reklama 11A

Pro tuto chvíli zachráněni. Divocí koně z Milovic dostali další šanci

ikonka

Jak informuje ochranářská organizace Česká krajina, rada Středočeského kraje na svém pondělním zasedání rozhodla o zapůjčení pozemků na rozšíření rezervace velkých kopytníků, která se nachází v bývalém vojenském prostoru Milovice.
02.09.2019 16:57  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12C
 
Bezprostřední nebezpečí pro „divoké koně“ v rezervaci velkých kopytníků se podařilo zažehnat. Rada Středočeského kraje na svém pondělním zasedání rozhodla o zapůjčení pozemků na rozšíření světoznámé rezervace, která se nachází v bývalém vojenském prostoru Milovice.
 
„Chtěl bych vedení Středočeského kraje za dnešní rozhodnutí poděkovat. Jsme velmi rádi, že krajští radní vyslyšeli naši prosbu, kterou jsme jim adresovali v první polovině srpna,“ ocenil přístup vedení kraje Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.
 

PSALI JSME: Zhruba třetině "divokých" koní z Milovic hrozí evakuace, či utracení

 
Podle jeho slov dnešek představuje první krok k záchraně vzácných zvířat. „Dnešní rozhodnutí je zcela zásadní. To nejtěžší nás ale teprve čeká,“ doplnil Dalibor Dostál. Ochranáři nyní musí získat stanoviska od několika úřadů a uspět v žádosti o dotaci. „Za několik málo měsíců musíme stihnout to, co při první etapě projektu trvalo rok a půl,“ navázal Dalibor Dostál. Délka příprav bude závislá především na přístupu a rychlosti pracovníků řady institucí a úřadů. 
 
Ochranářská organizace rovněž poděkovala veřejnosti, která se o budoucnost vzácných zvířat v minulých týdnech velmi intenzivně zajímala a nabízela nejrůznější formy pomoci. „Je pro nás důležité vědět, že máme tak velkou a širokou podporu,“ poděkoval znovu Dalibor Dostál.
 
První divocí koně byli v rezervaci vypuštěni v lednu roku 2015. Ochranáři na projektu od začátku úzce spolupracují právě se Středočeským krajem. Ten pro rozšíření rezervace přislíbil poskytnout další pozemky a tento proces odsouhlasil v roce 2016. Kvůli žalobě, kterou na kraj podal předchozí nájemce pozemků, a předběžnému opatření soudu, se však celý proces na dva roky zastavil. Především kvůli tomu se rozšíření rezervace dostalo do skluzu a třem desítkám vzácných zvířat hrozilo letos v létě utracení. Za této situace se ochranáři obrátili na vedení kraje s prosbou o maximální urychlení dalších kroků.
 

ČETLI JSTE? Divokých koní v Česku je již přes sto, vědci sečetli letošní přírůstky

 
Rezervace velkých kopytníků se stala světově nejsledovanějším českým projektem realizovaným v posledních letech. Opakovaně o něm psala prestižní média, jako New York Times, Washington Post, stejně jako BBC, Science, Der Standard a další sdělovací prostředky na pěti kontinentech.
 
Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.
 
Zdroj: Tisková informace Česká krajina
Foto: Michal Köpping



reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE