reklama 11C

Royal Word na elitu v derby nestačil, Nagano Gold zažil "pochoďák"

ikonka

Tři čeští koně se představili na derby-mítinku v Chantilly. Zatímco na klasického vítěze Royal Worda se konkurence v Prix du Jockey Club ukázala jako příliš silná, Azov doběhl čtvrtý v listed a Nagano Gold pátý v pomalu rozběhnuté grupě 2.
06.06.2021 19:03  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12A

Hnědák Royal Word se v neděli stal teprve druhým koněm v českém tréninku na startu Qatar Prix du Jockey Club (Gr.1, 2100 m, 1.5 milionu eur). Svěřenec trenéra Arslangireje Šavujeva odskakoval jako outsider 138:1 a v elitní konkurenci doběhl na vzdáleném osmnáctém místě.

Fabrice Veron usadil vítěze Velké jarní ceny ve vnější stopě za polovinou pole, ale už při vbíhání do závěrečného oblouku ho musel začít jezdit a záhy bylo jasné, že Royal Word do boje o přední příčky nezasáhne. Veron ho posléze pouze nechal docválat do cíle.

Roli favorita potvrdil vítěz jarní klasiky St Mark’s Basilica, který v sedle s Ioritzem Mendizabalem už před distancí drtivě nastoupil a uhájil náskok 1 3/4 délky a postaral se o první triumf trenéra Aidana O’Briena ve francouzském derby.

 

Čtěte také: Velká červnová pro DS Pegas. Tcheque King zastínil stájového favorita

 

"Zaútočili jsme možná trochu brzy, ale seděl jsem na nejlepším koni v poli. Jedinou otázkou byla distance a to nakonec nebyl problém," řekl po doběhu Mendizabal.

Oba svěřenci Václava Luky za peníze

Český turf měl na mítinku v Chantilly zastoupení ještě v dalších dvou dostizích. V grupě 2 Grand Prix de Chantilly (2400 m, 130 000 eur) se dvojnásobný Kůň roku Nagano Gold postavil pětici soupeřů. Malé pole se podle očekávání postaralo o velmi pomalý dostih, v němž Nagano Gold pod Maximem Guyonem cválal na posledním místě těsně za favoritem In Swoopem.

Razantně se zrychlilo až po zatočení do cílové roviny. Nagano Gold zaútočil zvenčí a dlouho zůstával ve hře o přední příčky, ale z pomalého vstupního tempa nakonec nedokázal zrychlit natolik, aby promluvil do souboje o vítězství. To získal prakticky pod rukama In Swoop před Sublimisem, třetí doběhla Vaucelles.

Hřebec Syndikátu V3J se druhému z loňské Ceny vítězného oblouku přiblížil na asi 2 1/2 délky a vybojoval pátou dotaci. O průběhu dostihu výmluvně vypovídá vítězův čas 2:45,37.

Dotované umístění vybojoval i druhý svěřenec trenéra Václava Luky mladšího. Tříletý Azov odvodil listed Prix Marchand d'Or (1200 m, 55 000 eur) a když se na něj u distančního mezníku dotáhli soupeři, dokázal pod Gregorym Benoistem odpovědět a uhájil čtvrtou příčku asi 1 1/2 délky za vítěznou Loulianou. Hnědák majitele a chovatele Viktora Tymošenka nechal za sebou mimo jiné listed vítěze Urgent Appeala, Prince Lancelota a Acapulco Gold.

Foto: France Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE