reklama 11D

Šance, že budeme mít na ME všestrannosti tým, je velká, říká Svobodová

ikonka

Čeští reprezentanti ve všestrannosti, stejně jako skokané, podrobně plánují sezonu 2021 nejen s ohledem na olympijské hry, ale také mistrovství Evropy, u něhož už není otázka „zda“, ale „kdy a kde“ proběhne. A kdo by kam měl vyrazit? Zeptali jsme se!
01.02.2021 13:10  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B
 
Jak prozradila nová členka komise všestrannosti ČJF Adéla Svobodová v Podcastu EquiTV „od víkendu k víkendu“, všichni reprezentanti v této disciplíně svědomitě splnili úkol, a ještě před koncem ledna odevzdali své plány na sezonu 2021. „Tímto bych jezdcům chtěla poděkovat za vzornou spolupráci,“ sdělila hned v úvodu rozhovoru.
 
Adéla Svobodová nahradila v komisi všestrannosti MUDr. Tomáše Létala, který rezignoval z důvodu velkého pracovního vytížení. Svobodová by měla mít na starosti právě reprezentaci v této disciplíně. Prvním z úkolů, kterým se zabývala, jsou kritéria pro výběr reprezentantů všestrannosti. „Jedná se hlavně o mistrovství Evropy a mistrovství světa mladých koní. – Je to zásadní změna, že budeme mít dané podmínky, podle čeho se bude určovat, na které závody se pojede,“ informovala Adéla Svobodová. 
 
Současně potvrdila, že pro olympijské hry v Tokiu platí, že by přednost měli mít jezdci, kteří vybojovali v kvalifikacích pro Českou republiku kvóty, tedy Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda. Pro pozdější mistrovství Evropy připadají v úvahu nejen tito dva jezdci. Kdo na kontinentální šampionát nakonec pojede, to však bude částečně záviset i na tom, kde a kdy se nakonec uskuteční.
 
Původně mělo mistrovství Evropy ve všestrannosti proběhnout ve francouzském Haras du Pin od 11. do 15. srpna, ale jelikož na rok 2021 byla odložena olympiáda v Tokiu, Mezinárodní jezdecká federace (FEI) pořádání šampionátů přehodnotila. Později skoky i drezura dostaly přidělené nové mistrovství, zatímco všestrannost byla až do prosince 2020 mimo hru. Změna nastala až po iniciativě Michaela Junga, která přiměla FEI opět změnit názor a obnovila proces výběru mezi potenciálními uchazeči o pořádání tohoto mítinku. Zájemci mohli podávat své přihlášky do 15. ledna 2021.
 

PSALI JSME: Proč nemůže být také mistrovství Evropy ve všestrannosti, ptá se Jung

 
Přihlásili se tři pořadatelé. Švýcarské Avenches navrhuje termín pořádání mistrovství Evropy v termínu od 22. do 26. září v rámci připravovaného CCI4*-S. Italské Montelibretti uvedlo stejný termín a nizozemské Boekelo by chtělo šampionát hostit od 6. do 10. října. Konečné rozhodnutí FEI padne v březnu prostřednictvím telekonference. 
 
Adéla Svobodová jako favorita vidí Avenches, a to právě díky tomu, že na základě připravenosti tohoto pořadatele vznikla veřejná iniciativa dvojnásobného zlatého medailisty z olympijských her Michaela Junga. „Ve švýcarském Avenches je motivovaný a zkušený tým kolem pořadatele Jeana-Pierra Kratzera, který v roce 2020 ukázal, že má vše, co je potřeba k pořádání šampionátu: velmi dobré zázemí, zkušenosti, finanční možnosti a další klíčová kritéria, která je zapotřebí pro uspořádání takové akce,“ uvedl Jung v prosinci 2020.
 
A kdo z českých jezdců by mohl na podzimní mistrovství Evropy jet? „Všichni potenciální olympijští uchazeči mají zároveň splněnou kvalifikaci i na Evropu. Jsou jimi Miloslav Příhoda, Miroslav Trunda a Pavel Březina. Šance, že budeme mít na mistrovství Evropy tým, je velká. Samozřejmě se mohou přidat i další jezdci jako např. Petr Myška, Jaroslav Abík, Robert Pokorný a další. Doufáme tak, že by tým mohl být i čtyřčlenný,“ pokračuje Adéla Svobodová. 
 
Účastníci olympijských her připadají v úvahu právě díky pozdějšímu termínu. „Tím, že termín je takto zvolený a je tam dost času mezi olympiádou a mistrovstvím Evropy, tak je dost velká šance, že by mohli jet stejní jezdci a koně, ale samozřejmě uvidíme. Bude to záležet i na samotných jezdcích, zda se případně rozhodnou dát svým nejlepším koním pauzu a budou chtít vzít jiného koně, nebo dají možnost nějakému jinému jezdci z reprezentace,“ dodala Svobodová v Podcastu EquiTV.
 
Ilustrační foto Oliver Hardt / Getty Images for FEI



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE