reklama 11A

Sukdolák: Triumf Opatrného z Hartpury mi připomínali. Chci zajet čistě

ikonka

Jediným českým reprezentantem, který se účastní mistrovství Evropy ve všestrannosti juniorů a mladých jezdců, je Matěj Sukdolák. Jak uvedl v rozhovoru, cesta do dějiště šampionátu v britském Hartpury byla náročná. Atmosféra však stojí za to.
26.07.2022 15:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

 
V Hartpury se od 26. července koná mistrovství Evropy juniorů a mladých jezdců v drezuře a ve všestrannosti. Někteří potenciální účastníci se však rozhodli do Velké Británie neodcestovat. Mezi nimi jsou i české jezdkyně Tereza Matoušková, Johana Vášáryová a Diana Lochmanová, které figurovali na nominativních přihláškách. Nakonec se tam vypravil pouze Matěj Sukdolák s valachem Qaidem. 
 
„Vystoupením Velké Británie z Evropské unie se nám náš odjezd na evropský šampionát hodně zkomplikoval. Papírů na vyplnění a zařízení všeho potřebného bylo opravdu hodně, ale nějakým způsobem se to všechno povedlo a úspěšně jsme dojeli. Nyní už si tady užíváme krásný areál. Ještě budeme vyřizovat nějaké papíry na cestu zpět, ale to zatím není na pořadu dne,“ uvedl v úterý dopoledne Matěj Sukdolák v rozhovoru pro EquiRadio.
 
„Naše účast na mistrovství Evropy mladých jezdců nyla v plánu už od loňského roku. Kvalifikace se povedly celkem bez větších komplikací a sebevědomě jsme si řekli, že se určitě vypravit můžeme, a nakonec jsme rádi, že jsme tady,“ konstatuje jezdec. Společně s rodiči se rozhodli jet vlastním vozem až do Británie, byť někteří jiní účastníci využili organizované spedice. „Jeli jsme z České republiky po vlastní ose. Zastávku jsme měli v Belgii, poté jsme se přemístili na trajekt a do Velké Británie to trvalo ještě dalších pět hodin. Všechno jsme to absolvovali sami v autě pro dva koně, kde byl naložený tedy jen Qaid. Nevyužili jsme žádnou spediční možnost, protože s tím koněm jsme chtěli jet sami, a navíc by to znamenalo další papírování,“ zdůvodnil mladý reprezentant. 
 

Psali jsme: Michlíčková opět uspěla. Mistrovství Evropy v Olivě dokončila dvacátá

 

„Vyráželi jsme v sobotu v devět hodin. Jeli jsme čistých dvanáct hodin přes noc do Belgie, kde jsme koně úspěšně vyložili, tam jsme byli celý den, aby si tam kůň odpočinul. Dělali jsme jen lehký strečink a lonžování a o půlnoci jsme se vypravili na trajekt, kde jsme strávili asi jen jednu a půl hodiny. Po necelých pěti hodinách jsme se poté dostali už do Hartpury,“ podrobněji popisuje.
 
Za to, že se náročnou cestou nenechal odradit, je moc rád. „Atmosféra je tady úplně úžasná. Všichni si to tady užívají. Zahajovací ceremoniál byl naprosto úchvatný. I když jsme na něm byl sám, tak jsem si to moc užil. Počasí je tady zatím příjemné, nejsou tady žádná vedra ani deště. Všichni jezdí a užívají si to tu. Já mám z toho moc dobrý pocit a už se těším na všechny disciplíny,“ prozradil ve vysílání EquiRadia.
 
Matějovi Sukdolákovi je letos teprve devatenáct let, ale moc dobře je informován o tom, že před dvaadvaceti lety na tejném místě dosáhlo české jezdectví na jeden z největších úspěchů novodobé historie. Aleš Opatrný tam tedy vyhrál s Krisem Kentaurem evropský šampionát mladých jezdců v parkurovém skákání, a tak by Sukdolák na něj mohl navázat.
 

Čtěte také: Opatrný si ze Španělska dojel pro vítězství ve Velké ceně Zduchovic

 
„Triumf Aleše Opatrného mi všichni připomínali už od doby, kdy bylo oznámené místo konání letošního mistrovství Evropy ve všestrannosti. Všichni říkali, že to určitě rád po něm zopakuji, ale já zase tak ambiciózní nejsem. Budu rád, když si to tady v devatenácti letech odjedu mezi mladými jezdci a mezi tou špičkou v našem sportu. Jsem rád, že se můžu zúčastnit takto kvalitního sportu a doufám, že to dopadne všechno dobře. Samozřejmě bych rád dosáhl na nějaká lepší umístění, ale výhru si můžu kdyžtak nechat na další roky,“ říká s úsměvem. 
 
Přípravu na mistrovství Evropy se Matěj snažil nepodcenit. „Po odjetých kvalifikacích jsme absolvovali udržovací tříhvězdové závody v Baborovku, které se náramně vyvedly. Qaid skákal výborně, takže jsem odjížděl s pocitem, že můžu v klidu jet do Hartpury. Poslední měsíce jsme měli už přípravu pouze doma. Chtěl bych proto poděkovat za drezurní přípravu Daniele Diringerové, která nás před tímto mítinkem trochu s Qaidem poštělovala. Dále jsem se připravoval mou stálou trenérkou Gabrielou Slavíkovou, jíž také moc děkuji,“ podotkl jezdec.
 
První dva dny šampionátu v Hartpury jsou vyhrazeny především drezuře. Ve středu čeká účastníky soutěží ve všestrannosti veterinární inspekce koní. Následně ve čtvrtek a v pátek proběhne drezurní zkouška, v sobotu cross a v neděli se vše završí parkur. „Slabiny mám asi nejvíce v drezuře. Qaida je trochu těžší rozhýbat po dlouhé cestě, ale jsem moc rád, že se zatím cítí velmi živě. Máme v této disciplíně trochu mezery a je potřeba na tom ještě zapracovat. Nejsilnější jsme spolu asi v crossu, i když asi nedoběhneme trasu dlouhou čtyři a půl kilometru úplně v čase, jelikož to není plnokrevný kůň. Zabere osm a čtvrt minuty, což je opravdu už pořádný kus cesty. Nicméně pro něj velikost překážek nehraje úplně roli. V parkuru si myslím, že nebude extra problém. Pokud dobře zajezdím, tak se možná dočkáme i čistého výsledku,“ uzavírá Matěj Sukdolák.
 
Foto: poskytl Matěj Sukdolák



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE