reklama 11C

Radka Synková s A Cruyffem prožila čtrnáct let. Je to její šampion

ikonka

Další sezonu kariéry letos prožívá životní kůň Radky Synkové. Osmnáctiletý plnokrevný A Cruyff se svou jezdkyní strávil dlouhých čtrnáct let, během nichž společně začínali na parkurech a propracovali se k úspěchům v obtížnosti ST ve všestrannosti.
23.06.2022 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D

S jistotou Radka Synková označila jako svého životního koně plnokrevného osmnáctiletého valacha A Cruyffa. Cruyffa vlastní jezdkyně již úctyhodných čtrnáct let a za tuto dobu společně vyšplhali až na úroveň ST ve všestannosti. „Je to mého srdce šampion,“ podotýká Radka. 
 
Jak jste se dostala ke koni takovýchto kvalit a jaké byly vaše společné začátky? 
Cruyffa pro mě sehnala moje bývalá trenérka. Tenkrát jsme se na něj nejeli ani podívat, byla to taková sázka do loterie, kdy jsme zaslechli o koníkovi po dostihové kariéře „za pár kaček“. S Cruyffem jsme neměli téměř žádné ambice, prostě jsem vyrostla z poníka a přála jsem si velkého koně. Naše společné začátky byly velmi krušné. Cruyff byl typický dostihák. Když viděl louku, už jsme běželi nebo „panáčkovali“. Začínali jsme na parkurech a ve většině případů se jednalo spíš o dostih na shoditelných překážkách. 
 
Čím si vás tento kůň získal? V čem jste si nejvíc rozuměli?
První roky jsme spolu pod sedlem spíše bojovali, vůbec jsme si nerozuměli. Ale i tak se stal naším rodinným miláčkem a já jsem sršela radostí. Cruyff má úžasný charakter, dokážeme se navzájem podpořit, má srdce bojovníka, a to na něm zbožňuju. A i když to byl, a pořád ještě je, divoch, dokáže s chladnou hlavou povozit i malé děti. Je to srdcař s odhodláním překonat každou překážku a zároveň mazel, který by neublížil mouše.
 
Je něco, v čem vás konkrétně Cruyff jako jezdce posunul dál? Naučil vás třeba něco, co jste později uplatnil i v případě jiných koní?
Cruyff mě naučil, dá se říci, všechno. Především trpělivosti a zachování chladné hlavy. A hlavně dobré víře, že jednou to vyjde. Začínala jsem s ním jako laik, kdy jsem přešla z poníka na velkého koně. Doposud to byl můj jediný kůň, kterému jsem se věnovala na 100 %. Až nyní, kdy se Cruyffova kariéra blíží ke svému konci, teprve poznám, jak mě vyškolil, jelikož pomalu začínám připravovat jeho nástupce.
 

Psali jsme: Na začátku jsem sršela radostí, že mohu mít koně, vzpomíná Synková

 
Co všechno jste spolu zažili? vybavíte si nějaké veselé historky nebo zajímavé zážitky? 
Cruyff dokáže zakopnout na rovině. Když jsme si jednou vykračovali volným krokem směrem domů, klopýtnul a vypadla jsem ze sedla jako hruška. Slabá, nebo spíše smutná chvíle pro nás byla, kdy jsme přišli o našeho dlouholetého kamaráda, poníka Šošona, který zemřel ve svých třiatřiceti letech. 
 
Kdy se dostavil váš první spolčený úspěch a kterých dalších si ceníte nejvíce?
Za první společný úspěch by se dalo požadovat druhé místo na závodech ve všestrannosti v Brně na Panské líše na obtížnosti ZL, které jsme vybojovali před Radkou Dvořákovou. Tehdy to byly moje druhé závody ve všestrannosti a já jsem nemohla uvěřit tomu, že jsme porazili takovou elitu.
Máme na kontě třetí místo z mistrovství České republiky mladých jezdců ve všestrannosti, třetí místo v kategorii družstev ve všestrannosti, třetí místo při finalé Zlaté podkovy v Humpolci a naším nejnovějším úspěchem je vítězství kvalifikačního závodu Zlaté podkovy v Těšánkách. Úspěchem pro nás je i každý dojetý závod.
 
Jak vypadá jeho každodenní program? 
Den začíná snídaní, pak přijde na řadu relax na pastvě, odpoledne trénink nebo práce v terénu, poté opět pohoda na pastvě a pak hurá na večeři a do hajan. O víkendu, když zrovna nejsme na závodech, místo tvrdého tréninku učí naše nadějné jezdkyně. Dva dny v týdnu má úplné volno.
 
Foto: Marcel Runštuk / poskylta Radka Synková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE