reklama 11C

Sezona 2021 pro mě začala i skončila dobře, hodnotí Ondřej Pospíšil

ikonka

Parkurový jezdec Ondřej Pospíšil má za sebou velmi dlouhou sezonu, kterou zahájil v únoru a zakončil začátkem prosince v Šamoríně. Vzpomínat na ni však bude rozporuplně, jelikož mj. ukončil sportovní kariéru jeho dlouholetý koňský partner Einfach.
14.12.2021 17:30  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12C

 
I když je Ondřej Pospíšil ze severních Čech, velmi často jezdil závodit až na jih Slovenska, do x-bionic sphere v Šamoríně. Dlouhá cesta se mu prý vždy vyplatila, neboť jsou tam ideální podmínky nejen pro mladé koně, s nimiž pracuje. 
 
„Šamorín jsem si oblíbil. Vzhledem k tomu, že mám doma i mnoho mladých koní, tak mi tamní podmínky velmi vyhovují pro jejich přípravu. Je tam velmi komfortní veliké opracoviště i závodní hala a opravdu se nemusím bát na toto místo vyjet i s mladým čtyřletým koněm na jeho první závody. Je tam na všechno dost místa, dost času a koně jsou tam spokojení,“ říká v úvodu rozhovoru pro EquiRadio, v němž rekapituluje uplynulou sportovní sezonu.
 
Do Šamorína však nejezdí jen na halové závody. „Zázemí je tam skvělé i pro venkovní závody. Jsou tam obrovské placy a krásné překážky. Myslím si, že takové závody dají mým koním mnohem více zkušeností než závody, které pořádám třeba já ve svém domovském areálu v Židovicích. Vezmu s sebou obvykle pět až šest koní a po těch čtyřech dnech mají za sebou všichni tři až čtyři parkury, což koně posouvá hodně dál ve svých zkušenostech.“
 

Čtěte také: Mezi domácí špičkou. Nechápala jsem, jak se nám dařilo, říká Ulčová

 
I když Ondřej Pospíšil vybojoval řadu předních umístění, na uplynulou sezonu bude mít nejen pozitivní vzpomínky. „Na tento rok budu vzpomínat malinko rozporuplně. Můj jediný kůň, který se stabilně pohyboval v tom nejvyšším sportu, jímž byl Einfach, svou sportovní kariéru v letošním roce ukončil kvůli zdravotním potížím. Druhý kůň, s nímž jsem také již dosáhl vysoké úrovně, měl v průběhu sezony lehké zdravotní problémy, které už jsou v tuto chvíli naštěstí za námi. Sezona začala dobře, poté se nevyvinula úplně příznivě, ale vše dopadlo dobře a úspěšně jsme jí mohli zakončit,“ pozitivně hodnotí. 
 
Dvěma sportovními vrcholy pro něj byla účast při mistrovství České republiky v Olomouci a poté v závěru sezony start při galashow světového parkuru Global Champion Prague Playoffs v O2 areně. „Svou účast na republikovém šampionátu hodnotím kladně. Huntelaar, s nímž jsem dokončil třetí mistrovské kolo, překonával parkur takové obtížnosti poprvé v životě. Pro něj to byla nová zkušenost a malinko se tam už projevil lehký zdravotní hendikep, což také mohlo hrát svou roli. Každopádně klobouk dolů před ním, popasoval se s tím krásně a ty tři chyby, které přišly ve třetím kole, tak si myslím, že byly hlavně vinou jeho nezkušenosti,“ konstatuje. 
 
Radost z vítězství si tak alespoň užil jako šéf severočeské ekipy. Právě jezdci z této oblasti totiž vybojovali zlato v týmové soutěži. „Měli jsme poměrně narychlo sestavený tým a do poslední chvilky jsme nevěděli, kdo přesně bude startovat. Na warm upu skákali všichni koně moc dobře a já jsem se rozhodl, že se týmové soutěže aktivně účastnit nebudu a dám přednost našim mladším reprezentantům. Naši čtyři svěřenci nakonec vybojovali první místo a lépe už to dopadnout nemohlo,“ říká spokojeně. Po mistrovství si však musel dát na nějakou dobu přestávku od startu v nejvyšších soutěžích.
 
„Po republikovém šampionátu mi odpadl jeden kůň a druhý se poté dával do kupy. Z toho důvodu jsem musel vynechat několik Velkých cen, ale naštěstí se to prolomilo. Někdy v průběhu září jsem se mohl opět vrátit do soutěží na úrovni 145 centimetrů a sezonu uzavřít jedním z vrcholů v O2 areně při Global Champions Prague Playoffs. Nakonec to vše dopadlo moc příjemně s tím, že jsem ještě poté vyjel s Huntelaarem na jedny závody do Šamorína, kde se s tím také popasoval moc dobře. Takže doufám, že do následující sezony se obujeme už trochu víc,“ doufá židovický jezdec, jenž musel kvůli zdravotní pauze jeho současné stájové jedničky vynechat i účast ve finále Českého skokového poháru, kam by se za normálních okolností kvalifikoval díky umístění na předních místech žebříčku jezdců. 
 

Nepřehlédněte: Jezdit jsem zprvu vůbec nechtěl, koní jsem se bál, říká David Fialka

 
„Má absence při Super Grand Prix Českého skokového poháru v Martinicích souvisela s nedostatečnou kondicí Huntelaara po zdravotní pauze. Rozhodl jsem se z toho důvodu v tomto závodu nestartovat. Mrzelo mě to samozřejmě hodně. Jelo se to u nás v tomto formátu poprvé a myslím, že každý si to chtěl vyzkoušet. Na závody se nejezdíme jen zúčastnit, ale chceme vždy něčeho dosáhnout, a když je to znemožněné vlivem zdravotních problémů, tak to vždycky hodně mrzí. Ale takový je sport a je tomu tam nejen u koní. Je potřeba to však vždy brát pozitivně a snažit se koukat do budoucnosti a nepřipouštět si to, co bylo,“ smířeně rekapituluje sezonu 2021 v níž absolvoval přes tři stovky startů.
 
„Jsem rád, že se mohu účastnit takového množství závodů, jako tomu bylo v letošní sezoně. Samozřejmě to souvisí s tím, že mi přibylo dost koní na práci a na závodění. Myslím si, že jsem ještě ve věku, kdy tento sport mohu naplno a aktivně provozovat. Jsem za to rád a doufám, že budu moci v tomto směru dále pokračovat do doby, než to celé budu moci předat třeba svému synovi. Ten už letos poprvé jezdil velké koně, je pro to zapálený a docela mu to i jde. Takže snad to bude po mě moci jednou převzít,“ dodává Ondřej Pospíšil v úterním podcastu EquiRadia, v němž se rozpovídal i o tom, jaké byly jeho jezdecké začátky, když jejich rodina zrestituovala statek v severočeských Židovicích. Na rozdíl od jeho dětí se totiž ke koním dostal až ve čtrnácti letech. Jezdectví ho však nadchlo a po čase zjistil, že by se mu rád věnoval i profesně. Dnes se ve Stáji Dvůr Židovice starají o téměř stovku koní. 
 
Foto: Kateřina Návojová



Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE