reklama 11C

Poník Míša měl tahat dříví, nakonec Denisu Hykovou dovedl ke sportu

ikonka

Když rodiče Denisy Hykové koupili svým dětem poníka, netušili, že se budou chtít jezdectví věnovat závodně. Denisa od té doby dosáhla výkonnosti ST** a účastní se národních šampionátů. Od začátku až do dnes ji jezdeckým sportem provází Daniel Voksa.
28.04.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12B

Denisa Hyková začínala svou jezdeckou kariéru s poníkem Míšou. Ten měl původně tahat dříví v lese, ale nakonec se na něm učila jezdit nejen Denisa, ale i její bratr Michal. Oba nakonec u koní zůstali, Denisa aktivně závodí až do úrovně dvouhvězdového ST.
 
Vzpomenete si, kdy jste se poprvé posadila na koně?
Poprvé jsem se na koně nejspíš posadila na pouti, ale to už si bohužel nepamatuji. Když mi byly dva roky, můj děda společně s rodiči zakoupil neobsednutého mladého poníka, který tahal dřevo v lese. Ustájili jsme ho u nás doma na Ptýrově a začali jsme na něm spolu s bratrem jezdit. Původně to měl být pouze kamarád na zahradu a asi nikdo neplánoval, že bychom na něm začali více jezdit nebo dokonce závodit.
 
Vy se věnujete parkurovému sportu, byla to vaše první volba hned od začátku? Vyzkoušela jste i nějakou jinou disciplínu?
Parkurovému skákaní se věnuji od začátku mého ježdění, jelikož byl na Ptýrově posléze vybudován areál, ve kterém se pohybovali převážně parkuroví jezdci a trenéři. Jedinou drezurní úlohu jsem jela při Zkouškách základního výcviku. Vždy jsem ale chtěla vyzkoušet všestrannost. Bohužel jsem na to nikdy neměla úplně vhodného koně a moje mamka by to asi strachy nepřežila. 
 
Kdy a kde jste absolvovala své první závody? S kterým koněm to bylo? 
Pokud si dobře pamatuji, tak jsem své první závody absolvovala na Páterově s naším poníkem Míšou. Jízda s tímto poníkem byla vždy veselá, jelikož Míša pokaždé přeskákal parkur do čísla osm, a pak se všemožně pokoušel svého jezdce zbavit. Pokud ho však jezdec donutil spolupracovat i za skokem číslo osm, tak se vždy jednalo o bezchybný parkur. Myslím, že tenkrát se nám povedlo dostat až do cíle a byla z toho stužka.
 

Čtěte také: Celou moji kariéru provází jezdecká stáj Farma Ptýrov, říká Žižáková

 
Kdo vás v začátku vaší jezdecké kariéry nejvíce ovlivnil? 
Nejvíce mě ovlivnil a stále ovlivňuje Dan Voksa, se kterým trénuji od úplných začátků. Hodně mi dala také možnost jezdit několik sezón do Sportovního  centra mládeže k panu Pecháčkovi do Svinčic. Účast na těchto soustředěních bych označila za jednu z nejdůležitějších a nejpřínosnějších, jelikož práce s koňmi tam vždy měla řád a dávala smysl. Velmi často jsem se také účastnila, a stále účastním, i tréninků či soustředění s panem Jindrou.
 
Kolik koní vám již prošlo rukama? Na které z nich nejraději vzpomínáte? 
Koní mi prošlo rukama již hodně, ale jen s některými jsem se účastnila závodů. Nejraději vzpomínám právě na Míšu, jelikož on byl pro mě ten první parťák. Asi bych neměla opomenout Goltaru nebo Alabamu, které toho naučily mnoho nejen mě, ale i bratra. Z posledních let jsou nejvýjimečnější Merci a Luzill, neboli Carl a Cenda.
 
Můžete zkusit porovnat, jak moc se změnily závody i sportovní úroveň v průběhu vaší aktivní kariéry?
V době, kdy jsem začínala, nebyly takové rozdíly mezi jezdci stejné věkové kategorie. Měli jsme všichni velmi podobné podmínky pro trénink, a také přibližně stejně kvalitní koně.  
 
Jaké jste měla sportovní ambice při svých jezdeckých začátcích? Čeho byste ještě ráda dosáhla?
Sportovní ambice byly a stále jsou vždy takové, a to abych odjezdila dobrý parkur. Vysoké ambice jsem nikdy moc neměla a držela jsem se spíše „při zemi“. Raději moc dopředu nic neplánuji, jelikož to ne vždy dopadne úplně dobře.
 
Foto: poskytla Denisa Hyková



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE