reklama 11C

40letý plnokrevník fascinuje Austrálii. I Česko má exdostihové seniory

ikonka

Běhal dostihy v polovině osmdesátých let a stále spokojeně žije v Queenslandu. 40letý Phantom Rock atakuje světový rekord. Dlouhověké plnokrevníky však má i Česká republika. Exdostihoví koně dožívající se více než třiceti let už nejsou kuriozita.
11.02.2022 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Nejstarší žijící plnokrevník v Austrálii se jmenuje Phantom Rock a letos dovrší 40 let. Příběh koně, který na dostihové dráze zdaleka nepatřil k nejlepším, ale ke svému štěstí se po skončení kariéry potkal se svou spřízněnou duší Coleen Robertson, popsal tento týden server Racenet.com.au.

V Queenslandu žijící hnědák se narodil v roce 1982 a jeho krátká kariéra v polovině osmdesátých let čítala dvanáct startů na provinčních drahách v Novém Jižním Walesu, přičemž nejlepšími výsledky byla dvě třetí místa a součet vyběhaných dotací činil 200 australských dolarů.

Mnohem podstatnější však bylo setkání s Coleen Robertson, která si na začátku devadesátých let všimla zanedbaného koně ve výběhu na východním předměstí Sydney. Tehdejší majitelka nejevila o Phantom Rocka zájem a když Robertson zavolala veterináře, nejrozumnější se zdálo neprodlužovat utrpení zuboženého hnědáka a utratit ho.

 

Čtěte také: Comeback? Přemýšlím nad ním, ale nechci ho slibovat, říká David Liška

 

"Požádala jsem veterináře, aby mi dal týden času. A pokud se stav koně nezlepší, tak ho může utratit," řekla Robertson serveru Racenet.com.au. To byl začátek přátelství, které trvá již třicet let. Phantom Rock byl později v ohrožení života ještě několikrát, mimo jiné mu byl vyoperován nádor v noze o velikosti tenisového míčku.

Reportérovi Racenet.com.au valach připomíná hrdinu filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona, neboť i on vypadá na stará kolena mladší a životaschopnější než na fotografiích ze svého mládí.

"Když končil dostihovou kariéru, byl ve výborném stavu i kondici. Poté se něco zvrtlo a nevypadalo to s ním dobře. Vždycky se ale ze všeho dostal a pokaždé, když se dožije dalšího jara, jsem nadšená," dodala Robertson, která svému koni neřekne jinak než Danny a pracuje na knize o jeho životě.

"Třicátníků" je v Česku poměrně dost

Guinessova kniha rekordů eviduje jako nejstaršího plnokrevníka v roce 1936 narozeného valacha Tango Duke, jemuž se podařilo dožít 42 let a byl rovněž z Austrálie.

Potenciální český rekordman se těžko odhaduje, neboť až do případného hlášení o úhynu nejsou spolehlivá data k dispozici a ani zmiňovaná hlášení ve Věstníku českého turfu neznamenají úplně přesnou informaci o datu odchodu konkrétního koně.

Umožňují nicméně udělat si představu, jakého věku se běžně exdostihoví koně v České republice dožívají a podle těchto podkladů nejsou plnokrevní "třicátníci" v našich zeměpisných šířkách žádnou výjimkou.

V roce 2020 například chovatel Ludvík Hess ohlásil úhyn 35leté klisny Frizy, jen o rok méně bylo pamětníkovi československých dostihů Canonovi, jehož příběh předloni popsal i server Jezdci.cz. Někdejší výborný steepler Hypnos se dožil 32 let, třicítky dosáhli populární Merlin Bohemia nebo vítěz Velké pardubické z roku 1986 Valencio.

Jen za loňský rok zveřejnil Věstník českého turfu informaci o úhynu šestnácti plnokrevníků starších třiceti let. Ještě v osmdesátých letech se narodili slušovičtí odchovanci Strofa, Convect a Manziana, dále například xaverovský Kosmos nebo napajedelská odchovankyně Kliviela.

Zdroje: Racenet.com.au, Galopponline.de, Věstník českého turfu, dostihyjc.cz

Ilustrační foto: Marcela Kozová

 

Vlastníte také exdostihového koně staršího 29 let? Ozvěte se nám!

Prožíváte podobný příběh jako Coleen Robertson a máte doma i vy anglického plnokrevníka staršího 29 let, kterému dopřáváte poklidný důchod? Pokud se s námi chcete podělit o jeho příběh a zkušenosti, jak se vám podařilo udržet exdostihového penzistu v kondici odpovídající jeho věku, napište nám prosím na e-mail: martin.cap@jezdci.cz. Děkujeme!



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE