reklama 11A

Skokové MS mladých koní v Lanakenu. Češi jsou pravidelnými účastníky

ikonka

Lanaken je všem chovatelům koní a fanouškům jezdectví dobře známý. Tamní areál je vedle řady mezinárodních závodů CSI každoročně dějištěm skokového mistrovství světa mladých koní. To se tam odehraje i letos. Češi jsou pravidelnými účastníky.
16.01.2020 05:54  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12D
Sára Vingrálková vyhrála s Damoclem From Second Life v roce 2019 první kvalifikaci šestiletých. Foto: archiv jezdkyně
 
Lanaken, který leží ve východní Belgii nedaleko hranic s Nizozemím, je pro každého chovatele koní spojený zejména s hřebčínem Zangersheide. A také s tradičním parkurovým mistrovstvím světa pro mladé pěti, šesti a sedmileté koně. To se tam koná každoročně v září a je pravidelně cílem i pro české jezdce.
 
Češi se už několikrát prosadili do finále a velmi výrazně na sebe upozornila v roce 2019 juniorka Sára Vingrálková. Ta v sedle šestiletého valacha jménem Damocles From Second Life Z dokázala v extrémně silné světové konkurenci vyhrát první kvalifikaci, postoupila do finále a nakonec obsadila 31. příčku.
 
Pokud se podíváme do výsledků loňského mítinku, do světové chovatelské elity v parkurovém skákání proniká plemeno irský sportovní kůň. Právě zástupkyně této plemenné knihy klisna Rockwell RC vyhrála finále pětiletých a mezi sedmiletými dominovala rovněž irská klisna Cuffersgrange Cavadora. Mezi koňmi narozenými v roce 2013 byla nejlepší klisna rýnského teplokrevníka Chao Lee.
 
Na TOP pozicích se pak opakovaně objevovali koně belgického chovu, ať už právě Zangersheide nebo belgického teplokrevníka BWP, také holandský teplokrevník KWPN a nechyběli reprezentanti silného německého chovu, jako hanoverský nebo oldenburský teplokrevník.
 
Termín pro světový šampionát 2020 je od 19. - 22. září. Web pořadatele můžete navštívit ZDE.
 
Foto: archiv Sáry Vingrálkové




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE