reklama 11D

Vozataje čekají čtyři šampionáty FEI. Závodit o tituly budou i děti

ikonka

Čtyři šampionáty přichystala Mezinárodní jezdecká federace FEI pro jezdce spřežení v roce 2020. O medaile budou závodit zástupci různých zápřeží a věkových kategorií včetně dětí. Kam a kdy se mohou vypravit čeští reprezentanti?
14.01.2020 13:00  |  Autor: Lucie Spiwoková  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Jiří Nesvačil junior je stálým a úspěšným členem české reprezentace. Foto: Šárka Veinhauerová
 
Trojí mistrovství světa a jeden evropský šampionát spřežení najdeme pro rok 2020 v kalendáři FEI. 
 
Zástupci čtyřspřeží vyrazí na mistrovství světa do nizozemského Kronenbergu, kde se bude závodit ve dnech 31. srpna až 6. září. Dá se očekávat účast stálého člena národní reprezentace Jiřího Nesvačila juniora, případně i dalších příslušníků slavné vozatajské rodiny, tedy otce Jiřího a bratra Radka. 
 
Světová konkurence je enormně silná. Vedle stabilně skvělých Nizozemců a Němců bude největším favoritem Australan Boyd Exell, který v posledním desetiletí prakticky neporazitelný. Vyhrál světové jezdecké hry 2010, 2014 a 2018, přemožitele nenašel ani na MS v roce 2012 a 2016. 
 
Jezdci jednospřeží pojedou také o světové tituly, a to ve francouzském Pau. Termín akce je plánovaný až na poslední říjnový víkend. V singlech se Česká republika prezentuje rovněž pravidelně. Necháme se překvapit, kteří reprezentanti budou vážit cestu až na jihozápad Francie do města, které leží 200 kilometrů západně od Toulouse.
 
Relativně nedaleko to budou mít účastníci mistrovství světa mladých koní. Stejně jako v roce 2019 i letos se bude konat v Maďarsku v Mezohegyes, a to od 10. do 13. září. Tam se soutěže pro pěti až sedmileté koně konaly i loni, a čeští jezdci se v nich neztratili. Michal Žák s pětiletým Codym skončil na druhém místě, Daniel Bejr s o rok starším běloušem Generale Albuzou VII-13 dojel pátý.
 
Mistrovství Evropy je vypsáno v roce 2020 pro děti, juniory a mladé jezdce. Odehraje se ve dnech 24. až 30. srpna ve francouzském městě Lamotte Beuvron. To leží přibližně dvě hodiny cesty jižně od Paříže.




reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE