reklama 11C

Piton des Neiges druhý v listed. Rušné Vánoce Bartoše a Váni pokračují

ikonka

Tři dotovaná umístění vytěžili žokej Josef Bartoš a trenér Josef Váňa mladší na vánočních dostizích v Cagnes-sur-mer. V dramatickém finále listed steeplechase se neztratil Piton des Neiges, kvalitní výkon podal také čtyřletý Lord Dragon.
25.12.2020 19:45  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A
Vánoce plné výzev a dlouhých přesunů zažívá žokej Josef Bartoš. Zatímco na Štědrý den dokázal vyhrát v Trevisu a radoval se z obhajoby titulu italského šampiona, na Boží hod už byl opět v akci ve svém přechodném francouzském působišti a absolvoval tři dostihy na svěřencích Josefa Váni mladšího v Cagnes-sur-mer.
 
Největší úspěch slavil v tom největším z nich, listed steeplechase Prix du Comte de Nice (4200 m, 42 000 eur), v níž dojel druhý na valachovi Piton des Neiges. Další reprezentant stáje Scuderia Aichner SRL z tréninku Josefa Váni Prince D’Orage bral v sedle s Paulinou Dominois čtvrté místo.
 
"Takhle rušné Vánoce nepamatuji, bylo to opravdu náročné. Ale musím říct, že mě to bavilo, protože byly výsledky. Dohromady mě to tak nakoplo, že ani nejsem zase tak moc unavený," řekl Bartoš v pátek večer serveru Jezdci.cz.
 

Čtěte více: Cheminée a Prouchki vévodili Štědrému dni českých stájí v Trevisu

 
Již potřetí v rámci zimního mítinku startující Piton des Neiges se v první polovině dostihu staral o tempo a podařilo se mu roztáhnout malé pole. Vítězi Gran Corsa Siepi D’Italia (Gd1) sekundoval jen Achour, zbytek soupeřů následoval s odstupem několika délek. Až v poslední třetině přešel na špici Spiderman a dopředu se začal tlačit i favorit Berjou.
 
Dostih však měl dramatické finále. Nejprve na předposledním skoku ztratil Berjou svého jezdce Nicolase Gauffenica a Spiderman vybočil po kolizi s volným koněm při točení do cílové roviny. Piton des Neiges se tak znovu ocitl v čele a chvíli cválal hlava - hlava s devítiletým Rasangem. Ten posléze sice odskočil českému zástupci o 12 délek, ale Piton des Neiges s přehledem uhájil druhé místo před Achourem. Dotaci bral i Prince D’Orage, který doběhl se ztrátou čtvrtý.
 
"S Pitonem des Neiges jsme chtěli frčet a netahat se s ním, zkusít jít stylem zepředu jako v italské grupě. Výborně skákal a perfektně prošel dostihem. V závěru nejdříve jeden soupeř spadl a dalšího vyvezl volný kůň, o kterého zakopl a už se pak nemohl vrátit do dráhy. Škoda, že přišel koncem kůň trenéra Cottina, ale jsme spokojení. Je to super výsledek, třetí Achour na nás ztrácel 20 délek a to je s jeho formami v Cagnes-sur-mer hodně dobré měřítko," radoval se Josef Bartoš.
 
Další umístění vybojoval Lord Dragon ve steeplechase čtyřletých koní Prix du Cap Benat (3800 m, 34 000 eur). Bartoš ho dlouho držel ve druhé polovině sedmičlenného pole. V závěrečném oblouku už loňský listed vítěz z Merana cválal třetí a ani v posledních stovkách metrů neochaboval. Dobrým závěrem si pohlídal třetí příčku, 3/4 délky za druhou Russian Memory a 4 3/4 délky od vítěze Volkov Jeloise.
 
Svěřenec Yannicka Fouina přitom Lorda Dragona ještě 7. prosince porazil o 17 3/4 délky. "Dnes jsme mu byli hodně blízko a to jsme ještě neměli optimální pasáž na druhé straně. Kdybych tam tolik nepospíchal, tak by mu do závěru zbylo více sil a možná by to vypadalo ještě trochu jinak. Tam nám uniklo přinejmenším druhé místo, což je škoda, ale samotný Lord Dragon šel od svého posledního startu hodně nahoru," konstatoval Bartoš.
 
Naprázdno tak v pátek vyšel jen pětiletý Starman, který v závěru prodejních proutěných překážek Prix du Cap Roux (4000 m, 16 000 eur) začal ztrácet a Bartoš ho zadržel před točením do cílové roviny.
 
Jiné Vánoce i radost z italského titulu
 
Zimní francouzská mise tandemu Váňa mladší - Bartoš tak úspěšně pokračuje bez ohledu na vánoční svátky. "Je fakt, že normálně míváme 23. prosince party s kluky, aby manželky mohly doma všechno připravit, pak jsou Vánoce a po nich se z toho dostávám. Zatímco letos bylo 23. prosince Cagnes-sur-mer, 24. prosince Treviso a pětadvacátého zase Cagnes-sur-mer. Do toho 650 kilometrů cesta do Trevisa a zpátky. Nějaké síly to stálo, ale jsme prostě tady, naplno pracujeme a od začátku jsme věděli, že letošní Vánoce budou jiné," poznamenal Bartoš.
 
Stájová jednička majitele Josefa Aichnera přiznává, že kdyby na podobný program zamířila z domova, bylo by to těžší. "To bych se možná ani neodhodlal. Ale když jsme se do toho pustili, musíme do toho jít na sto procent. I proto jsem skočil do auta a jel na Štědrý den do Itálie," dodává.
 
Už před čtvrtečním rozuzlením italské překážkové sezony bylo jisté, že Bartoš obhájí titul italského šampiona. Závěrečné vítězství na Prouchkim už bylo jen třešničkou na dortu.
 
"Letos jsem byl dvakrát zraněný a zkraje podzimu jsem už ani nevěřil, že by se šampionát ještě mohl povést. Ta zranění se mě v poslední době nějak nechtějí pustit a Honza Faltejsek měl letos v Itálii naopak asi nejlepší sezonu. Pak ale spadl v Trevisu a pro změnu nemohl měsíc jezdit on, tak jsem měl šanci to dohnat a využil jsem toho. Když už jsem byl tak blízko, nechtěl jsem skončit druhý. Mám radost, že se to podařilo," shrnuje Bartoš.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE