reklama 11C

Nagano Gold zaběhl nejlepší výsledek kariéry. Škoda tempa, říká Luka

ikonka

Sobotní třetí místo Nagana Golda v grupovém dostihu v pařížském Longchamp je vrcholem dosavadní hřebcovy kariéry. Ještě lepší výsledek zhatilo velmi pomalé tempo v úvodní fázi, ze kterého se Nagano Goldovi na měkčí dráze v závěru hůř zrychlovalo.
04.05.2019 18:00  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12C
Pětiletý Nagano Gold ze stáje Syndikát V3J v sobotu vybojoval třetí místo v grupě 3 Prix d’Hedouville (2400 m, 80 000 eur) v pařížském Longchamp. Hřebec z tréninku Václava Luky ztrácel na bojující dvojici před sebou dvě délky.
 
Zvítězil čtyřletý Petit Filse, který jako jediný z osmi startujících dosud neměl na kontě blacktype umístění a v jehož sedle byl ironií osudu Lukův dlouholetý francouzský spojenec Theo Bachelot.
 
"Je to zatím nejlepší výsledek v kariéře Nagano Golda. Neměl vůbec ideální dostih, ale to se nedá nic dělat. Potvrdil extra třídu, na české poměry stoprocentně," řekl Václav Luka serveru Jezdci.cz.
 
Prix d’Hedouville je jednou z důležitých zastávek na cestě k vrcholům francouzské sezony. Tři z pěti posledních vítězů se následně prosadili v Grand Prix de Chantilly (Gr.2), loni úspěšný Waldgeist minulý týden ovládl Prix Ganay (Gr.1).
 

Čtěte také: Koplíkův "majstrštyk". Ultimate Fight vyhrál start - cíl v Chantilly

 
Šance Nagano Golda pod Gregorym Benoistem výrazně poznamenal extrémně pomalý úvod. Ještě na konci protilehlé roviny se hřebec s Benoistem přetahoval a "usadil" se až poté, co se dostih přece jen rozjel.
 
V roztaženém poli cválal Nagano Gold na posledním místě asi 8 délek za špicí. Po vytočení do cílové roviny zůstával u bariéry, a protože byl zvenčí přikrytý jedním ze soupeřů, Benoist měl těžkou práci při hledání pozice k finiši.
 
V polovině roviny Nagano Gold téměř hokejovým způsobem pronikl úzkou skulinou mezi dvěma koňmi a nasadil k velké koncovce. Mezitím mu však odskočila dvojice Petit Filse a Folamour. Český zástupce stihl třetí pozici a suverénně porazil Royal Juliuse, Aspetara, Gyllena i předloňského vítěze Tiberiana, který doběh uzavřel na osmém místě.
 
Dostih na dva kilometry
 
O rozpačitém úvodu vypovídá i výsledný čas 2:38,41. "Prvních 400 metrů bylo fatálně pomalých, tam se prohrál dostih. Když se po takovém průběhu točí do cílové roviny osm délek za předními koňmi, už se s tím nedá moc udělat. První dva si to udělali na sebe, Nagano Gold na měkčí půdě jako jediný přiletěl zezadu a porazil zbytek," hodnotil Luka. 
 
Minulé vítězství v pařížském listed Prix Lord Seymour se zrodilo na tvrdší půdě a po rychleji rozběhnutém dostihu.
 
"Žokej říkal, že máme moc dobrého koně a za určitých okolností se to dalo vyhrát. Dnes to ale byl dostih na dva kilometry. Musel by sedět na třetí, čtvrté pozici a to by bylo vzhledem k historii Nagano Golda dost riskantní," dodal Luka.
 
Dalším cílem šampiona českých vytrvalců je grupa 2 Hardwicke Stakes na 2400 metrů v rámci mítinku Royal Ascot. Spolu s ním jsou na přihláškách dvojnásobná vítězka Ceny vítězného oblouku Enable, vítěz Dubai Sheema Classic Old Persian a celá řada dalších třídových koní.
 
"Plány se nemění, dnešek nám zase připomněl, že z pohledu tempa by pro něj Anglie mohla být vstřícnější," myslí si Luka.
 
Kromě Nagano Golda by se na slavný mítink mohl vypravit i úřadující Kůň roku Subway Dancer ze stáje Bonanza, jemuž trenér Zdeno Koplík vybral Prince Of Wales’s Stakes (Gr.1). Česko je vedle Austrálie, Japonska, Nového Zélandu nebo USA jednou z devíti zemí, které o letošní Royal Ascot projevily zájem.
 
Dalším Čechům se nedařilo
 
V sobotním Longchamp se představili i další koně v českém tréninku. Čtyřletý ryzák Khochenko ze stáje Václav Slovák, která ve čtvrtek slavila vítězství Ultimate Fighta v Chantilly, neuspěl v Grand Handicapu de Paris (2000 m, 70 000 eur). S Ingrid Janáčkovou Koplíkovou po aktivním průběhu v závěru zeslábl a propadl se na předposlední patnácté místo.
 
Daleko od dotovaných pozic byli i Royal Town (Radek Koplík) a Kool And The Gang (Cyrille Stéfen) v Prix du Pont Au Change (1600 m, 28 000 eur).
 
Filip Minařík na německé Mythice odvodil listed Prix de la Seine, ale v závěru se přes stále nezkušeně působící hnědku dostaly soupeřky a Mythica se ocitla mimo dotované příčky.
 
 
Foto: Tomáš Janda




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE