reklama 11B

Šampion Oisin Murphy vrátil licenci. Nastupuje na protialkoholní léčbu

ikonka

Trojnásobný britský šampion Oisin Murphy letos slavil velké úspěchy, mimo dostihové sedlo se však dostával do stále větších potíží kvůli alkoholu. Stájový žokej Qatar Racing svou situaci vyřešil rázně - dočasně se vzdal licence a odchází se léčit.
17.12.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

V posledních osmnácti měsících kariéry Oisina Murphyho to chvílemi vypadalo, že pod jménem 26letého irského žokeje působícího ve Velké Británii se skrývají dva různí lidé.

Na jedné straně tu je vstřícný a přemýšlivý mladý jezdec, možná největší talent své jezdecké generace, který letos potřetí za sebou ovládl britský šampionát rovinových jezdců. S japonskou Marche Lorraine vybojoval první triumf kariéry na americkém Breeders’ Cupu a v uplynulé sezoně předvedl několik výkonů hraničících téměř s genialitou.

Jenže stále hlasitěji se dostává ke slovu i ten “druhý Murphy”, čelící disciplinárnímu řízení nejen kvůli porušení covidových protokolů a klamání dostihových orgánů ohledně místa svého pobytu. Za minulých osm měsíců dvakrát neprošel protialkoholním testem a v říjnu se dostal na titulní strany bulváru po účasti na hospodské rvačce v Newmarketu.

 

Čtěte také: Nagano Gold doletěl pro dotaci, české stáje vyhrály v Deauville i Pise

 

Ve čtvrtek obletěla nejen britské dostihy zpráva, že se Oisin Murphy dočasně vzdává své licence, aby vyhledal odbornou pomoc a začal řešit své problémy s alkoholem. V oficiálním prohlášení o tom informovala British Racing Authority společně se samotným Murphym.

Šampion měl být minulý týden předvolán na slyšení před disciplinární komisí, ale jeho právníci s pomocí lékařských zpráv přesvědčili autoritu, aby bylo projednávání po dobu žokejovy léčby odloženo.

V disciplinárním řízení jde o tři různá pochybení. Murphy měl podle vyšetřovatelů klamat dostihové orgány ohledně místa svého pobytu mezi 9. a 12. zářím 2020, při vstupu na závodiště porušil platné restrikce kvůli Covidu-19 a choval se "způsobem poškozujícím dobrou reputaci dostihového sportu".

Nejprve léčba, potom trest

K Murphyho problémům patří též pozitivní test na alkohol z letošního 8. října v Newmarketu - den po zmíněném incidentu v místní hospodě. Mluví se také o dalším pozitivním testu z 5. května v Chesteru. Samotný žokej se ve čtvrtečním prohlášení omluvil a přiznal "dva incidenty na závodištích v souvislosti s alkoholem během sezony 2021".

“Mně i všem ostatním došlo, že musím vyhledat skutečnou pomoc. V souvislosti s tím jsem se vzdal licence a budu se teď plně soustředit na rehabilitaci,” uvedl Murphy.

"Jsem vděčný BHA za to, že souhlasila s posunutím slyšení, dokud budu schopný přistoupit k těmto krokům. Ať už si to zasloužím nebo ne, mnoho laskavých lidí mě podpořilo a velmi si jejich pomoci cením. Hluboce se stydím a lituji svých činů," dodal.

Murphyho zaměstnavatel Qatar Racing se za něj veřejně postavil. "Je důležité, aby dostal dostatečný prostor a čas na potřebnou léčbu a těšíme se na jeho návrat do sedla," napsala stáj na Twitteru.

Oisin Murphy čelil disciplinárnímu postihu už v listopadu 2020, kdy přišel na tři měsíce o licenci kvůli pozitivnímu testu na kokain. Francouzská dostihová autorita tehdy akceptovala žokejovu obhajobu, že se jednalo o kontaminaci po sexuálním kontaktu s partnerkou, která užila drogu.

Foto: Champion Series




Sledujte vysílání EquiTV.cz nebo poslouchejte EquiRadio.cz

 

Přihlaste se k odběru týdenního newsletteru ZDE!

 

Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

FB skupiny Jezdci.cz, EquiTV.cz a EquiRadio.cz

 
Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE