reklama 11B

Z ošklivého káčátka se stal velký bojovník, vypráví o Lutinovi Moudrá

ikonka

Dominika Moudrá za svého životního koně považuje Lutina, kterého měla původně pouze připravovat pro syna jeho majitelky. Nakonec s ním absolvovala spoustu soutěží a startovali dokonce na mistrovství Evropy ve všestrannosti.
08.05.2022 06:30  |  Autor: Denisa Vegrichtová  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Lutino byl holštýnský valach po hřebci Loutano z maminky po Calypso II. Jeho majitelkou byla Alena Klímová, která ho dala Dominice Moudré do výcviku. Ta se s ním dopracovala od úplných začátků až na juniorské mistrovství Evropy ve všestrannosti.
 
Jak jste se s Lutinem dali dohromady? Kdy jste si poprvé uvědomila, že to bude ten pravý kůň pro vás?
Je to kůň, ke kterému jsem se dostala náhodou, když ho koupila Alena Klímová pro svého syna. Ten v té době jezdil poníky a já měla Lutina připravit do prvních military. První moment, kdy jsem si uvědomila, že to bude úžasný kůň, byl v zimě ve Sportovním centru mládeže v Kolesách, kde v tréninku v crossu málem přeskočil celý dort (výskok, seskok). Jinak hned na prvních military závodech v Pecínově vyhrál otevřenou soutěž a tím zároveň juniorské mistrovství oblasti.
 
Čím si vás získal?
Byl to ten nejchytřejší kůň, kterého jsem kdy poznala. Vždy se snažil udělat maximum a vždy se snažil porozumět. Zároveň to byl první velký kůň, se kterým jsem se dostala od stupně Z v military až do vyšší obtížnosti, včetně mistrovství Evropy juniorů. Byl to Pan kůň. Doma dělal vždy na 99 %, ale když přijel na závody, tak vyrostl o pořádný kus a předváděl se na 110 %.
 
Jaké byl povahy?
Lutino byl naprosto vyrovnané zvíře. Mohly si s nim hrát děti, ale jako každý kůň i on byl schopný nedostat se na jízdárnu kolem louže.
 

Psali jsme: Dominika Moudrá: Do military preferuji krevnaté koně s dobrým pohybem

 
Na které momenty s ním vzpomínáte nejraději?
Moje vzpomínky se dnes upínají především na mistrovství Evropy v Polsku, kde například v crossu, když už jsme oba byli trochu bez sil, bylo pár štěrkem posypaných přejezdů pro auta a Lutino přes ně skákal jako přes voďáky. Slabé chvilky jsou vždy součástí tohoto sportu. Ale pokud se to týká výsledků, tak to není nikdy tak zlé, jako v případě zdraví, které platí u military dvojnásob.
 
Jakých společných výsledků si nejvíce ceníte?
Určitě účasti na mistrovství Evropy mezi juniory v roce 2012. Také jsme společně vybojovali druhé místo na mistrovství České republiky v kategorii mladých jezdců. Dále si vážím i vyhraných oblastních mistrovství jak ve všestrannosti, tak v drezuře.
 
Kam dál pokračovala jeho cesta po ukončení vaší společné sportovní kariéry? Vzpomínáte na něj často?
Po jeho vrcholné sezóně dělal ještě chvíli radost na obdélníku, ale dnes nás již kontroluje odjinud. Vzpomenu si na něj téměř u každého nového koně, který mi přijde pod ruku. Lutino byl to nejošklivější káčátko, ze kterého se stal bojovník s velkým talentem.
 
Patříte mezi ty, kteří si ve stáji vždy najdou svého oblíbence, nebo se od toho snažíte spíše oprostit?
 Každý se snaží nedělat rozdíly, ale myslím, že je to téměř nemožné.
 
Foto: poskytla Dominika Moudrá



Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Newsletter a komunity na síti

Kromě největšího českého serveru o koních Jezdci.czinternetové televize EquiTV a stále populárnějšího EquiRadia pro vás připravujeme i pravidelný newsletter Jezdecký zpravodaj, který jednou týdně shrnuje vše podstatné z koňského dění a každý pátek ho doručujeme přímo do vašeho e-mailu.

K odběru toho nejlepšího z našeho zpravodajství se můžete přihlásit ZDE!

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE