Úspěch na synovi klasické vítězky Orphan z vlastního chovu Ekofarmy Rybár nesl rukopis zkušeného žokeje.
 
Dostih ve čtyřčlenném poli až nečekaně rychle rozběhl devítiletý Autor pod Jiřím Chaloupkou, který průběžně zrychloval. Rája zpočátku vedl Orpheuse za polem a zlepšoval si pozici jen pozvolna.
 
"Paní trenérka Záhorová po mně chtěla, abych odskočil a šel vzadu. Jakmile se k Orpheusovi dostane kůň, dost tahá a předčasně by se vydal. Začátek z kopce až k 1200 metrům byl docela mazec. To jsem si říkal: Sakra, docela jedeme," rekapituloval Rája.
 
V cílové rovině se situace vyrovnala a všichni čtyři koně se v jedné chvíli ocitli vedle sebe. Orpheus o hlavu porazil Be Mastera, o další hlavu zpět finišoval třetí Saul. Vítěz, pro kterého to bylo třetí vítězství za sebou a druhé letošní, vyběhl čas 2:34,36. "Nechal jsem ho v oblouku přefouknout a měl jsem dojem, že nemám nic v ruce. Jenže kůň se uklidnil, mlasknul jsem na něj a najednou jsem cítil tu sílu, jak akceleruje," řekl Rája.
 
Trojnásobný český šampion o necelou hodinu dříve dával v paddocku ordre Martině Havelkové, která jela ve II. kategorii na 2000 metrů čtyřletou klisnu La Paix z tréninku Rájova zaměstnavatele Miroslava Nieslanika. Ryzka s pérovou váhou 51,5 kg v závěru o půl délky udolala vodícího mosteckého specialistu Montjeu Third, který nesl mamutích 67 kg. I tady startovalo jen pět koní a pole se v cíli poskládalo do zhruba dvou délek.
 
"Klisna šla s chutí a měla krásný závěr. Ordre od Honzy Ráji byla nezvyklá, ale hezká situace. Byly to pokyny od rajťáka, který svého koně dobře zná," usmívala se Martina Havelková, pro kterou to bylo 165. vítězství kariéry.
 
V Mostě se běžela také první tamní steeplechase v letošní sezoně. Při svém překážkovém debutu bez větších problémů zvítězil vlastní odchovanec Jiřího Charváta Korfu v sedle s Janem Faltejskem.
 
 
Foto: Martin Cáp




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE