reklama 11D

Opasan nadchl domácí na Turf Gala, české stáje vezou dvě vítězství

ikonka

Vycházející hvězda Jir Sun a tříletý Rex Of Thunder jsou čeští vítězové na letošním Turf Gala. Dvakrát se prosadily i domácí stáje a jednou zněla polská hymna. Taková je bilance jednoho z nejzajímavějších ročníků mítinku za poslední léta.
06.06.2021 22:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B

Hřebec Opasan znovu dokázal, že patří mezi nejtřídovější vítěze Českého derby v novodobé historii. K loňským úspěchům v Praze a Budapešti v neděli přidal domácí triumf ve Veľké ceně Slovenska a napsal emotivní tečku za letošním ročníkem mítinku Turf Gala.

Čtyřletý hnědák stáje Bormann nabídl natěšeným divákům očekávaný souboj se stejně starým Night Tornadem. Nejlepší polský vytrvalec současnosti na začátku cílové roviny akceleroval, ale Radek Koplík v sedle domácího favorita byl připraven a načasoval rozhodující úder takřka na vteřinu.

Zvenčí finišující Opasan se těsně před cílovým mezníkem dostal na úroveň Night Tornada a zvítězil po tuhém boji o nos v čase 2:32,79. Půldruhé délky za nejlepší dvojicí získal třetí příčku Markoni LB před Carlem Biraghim a aktivním Subway Dancerem.

 

Čtěte také: Royal Word na elitu v derby nestačil, Nagano Gold zažil "pochoďák"

 

"Po nepovedeném průběhu Veľké aprílové ceny jsme si v týmu řekli, co musí být příště jinak. Dnes se všechno podařilo. Teď si musí Opasan především odpočinout, ale další start budeme vybírat v zahraničí," řekl vítězný trenér Jozef Chodúr v přenosu RTVS.

Česká hymna zazněla ve Starém Háji dvakrát. Ve sprinterské Ceně ministerstva pôdohospodárstva prodloužil svou letošní sérii čtyřletý Jir Sun. Progresivní valach stáje Lokotrans nenašel přemožitele ani při svém debutu v nejvyšší kategorii a zvítězil počtvrté za sebou.

Martinu Laubemu se povedlo svěřence Luboše Urbánka 200 metrů před cílem rozhýbat k jeho tradiční drtivé koncovce a o krk zachytil maďarskou Simply The Best. Třetí doběhla Vain Hope před Datthirey a Mr Rightem. Dva týdny po startu v italské grupě 3 nastupující Ponntos vytočil oblouk na špici, ale podobně jako v předchozích dvou startech zhasl a klesl na osmé místo.

Druhým českým vítězem byl tříletý Rex Of Thunder ve Starohájském kritériu, který získal třetí triumf z dosavadních čtyř startů. Hřebec stáje Březová rozbalil v cílové rovině pod Michalem Demem velký speed, dostal se pohodlně před klasického vítěze Petardu a výrazně si řekl o pozornost před derby.

Výrok rozhodčích zněl "lehce 2 3/4", za hnědákem trenéra Jana Demeleho dotvořili český doběh raz-tři Petarda a Rabbit Red Jazz. Do pražského derby přihlášený Cape Crown skončil pátý a porazil vítězku Jarnej ceny kobýl Syrenku.

 

Čtěte také: Velká červnová pro DS Pegas: Tcheque King zastínil stájového favorita

 

Polský trenér Krzysztof Ziemiański si kromě stříbra z Velké ceny Slovenska odvezl také vítězství v Ceně Scottish Rifla. Čtyřletý Timemaster byl v sedle s Martinem Srncem podobně suverénní jako ve varšavském Sluziewci.

Na distanci odskočil takovým způsobem, že se bez větších problémů ubránil i pozdnímu útoku Zariyannky. Polskou příchuť středotraťařského vrcholu dotvořil třetí Ophelia’s Aidan, který teprve před letošní sezonou přešel do českého tréninku.

O možná největší překvapení letošní slovenské sezony se v Ceně Arvy postarala Elsa z tréninku Zuzany Kubovičové. Sedmá z Jarnej ceny kobýl porazila o 3/4 délky Devoir Rien, Muguruza skončila pátá a Solemeena po špatném průběhu až devátá. Také pod druhým slovenským vítězstvím na letošním Turf Gala by podepsán žokej Radek Koplík.

 

Krátce ze zahraničí

 

Jedenáctiletý Notti Magiche s Ondřejem Velkem vyhrál listed steeplechase Premio Lunedi’ Di Pentecoste - Mem. L. Albertoni v Meranu. Druhý doběhl Bugsie Malone, First Of All skončil čtvrtý. Ve druhém nedělním listed, proutěnkářském Premio Chivas Regal, obsadili Piton des Neiges třetí a Kolsche Jung čtvrté místo. Ve steeplechase nováčků na 3550 metrů se prosadil Silver Seam pod Janem Kratochvílem.

František Holčák v neděli oslavil 70. narozeniny. Hlavní momenty kariéry jednoho z nejúspěšnějších trenérů v historii českého turfu si můžete připomenout v našem dubnovém článku. Za celou redakci Jezdci.cz srdečně gratulujeme a přejeme hodně zdraví a spokojenosti do dalších let!

Foto: Závodisko Bratislava




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE