reklama 11C

Dokonalý triumf Váni a Aichnera v Pise, Josephino čtvrtý v listed

ikonka

Josef Váňa mladší nasedlal první dva v Gran Corsa Siepi Nazionale Mauriciuse a Zaniniho, české barvy braly i třetí místo díky Skins Rockovi. V Cagnes-sur-mer vstoupil čtvrtou příčkou v listed do sezony tříletý Josephino v barvách Jany Dufkové.
13.02.2022 17:18  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V rozmezí necelých dvou hodin zaznamenaly české stáje v neděli dva úspěchy na mezinárodní scéně. Vrchol zimní překážkové sezony v Pise Gran Corsa Siepi Nazionale skončil stájovým doběhem Scuderie Aichner v pořadí Mauricius - Zanini, zatímco v Cagnes-sur-mer se Josephino neztratil při svém debutu na blacktype scéně.

Šestiletý bělouš Mauricius se v tréninku Josefa Váni mladšího a barvách Scuderie Aichner SRL představil teprve podruhé. Majitel Josef Aichner ho koupil koncem října po prodejním dostihu v Auteuil za bezmála 30 tisíc eur. Syn Kapgardeho se v nových barvách den před Štědrým dnem uvedl vítězstvím v trialu na proutěnkářský vrchol v Pise a v nedělním Gran Corsa Siepi Nazionale (Gd1, 4000 m, 60 000 eur) naplno potvrdil svou třídu.

S Pavlem Složilem mladším razantně nastoupil v posledním oblouku a dominoval lehce o 4 1/2 délky před stájovým kolegou Zaninim. České velké pořadí dotvořil třetí Skins Rock, Dominique doběhl pátý.

Výpravě ze střediska Mlýnce / Bohuslav se navíc na závodišti San Rossore podařilo double, neboť tmavý hnědák Illico Clermont si doběhl pro lehké vítězství mezi čtyřletými ve steplechase Premio Neni Da Zara (3500 m, 33 000 eur). Složil vodil téměř po celý dostih, jen v posledním kilometru se na chvíli dostala na špici Nathalea Great a zavedla pole do cílové roviny. Tam šel Illico Clermont znovu dopředu a pohlídal si vítězství o 2 1/4 délky, zatímco klisna v závěru zeslábla a skončila čtvrtá.

Josephino se umístil v listed

Třetí z loňského Pražského zimního favorita Josephino ze stáje Jany Dufkové prokázal své francouzské možnosti již prosincovým vítězstvím v Marseille Pont de Vivaux. Pro vstup do klasické sezony mu trenérka Ingrid Janáčková Koplíková vybrala těžký úkol v podobě listed Prix de la Californie (1600 m, 55 000 eur) v Cagnes-sur-mer.

V sedle s Václavem Janáčkem se hřebec dlouho držel na čtvrté pozici a po zatočení do cílové roviny se propadl na sedmou příčku. Outsider 29:1 se však nevzdával a srdnatým výkonem nakonec vybojoval čtvrté peníze. Zrychlující trojici soupeřů před sebou sice neohrozil, nicméně na vítěznou Indian Wish ztratil jen 4 1/2 délky a řekl si o případný návrat na scénu listed.

Janáček si v rámcovém programu připsal už páté letošní francouzské vítězství, když s pětiletým Oxalisem ovládl o 3/4 délky prodejní Prix de la Menthe Poivree (1600 m, 16 000 eur).

 

Krátce ze zahraničí

 

Druhý den mítinku White Turf na zamrzlém jezeře ve Svatém Mořici byl výrazně povedenější než premiéra před týdnem. Všechny dostihy se tentokrát díky optimálním podmínkám mohly uskutečnit na svých původních distancích. Hlavní dostih Grand Prix Longines (1800 m, 15 000 šv. franků) přinesl reprízu doběhu z minulého týdne, když britský valach Mordred v sedle se Sibylle Vogt porazil stylem start - cíl maďarského Arktisze, na němž Jaroslav Línek získal další druhé místo. Třetí doběhl Nimrod. Skikjöring, tentokrát již oficiální a na distanci 2700 metrů, vyhrála Francouzka Vienna Woods vedená Jakobem Brogerem.

Čtyřletý Frankelův syn Royal Right ze stáje Jany Dufkové ani při svém druhém vystoupení v Cagnes-sur-mer nedosáhl na dotované umístění. V pátečním classe 2 Prix de Grasse (2150 m, 50 000 eur) však byl pod Václavem Janáčkem blízko - v těsném doběhu ztrácel z osmého místa na dotovanou sedmou příčku jen půl délky. Zvítězil bývalý svěřenec Václava Luky mladšího Bakhchisaray, který se loni v létě po úspěchu v prodejním dostihu přesunul k Fabrice Vermeulenovi. V nových barvách absolvoval teprve druhý start, při tom prvním obsadil na konci ledna v Cagnes-sur-mer druhé místo.

Hnědka Numeira vyšla po dvou umístěních ve Francii poprvé naprázdno. Čtyřletá klisna majitele Sultana Hariba z tréninku Ingrid Janáčkové Koplíkové finišovala v sobotu pod Stéphanem Breuxem sedmá v dostihu nezvítězivších na 2100 metrů v Chantilly.

Někdejší vítěz Prix du Jockey Club Le Havre ukončil v šestnácti letech kvůli zdravotním problémům kariéru plemeníka. Otec dvaceti grupových vítězů v čele s výbornou klisnou Wonderful Tonight naposled připouštěl za 40 000 eur. Ve střední Evropě ho reprezentovali mimo jiné vítěz Velké ceny Slovenska Ventaron, neporažený sprinter Lord Patrick nebo vítěz Grande Steeple-chase di Roma Almost Human.

Hvězdná Enable přivedla v pátek odpoledne na svět své první hříbě. Hřebeček po Kingmanovi se narodil den před narozeninami své matky, informoval majitel jedenáctinásobné vítězky grupy 1 Juddmonte. Snímek nového přírůstku najdete v naší facebookové skupině Máme rádi dostihy Jezdci.cz.

France Galop prodloužil pozastavení licence Pierru-Charlesi Boudotovi o dalších šest měsíců. Trojnásobný francouzský šampion, který je vyšetřován kvůli údajnému znásilnění pracovní jezdkyně před rokem v Cagnes-sur-mer, nadále odmítá veškerá nařčení, zatím se však v jeho případu neobjevily žádné nové informace. O licenci přišel loni na jaře původně na tři měsíce, následně došlo k prodloužení o šest měsíců a tento trest byl 11. února znovu navýšen. France Galop podle stručného vyjádření nadále očekává informace od civilního soudu a ctí presumpci neviny, pozastavení licence je podle něj preventivním opatřením. Současný trest může být kdykoli upraven podle případných nových poznatků.

Koněm roku 2021 v USA se stal Knicks Go. V rámci Eclipse Awards získal zároveň ocenění nejlepšího staršího hřebce nebo valacha na písku.

Foto: Pavla Pechmanová (Josephino)




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE