reklama 11C

Sportovní kariéru jsem na hřebík ještě nepověsil, říká Roman Šafrata

ikonka

Roman Šafrata se u koní pohybuje již od malička, i když jezdectví ho zprvu neoslovilo. Přesto byl úspěšný v parkurech do stupně T a startoval i na mezinárodních závodech. Za svého životního koně považuje valacha Corada, kterého odchoval jeho otec.
20.03.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12A

Roman Šafrata je v současnosti nejčastěji vidět na předvýběrech mladých hřebců do plemenitby, připravil dokonce letošního vítěze píseckého körungu, hřebce Olmeho. Byl však také úspěšným parkurovým jezdcem a nyní má na starosti chod vlastního areálu. 
 
Vzpomenete si, kdy jste se poprvé posadil na koně? Věděl jste hned od začátku, že se jezdectví budete chtít věnovat?
Ke koním mě přivedli rodiče, kteří se jim taktéž věnovali. Poprvé jsem se na koně posadil asi v devíti letech, ale nezanechalo to ve mně pocit, že bych se jezdectví někdy chtěl věnovat více. Pravidelně jsem začal jezdit až ve dvanácti letech. Koně jsme měli v naší rodinné stáji a jezdili jsme na louce. Své první závody jsem absolvoval na poničce Sabině v Herouticích. Vzpomínám si, že jsem zapomněl na jeden skok, a tak jsem byl vyloučen. 
 
Kterým lidem vděčíte za to, čeho jste za svou jezdeckou kariéru dosáhl? 
Nejvíce vděčím samozřejmě rodičům, kteří mě ke koním vedli a od začátku mě maximálně podporovali. Velkou zásluhu také nesou všichni trenéři, kteří se mi věnovali a majitelé koní, na kterých jsem měl možnost jezdit. Co se týče chovu, jsem rád za spolupráci se svým parťákem a dobrým kamarádem Karlem Lacinou. 
 
Jak probíhaly vaše jezdecké začátky? Kde jste začínal a kdo vás trénoval?
Mým prvním trenérem byl pan Jiří Šteker, který mě připravoval od prvních závodů, až do parkurů stupně ST. Poté jsem začal spolupracovat s panem Jiřím Pecháčkem. Nejprve ve stáji u Bardonů, později jsme se s koňmi přesunuli do stájí JK Tarpan Odolena Voda. Po několika letech přišla nabídka od pana Vladimíra Hrnciara, kterou jsem s radostí přijal. Tím začala spolupráce se Zuzkou Zelinkovou, která byla hlavním jezdcem v JK Tarpan. Dostal jsem tím možnost jezdit a závodit s velmi kvalitními mladými koňmi a současně jsem měl své dva starší koně. S těmi jsem se pravidelně účastnil nejtěžších soutěží a mezinárodních závodů. Momentálně vlastním svůj jezdecký areál, kde se věnujeme převážně přípravě a tréninku mladých koní, s čímž nám pomáhá Roman Drahota. 
 
Jakých úspěchů si nejvíce ceníte? Na kterého koně z vaší sportovní kariéry vzpomínáte nejraději?
Vážím si všech úspěchů, ať už v na mistrovství České republiky, mezinárodních závodech v zahraničí nebo v chovatelských soutěžích. Jsem rád za úspěchy námi připravovaných koní v soutěžích pro mladé koní nebo na předvýběrech hřebců. Za svého životního koně považuji valacha Corado po Ramiro-47. Byl z chovu mého otce a závodil jsem s ním od jeho čtyř let a dostali jsme se až do parkurů stupně T.
 

Čtěte také: Karel Lacina: V chovu mi jde o výsledný produkt bez ohledu na plemeno

 
Momentálně se již závodění aktivně nevěnujete, co vás vedlo k ukončení sportovní kariéry? Neplánujete se ještě vrátit do závodních kolbišť?
Já jsem sportovní kariéru nikdy neukončil, ale v posledních letech jsem se věnoval převážně výstavbě vlastního areálu, takže na závodění již nezbýval čas. Jakmile ale bude situace klidnější, jistě se na závody opět podívám nejen jako trenér, ale znovu jako jezdec. 
 
Čemu se v současnosti věnujete?
Aktuálně mám na starosti zabezpečení chodu celého areálu, kde nabízíme obsedání a výcvik mladých koní a přípravu hřebců na předvýběry do plemenitby. Společně se sestrou Markétou se také věnujeme připouštění, chovu a odchovu mladých koní, a to nejel klientských, ale i našich vlastních. Zároveň podporujeme naše dcery v jezdectví a v účast na parkurových závodech.
 
Vy se mimo jiné věnujete i přípravě mladých hřebců na körung, jak takový výcvik probíhá?
Příprava hřebců na předvýběry do plemenitby je velice individuální a je nutné ji přizpůsobit každému zvlášť. U všech ale platí, že když přijedou mladí koně stažení z pastvy, je nutné je nejdříve naučit základním návykům, jako je nandavání ohlávky, vodění na ruce nebo zvedání nohou. Na předvýběrech hřebci musí být schopni předvedení na ruce v kroku a v klusu a jsou testováni ve skoku ve volnosti. Tomu však ještě předchází výcvik na lonži, aby si kůň postupně zvykal na zvyšující se zátěž a nabral nějakou tu svalovou hmotu. Co se týče samotného učení skoku ve volnosti, začíná se s bariérami na zemi přes malé křížky až po skokovou řadu, kterou musí hřebci absolvovat na předvýběru. 
 
Jaké jsou vaše cíle a plány do budoucna?
S naším týmem bychom se rádi více účastnili závodů nejen v České republice, ale i v zahraničí. Také se budeme neustále snažit vyprodukovat co nejlepší skokové koně.
 
Foto: Jarmila Beranová, Šárka Votavová, poskytl Roman Šafrata



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.cz, internetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE