reklama 11D

Rudolf Doležal: Lucka Strnadlová byla ve finále ČSP mým favoritem

ikonka

Již potřetí ve své kariéře se stal Rudolf Doležal vítězem finále Českého skokového poháru. Co si myslí o finálové tradici střídání koní a jak je možné, že se právě on dokáže vždy velmi rychle přizpůsobit různým typům koní? Přečtěte si rozhovor s ním.
23.09.2019 19:44  |  Autor: Josef Malinovský a Pavlína Záhorová  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Rudolf Doležal jako jediný ani jednou ve finále Českého skokového poháru 2019 nechyboval. Připsal si tak již třetí triumf v této domácí parkurové extralize. 
 
„Nečekal jsem, že se mi to znovu podaří. Byl bych spokojený za jakékoli finálové umístění, protože dostat se do samotného finále je nesmírně těžké. Strašně se těším na pondělí, protože budu tak strašně unavený, z člověka spadne to celoroční fyzické a psychické napětí,“ řekl jedním dechem krátce po dojetí své poslední finálové jízdy Rudolf Doležal.
 
V neděli 22. září si připsal v Martinicích již třetí vítězství ve finále tohoto seriálu, do něhož postupují nejlepší čtyři jezdci a během čtyřkolové soutěže si vystřídají své koně. „V sobotu jsme se bavili o tom, jestli do budoucna pokračovat v tomto modelu střídání koní. Myslím si, že letošní finále opět ukázalo, že je to něco výjimečného ve sportu u nás a je potřeba v tom pokračovat, aby si to užili i další jezdci. Já jsem si to užil na tisíc procent a teď už se budu jen spokojeně dál zúčastňovat kvalifikačních kol skokového poháru. Můj první dojem je, že již v dalším finále Českého skokového poháru figurovat nebudu, protože i kdybych tu příležitost znovu měl, dal bych raději šanci nějakému dalšímu jezdci, který na tom pracuje stejně tak jako já,“ shrnul své první dojmy Rudolf Doležal.
 
Jak hodnotíte parkur z dílny maďarské stavitelky Magdolny Erdélyi?
Podle mě byl absolutně perfektně, decentně postavený, žádná přehnaná obtížnost, jezdci mohli dobře jezdit, koně mohli perfektně skákat. Náročnější byla pasáž kolem překážky číslo sedm, kde byl pravý oxer trošku do kopce proti divákům, ale celé to byl krásný sport, takže za mě bezva.
 
Vy už máte opravdu velké zkušenosti s finále Českého skokového poháru. Jak moc si věříte?
Věřím si tak jako každý z nás, kteří jsme se finále účastnili. Ale byla tu s námi po dlouhé době dáma a ta má nesporně velké jezdecké kvality, nebojím se říct, že Lucka Strnadlová byla celou dobu mým favoritem. Lucka má perfektní ženský cit, přesně ukázala úžasnou schopnost přízpůsobit se různým koním.
 
Označil byste některého z finálových koní za problémového?
Já si myslím, že ne, všechno to jsou prima koně, co mají své kvality a dostatek zkušeností.
 
Po třech bezchybných kolech jste byl jasným favoritem, cítil jste to stejně?
Měl jsem určitě štěstí, s Guusem jsem se třikrát dotkl bidla. Snažil jsem se sedět absolutně klidně, protože už při opracování se mnou trošku laškoval a bylo vidět, že nejsem zřejmě úplně jeho tip. Snažil jsem se ho nerušit a co nejvíce se mu přizpůsobit, nijak mu nepřekážet. Myslím, že se v parkuru koncentroval a dělal maximum, co mohl. Ale ani po třech jízdách nebylo nic jasného. Čekal mě ještě poslední kůň, mohlo se stát cokoli.
 
Pokud se nemýlím, vy jste vyhrál finále pokaždé, když jste se do něj probojoval. Je podle vás tedy tak specifické, že vyhovuje pouze určitému typu jezdců?
Asi ano. Letos jsem měl štěstí, prostě mi to sedlo. V životě jsem seděl na velké spoustě koní a každý kůň je specifický. Jezdec by se mu měl přizpůsobit a nesnažit se ho měnit k obrazu svému. Každý má samozřejmě tendenci si vybírat koně podle svého typu, ale u těch, kdo mají koně různé, podobně jako Lucka Strnadlová, je vidět, jak se dokáží velmi rychle s různými typy sehrát.




reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE