reklama 11D

Vítěz Kentucky Derby diskvalifikován. Věnec dostal Country House

ikonka

Favorit Maximum Security ovládl Kentucky Derby od startu až do cíle, rozhodčí ho však přesunuli na sedmnácté místo. "To jsou dostihy. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. A někdy vyhrajete a prohrajete ve stejném dostihu," řekl jeho majitel Gary West.
05.05.2019 10:05  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
VIDEO
| FANCLUB
reklama 12A
Poprvé v historii byl v sobotu diskvalifikován vítěz Kentucky Derby pro poškození soupeře. Neporažený Maximum Security, který původně dominoval na rozbahněné dráze stylem start - cíl o 1 3/4 délky, přišel po více než dvacetiminutovém projednávání o svůj životní úspěch a dostihová komise přiřkla vítězství původně druhému Country House s žokejem Flavienem Pratem. Původního vítěze přesunula na sedmnácté místo.
 
Maximum Security se při vytáčení posledního oblouku dostal do kontaktu s War Of Willem a došlo k dominovému efektu. Žokejové Flavien Prat a Jon Court po doběhu podali protest.
 
"Dlouze jsme celou situaci zkoumali a vyslechli zúčastněné jezdce. Shodli jsme se, že došlo k poškození koně číslo 1 (War Of Will), který v důsledku této situace poškodil koně číslo 18 a 21. Proto jsme se jednomyslně rozhodli diskvalifikovat vítěze a přesunout ho za koně číslo 18, což je obvyklý postup," uvedla šéfka dostihové komise Barbara Borden.
 
Zatímco Maximum Security odskakoval pod Luisem Saezem jako favorit 4:1, Country House je s kvótou 65:1 druhým nejpřekvapivějším vítězem v dlouhé historii dostihu. Na dalších místech doběhli Code Of Honor a Tacitus. Nejlepším z trojice trenéra Boba Bafferta byl čtvrtý Improbable, Game Winner finišoval pátý.
 
 
Pro trenéra Billa Motta je to první vítězství v Kentucky Derby, a to 35 let poté, co do něj poslal svého prvního svěřence.
 
"Náš kůň běžel skvěle. Pokud jde o vítězství, je to hořkosladké a lhal bych, kdybych tvrdil cokoli jiného. Vždycky chcete vyhrát na dráze po bezvadném průběhu, aby každý viděl, že váš kůň je nejlepší," citoval Motta server Bloodhorse.com.
 
"V dostihu byli dva koně, kteří ztratili veškeré šance na vítězství v Kentucky Derby a nacházeli se předtím ve slibné výchozí pozici. Rozhodčí měli těžké rozhodování a jsem rád, že jsem nebyl na jejich místě," dodal.
 
Maximum Security, který se předtím prosadil ve Florida Derby, není prvním diskvalifikovaným vítězem Kentucky Derby. V roce 1968 proběhl jako první cílem Dancer’s Image, v jehož dopingovém vzorku byl později objeven fenylbutazon. Před osmnácti lety čelil protestu kvůli údajnému poškození soupeře Monarchos s Jorgem Chavezem, ale dostihová komise protest zamítla.
 
Majitel a chovatel Maximum Security Gary West nevyloučil, že se proti verdiktu komise odvolá. V Churchill Downs však diskvalifikaci svého koně přijal sportovně.
 
"To jsou dostihy. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. A někdy vyhrajete a prohrajete ve stejném dostihu," poznamenal West, v jehož barvách běžel i pátý Game Winner.
 

Čtěte také: Nagano Gold zaběhl nejlepší výsledek kariéry. Škoda tempa, říká Luka

 
Country House se vyčlenil z řad nezvítězivších v polovině ledna v Gulfstream Parku. Jeho nejlepšími výsledky dosud byly třetí místo v Arkansas Derby a čtvrtá příčka v Louisiana Derby.
 
Celkový sázkový obrat na den Kentucky Derby 250,9 milionů dolarů překonal loňský rekord. Na samotný dostih se prosázelo 165,5 milionů, což je nárůst o 10 procent oproti minulému ročníku. Suma obsahuje i 4,1 milionu dolarů z Japonska, kde se na Kentucky Derby sázelo vůbec poprvé.
 
Přímo na závodiště Churchill Downs, kde během odpoledne vydatně pršelo, dorazilo 150 729 platících diváků, o čtyři procenta méně než v roce 2018.
 
 
Co si o rozhodnutí dostihové komise v Churchill Downs myslíte? Zapojte se do diskuse v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz.
 
 




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE