reklama 11C

Sukdolák nejel na šampionát kvůli chybě komise. ČJF slibuje opatření

ikonka

Zástupci České jezdecké federace publikovali stanovisko k přihlašování sportovců na mezinárodní závody a problému, který vznikl u definitivní přihlášky na mistrovství světa mladých koní ve všestrannosti. V té komise zapomněla uvést Patrika Sukdoláka.
19.10.2023 13:18  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
 
České jezdecké federace zveřejnila ve čtvrtek na svém webu a sociálních sítích oficiální stanovisko, ve kterém členům spolku vysvětluje situaci ohledně přihlašování sportovců na mezinárodní závody. Před několika dny byl totiž v definitivní přihlášce pro mistrovství světa mladých koní ve všestrannosti, které se koná v těchto dnech ve francouzském Lion d´Angers, opomenut Patrik Sukdolák se sedmiletou klisnou Quidou.
 
„Rádi bychom objasnili, jaký je postup při přihlašování sportovců na takto významnou mezinárodní akci. V ČJF jsou přesně dané předpisy, které stanovují formu a termíny, kdy a jak příslušné komise své nominativní přihlášky pro výjezdy předkládají a následně definitivně stvrzují. Dle rozpisu ke sportovní události (ME, MS, OH) jsou dané dva druhy přihlášek, a to nominativní (cca měsíc před akcí) a definitivní (cca 14 dní před začátkem akce). Komise dané disciplíny nominuje dle kvalifikací a svého uvážení sportovce na danou akci a vyplní formulář – ‚nominační protokol ČJF‘. Tento protokol je předepsán ČJF pro přihlašování těchto významných akcí a platí dva roky. V protokolu jsou uvedeny podrobné informace o koních a jezdcích, potřebné pro přihlášení ve FEI Entry systému a finanční rozvaha závodu (částka, kterou případně bude hradit ČJF z rozpočtu). Nominační protokol zašle komise disciplíny na sekretariát ČJF a na základě něj sekretariát zadá sportovce do FEI Entry systému,“ popisují zástupci ČJF základní postup při zpracování nominativní přihlášky, v níž může komise uvést více koní a jezdců, než je kvóta daná od Mezinárodní jezdecké federace (FEI). V daném případě bylo datum nominativních přihlášek 18. září.
 
„Druhá, definitivní přihláška, slouží k finálnímu výběru jezdců a koní z přihlášky nominativní do daných kategorií dle kvóty FEI. Komise disciplíny aktualizuje nominační protokol a zašle ho na sekretariát ČJF, kde dle něj zaměstnanec zadá sportovce jako definitivně přihlášené do FEI Entry systému,“ zmiňuje ČJF následující kroky související s definitivní přihláškou. Ta v případě světového šampionátu v Lionu měla uzávěrku 2. října. 
 
„V tomto případě bohužel nebyly dodrženy dané předpisy a definitivní výběr sportovců byl zaslán komisí všestrannosti až po urgencích zaměstnankyně ČJF ve formě whatsapp zprávy v den definitivní přihlášky – 2. října v 15:54 hodin. Tato whatsapp zpráva obsahovala pouze dva jezdce a tři koně v kategorii šestiletých, zatímco nominativně byli komisí přihlášeni v této kategorii jezdci tři a pět koní. Pan Patrik Sukdolák se svou klisnou bohužel ve whatsapp zprávě zaslané komisí všestrannosti uveden jako definitivně nominovaný do kategorie pro sedmileté koně nebyl. Zaměstnankyně tedy potvrdila jako definitivně přihlášené ty, kteří byli uvedeni komisí ve whatsapp zprávě. Že může dojít ke snížení počtu účastníků proti nominativní přihlášce je zcela běžné a je to způsobeno mnoha okolnostmi, jako např. kvóty FEI, zdravotní stav, kondice, plán sportovce, plán komise a mnoho dalších. Zaměstnankyně sekretariátu nemá kompetenci posuzovat rozhodnutí komisí ohledně nominací a úprav v definitivní přihlášce,“ vysvětlují představitelé České jezdecké federace.
 
V prohlášení dále stojí, že každý jezdec, který se účastní mezinárodních závodů pod hlavičkou FEI, má přiděleno takzvané FEI ID a přes něj se přihlašuje do sportovní aplikace FEI, v níž vidí mimo jiného přehled všech svých přihlášek aktivních či neaktivních. „V jezdcově zájmu je si všechny přihlášky kontrolovat a v případě chyby ihned kontaktovat svou komisi. Vedení ČJF z této situace vyvodí organizační opatření, aby se taková situace již neopakovala,“ uzavírá své stanovisko Česká jezdecká federace.
 

Psali jsme: Sukdolák mířil na mistrovství světa, ale ČJF mu nepotvrdila přihlášku

 
Redakce Jezdci.cz obdržela také vyjádření předsedkyně komise všestrannosti ČJF Daniely Diringerové, v němž konstatuje, že vzniklá situace velice mrzí všechny zainteresované. „Stala se velká sportovní tragédie a mrzí mě to nejen z pozice předsedkyně komise, ale i z pohledu drezurního trenéra Patrika a Quidy. Ještě minulý týden, při posledním společném tréninku v Brně, jsme rozebírali plán klisny do odjezdu a mě ani Patrika nenapadlo, že není přihlášen na mistrovství světa. V sobotu mi Patrik telefonoval, že není na seznamech startujících, které zveřejnil pořadatel. Přes celý víkend jsme se snažili celou situaci vyřešit. Adéla Svobodová (pozn. red.: členka komise všestrannosti ČJF) kontaktovala pořadatele šampionátu, Lars Christensson mluvil jak s funkcionáři závodů, tak i s funkcionáři FEI a po předběžném příslibu možného startu Patrik vyrazil v pondělí ráno na cestu, ale nakonec přišlo definitivní zamítnutí startu,“ upřesňuje informace ohledně snahy vzniklou chybu napravit. 
 
Patrik Sukdolák ve svém doplňujícím vyjádření zmínil, že mu Daniela Diringerová nabídla svoji rezignaci jako vyvození osobní zodpovědnosti. „S Danielou Diringerovou jsem v telefonickém kontaktu několikrát denně. Přestože se mi osobně omluvila za vzniklou situaci a převzala odpovědnost za špatnou definitivní přihlášku, nepovažuji to pouze za chybu komise všestrannosti. Ze strany ČJF chybí jakákoliv zpětná vazba, SMS sekretariátu jako přihláška stačí, nikoho nezajímá, proč nejedou další koně uvedení v nominativní přihlášce na mistrovství světa. Nepožaduji rezignaci předsedkyně komise, kterou mi Daniela Diringerová nabídla jako řešení vzniklé situace, chybu vidím jednoznačně ve špatném fungování systému sekretariátu a nezájmu z jejich strany,“ reagoval začátkem týdne dotčený jezdec. 
 
Jak však již Česká jezdecká federace vysvětlila, podklady pro přihlašování jezdců na mezinárodní závody jsou plně v kompetenci jednotlivých komisí disciplín a pracovníci sekretariátu pouze administrativně zpracovávají dodané materiály. V tomto případě naopak pověřená zaměstnankyně sekretariátu Jana Králová zástupce komise všestrannosti ČJF urgovala v den uzávěrky, aby byl upřesněn seznam jezdců a koní pro definitivní přihlášku. Nepochybně jí tak nelze vinit z nezájmu, neboť nebýt její vlastní iniciativy, definitivní přihláška by pravděpodobně nebyla včas odeslána. Výkonní představitelé České jezdecké federace každopádně mají díky vzniklé kauze velmi silný podnět k přenastavení a důslednému dodržování komunikačních postupů uvnitř svazu, aby pro své členy mohl nadále plnit funkci kvalitní servisní organizace.
 
Ilustrační foto: Josef Malinovský



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE
function closepop(){ $("body").removeClass("hidescrollbar"); $("#popreklamagal").hide(); $("#popreklama").hide(); }