reklama 11D

Trunda stále doufá v olympijskou kvótu. Žebříčkem může zamíchat Chile

ikonka

Během uplynulého víkendu čeští jezdci Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda měli poslední šanci bojovat ve skupině C o kvalifikační kvótu pro olympiádu v Paříží. Tento plán bohužel nevyšel, přesto Trunda věří, že by mohl uspět přes celosvětový žebříček.
07.11.2023 11:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
DOPORUČUJEME
| FANCLUB
reklama 12C
 
Největší naději získat kvalifikační kvótu pro olympijské hry v Paříži ze skupiny C doposud měl mezi českými reprezentanty ve všestrannosti Miroslav Trunda. Bohužel se svojí stájovou jedničkou Shutterflyke nemohl odcestovat na listopadové závody do italského Montelibretti, kde potřeboval získat důležité body, které by ho posunuli na jednu ze dvou postupových pozic. Na těch byli ke konci října Aistis Vatkauskas z Litvy a Balázs Kaizinger z Maďarska. 
 
„Když jsem se vrátil z mistrovství světa mladých koní ve Francii, tak se Shutterflyke lehce zranila ve výběhu. Proto jsem ji z listopadových závodů odhlásil. S mojí druhou klisnou Trnkou-Ruf jsem šel čtyři krátké hvězdy, ale začátek nám nevyšel, jak bychom chtěli. Bylo by fajn, kdybychom měli v drezuře o pět trestných bodů méně, ale klisna trochu zazlobila. Těšil jsem se na parkur, ale přišly dvě drobné chyby v kombinaci, což je na Trnku docela hodně. Nutno však podotknout, že parkur stál na mírách a byl opravdu náročný. Kros šla excelentně, jen s drobnou penalizací za čas, takže jsem měl nakonec radost, že doběhla zdravá. Mnoho zkušených dvojic totiž mělo chyby. V celkových součtech jsme se posunuli na patnácté místo, ale měli jsme spočítané, že olympijské body bere prvních deset, takže nám to o pět míst uniklo. Stejně by však tyto body pro mě nebyly v olympijském rankingu podstatné, ve finále tudíž o nic nešlo,“ hodnotí Trunda, jenž s Trnkou doposud získal pouze dva body do olympijského žebříčku a bylo předem jasné, že se s ní již na první dvě místa probojovat nemůže. 
 
Miloslav Příhoda s Figarem měl bodů v žebříčku pro Paříž šest, ale jelikož s ním v Itálii nastoupil do čtyř dlouhých hvězd, tak v případě úspěchu by naopak měl velkou šanci, že by mohl míchat pořadím na nejvyšších pozicích. „Myslím, že Míla byl stopu od toho být v Paříži na olympiádě, ale měl smůlu. Ukazuje se, že to není jen o kvalitách jezdce a koně, ale velkou roli hraje i štěstí. Před závěrečným parkurem byl na tom tak, že kdyby se po poslední zkoušce posunul o jednu příčku výš, tak by měl dost bodů na to, aby postupoval přímo z tabulky. To se však nestalo,“ konstatuje jeho reprezentační kolega. Příhoda s Figarem totiž byli jedenáctí, ale při skokové zkoušce inkasovali dvanáct trestných bodů a propadli se na jednadvacáté místo. 
 

Psali jsme: Trunda i Příhoda si po terénní zkoušce v Montelibretti polepšili

 
Žádný z Čechů tak prostřednictvím tabulky C, která se oficiálně uzavírá ke konci roku, kvótu pro účast na olympijských hrách 2024 nevybojoval. Zůstává tak poslední možnost, dostat se do Paříže přes celosvětový žebříček. Takzvaný MER (Minimum Eligibility Requirements), tedy minimální požadavky pro způsobilost ke startu na olympiádě, má Miroslav Trunda s oběma jeho klisnami a Miloslav Příhoda s Figarem. Ovšem reálnou šanci na zisk kvóty pro Českou republiku má především Trunda se Shutterflyke. „Jsme nyní v žebříčku na čtvrtém postupovém místě a postupuje jich pět. Za měsíc však ještě proběhnou velké závody v Chile, takže musíme počkat, zda někdo z jednotlivců reprezentujících Mexiko, Ekvádor nebo Chile posbírá nějaké body, díky nimž by se posunul před nás,“ popisuje aktuální situaci Trunda.
 
Dobrou zprávou je, že namísto patnácti míst pro jednotlivce postupující do Paříže jich bude k dispozici hned sedmnáct, jelikož Kanada se na olympiádu kvalifikovala v rámci Panamerických her a jelikož ve své skupině neměla konkurenta, dvě volné pozice z této divize se přesouvají mezi jezdce v celosvětovém bodování. 
 
I kdyby to nakonec nedopadlo pro Česko dobře ke konci roku, stále ještě zůstane nějaká šance v přidělení kvóty. „I ti, kteří totiž mají kvótu přidělenou, tak musí zajet v roce 2024 takzvaný potvrzovací výsledek v MER, což si mohou splnit na čtyřech krátkých, čtyřech dlouhých nebo na pěti hvězdách. Určitě bych však byl raději, kdybych už v prosinci věděl, zda kvótu máme, nebo ne. Šance stále je,“ dodává Miroslav Trunda. Nejen on tak s napětím bude na dálku sledovat průběh CCI v chilské Quillotě, které se konají od 8. do 10. prosince.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE