reklama 11B

Solidní zájem navzdory krizi. Projděte si kandidáty klasických dostihů

ikonka

Westminster Night, Quessigny, Red Coral nebo Zamico. Jockey Club ČR ve čtvrtek zveřejnil přihlášky do pěti klasických dostihů sezony 2022. Zatímco elitní domácí stáje jsou zastoupeny v silném počtu, zájem zahraničních trenérů je opět jen symbolický.
17.02.2022 14:20  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Zájem českých stájí o klasické dostihy zůstává navzdory současné ekonomické situaci a nejasnému výhledu ohledně covidu-19 nadále vysoký. Celkový počet 193 přihlášek se sice nepřiblížil k loňskému maximu posledních sezon 216, stále však převyšuje bilanci z let 2017 až 2020.

Po třech letech, kdy bylo v prvním termínu odevzdáno nejvíce přihlášek do St. Legeru, se do pozice klasického dostihu s největším počtem uchazečů vrací České derby. Vrchol první poloviny pražské sezony, jehož dotace letos po kontroverzní změně systému přerozdělení státních peněz Radou Jockey Clubu ČR klesla na 1,8 milionu korun, přilákal 54 kandidátů, což je jen o dvě přihlášky méně než loni.

V meziročním srovnání si jako jediná polepšila Velká jarní cena (36 přihlášených oproti loňským 26), znatelný pokles naopak zaznamenaly St. Leger (z 57 na 42), Jarní cena klisen (z 33 na 22) a Oaks (z 44 na 39).

 

Čtěte také: Deset mítinků, vyšší dotace a další změny. Pardubice chystají sezonu

 

Ani letos nepřilákaly české klasiky v prvním termínu výraznější zájem ze zahraničí. Výjimkou je pouze České derby, v němž předběžně figurují jeden zástupce slovenského trenéra Mariána Štangela a loni jednou na Slovensku startující Wolfmaster z vídeňského tréninku Markuse Geislera. V Oaks je kromě Štangela jednou zastoupen i v německém Hoppegartenu působící Jan Korpas, který nominoval českou odchovankyni Noemi.

Prakticky ve všech pěti klasických dostizích má nejvíce kandidátů Václav Luka mladší. Bošovický trenér odevzdal do Českého derby osm přihlášek včetně do Qatar Prix du Jockey Club nominovaného Westminster Night, v St. Legeru je zastoupen sedmkrát, v Oaks šestkrát, ve Velké jarní ceně čtyřikrát a v Jarní ceně klisen třikrát.

Ve všech třech částech trojkoruny má silný lot také Radek Holčák, mezi jehož pěti derby-nadějemi nechybí zimní akvizice Quessigny. Pět kandidátů modré stuhy však mají i Miroslav Nieslanik a Luboš Urbánek, čtyři zástupce přihlásil do derby Ludvík Haris.

Méně klasických přihlášek, než bylo v předchozích sezonách zvykem odevzdali trenér Allan Petrlík a Rabbit Trhový Štěpánov. V Krabčicích působící Arslangirej Šavujev je nejvýrazněji - čtyřmi koňmi - zastoupen ve Velké jarní ceně.

Kromě středisek Bošovice, Tušimice, Velké Karlovice, Újezd u Boskovic či Lysá nad Labem je letos výrazně zastoupena i centrála Dolní Moravice. Trenérka Eva Záhorová přihlásila do Oaks čtveřici klisen, z toho tři odchovankyně Eduarda Kubíčka po plemeníkovi Eagle Top.

Nejvíce zástupců českého chovu zatím směřuje do Oaks, na jehož přihláškách se sešlo čtrnáct klisen bez suffixu. Mezi uchazeči St. Legeru je jedenáct domácích odchovanců a do derby jich zatím směřuje deset. Zimní favorit Red Coral je přihlášen do Velké jarní ceny a Českého derby, do všech částí trojkoruny by mohli zasáhnout Pražský zimní favorit Zamico či polobratr klasického vítěze Lagara Lazard. Dally Top, dcera Koně roku 2016 Dally Hit, je přihlášena do Jarní ceny klisen.

 

Kompletní přihlášky

Jarní cena klisen (7. 5. Most)

Velká jarní cena (15. 5. Praha)

České derby (26. 6. Praha)

Oaks (7. 8. Karlovy Vary)

St. Leger (4. 9. Praha)

 

Ilustrační foto: Pavla Pechmanová




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE