reklama 11A

Příhoda a Trunda představili olympijskou kolekci i jezdecké disciplíny

ikonka

V úterý 22. června představil Český olympijský výbor nástupovou kolekci pro Hry v Tokiu. Mezi pěti sportovci, kteří prezentovali krásné kroje od ALPINE PRO a návrhářky Zuzany Osako, byli i jezdci ve všestrannosti Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda.
22.06.2021 18:54  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
FOTOGALERIE
| FANCLUB
reklama 12B

 
Reprezentovat tradiční českou kulturu a současně ctít kulturu hostující země bude nástupová kolekce sportovců pro slavnostní defilé při zahájení olympijských her v Tokiu. 
 
Představení nástupové kolekce proběhlo v úterý 22. června ve VIP sektoru u parkurového kolbiště Chuchle Areny Praha a mezi hlavními účinkujícími byli jezdci Miloslav Příhoda a Miroslav Trunda, kteří budou Českou republiku reprezentovat na olympiádě v Tokiu v disciplíně všestrannost. Celý program zahájil jezdeckou ukázkou této disciplíny, kdy Miroslav Trunda představil terénní zkoušku a Miloslav Příhoda parkurovou část. Následně se s dalšími sportovci převlékly do již zmíněných krojů, v nichž se budou účastnit slavnostního zahájení a zakončení olympijských her. 
 
Český kroj speciálně pro muže i ženy je zčásti vytvořen tradiční technikou modrotisku, má spojující prvek v barvách české trikolory a dva praktické doplňky. Kolekci ve spolupráci se společností ALPINE PRO vymyslela ilustrátorka a módní návrhářka Zuzana Osako. 
 
„Modrotisk podle několika zdrojů přišel do České republiky právě z Japonska a je tam stále oblíbenou barvířskou technikou,“ uvedla Osako. Inspirovala se nástupovou kolekcí z Tokia 1964, která obsahovala rovněž kombinaci modré horní části oblečení a bílé části spodní. „Kolekcí jsem chtěla reflektovat krásu siluety našich krojů, výrazný rozdíl mezi postavou ženy a muže,” uvedla Osako.
 

Psali jsme: Nominace jezdců a koní na olympiádu. ČJF náhradníka oznámí v červenci

 
Modrotisk pro kolekci vyrobili v rodiné dílně u Danzingerů mistři, kteří za svou práci obdrželi titul Nositel tradic lidového řemesla. Každá část vzoru je otiskem ručně broušeného mosazného drátku určitého profilu zasazeného do formy z hruškového dřeva. Tisíce drátků tvoří raznici, kterou se ručně nanáší rezerva na bílé plátno. To se obarví a vznikne tak látka se vzorem, který je hlavním prvkem nástupové kolekce. 
 
Střih, zpracování oděvu a zvolený materiál jsou navržené pro maximální pohodlí sportovců ve vlhkém horkém klimatu, které v Japonsku v době her pravděpodobně bude. „Z tohoto důvodu jsme místo saka zvolili vestu přes bílou košili s dlouhým rukávem, která je ušitá z velmi jemné bavlny. Děvčata mají pod jupkou ramínkové šaty,“ popisuje Osako. U žen jupky a u mužů vesty jsou nejběžnějším horním dílem u českých tradičních krojů. 
 
Materiály v sobě mají elastickou složku, jsou proto pružné, velmi lehké a dobře prodyšné. Zapínání jupky a vesty je na skrytý zip. Každému sportovci je komplet ušitý na míru. „Proporce sportovců z různých disciplín často představují pro střih extrém v určitých partiích,“ vysvětlovala Osako, s níž se na tvorbě kolekce podíleli také čeští sportovci Ondřej Synek, Kateřina Šafránková a Anežka Drahotová. „Právě proto, že oni zrovna nemají moc konfekční figury,“ vysvětlila.  
 
Ručně a na míru jsou ušité i boty. „Konzultovala a testovala jsem je se sportovci, abychom předešli jakýmkoli otlakům. „Jsou ušity z jemné celoperforované kůže, chodidlo je dobře podepřené, celá bota je měkká a během dvaceti minut svůj tvar přizpůsobí chodidlu,“ prozradila Osako. Obuv je červená a nízká. 
 
Kolekce má dva praktické doplňky, tašku a vějíř. „I když jsou u kalhot a šatů hluboké kapsy pro uložení akreditací, telefonů a jiných nezbytností, chtěli jsme poskytnout možnost elegantního a bezpečného uchování věcí při sobě po celý den,“ řekla Osako. Tašky z lýka jsou upletené rovněž ručně, stejně tak vějíře, které jsou z modrotisku ručně zasazeného do bambusových rámů. 
 
„Celou nástupovou kolekci jsme připravili v úzké spolupráci se sportovci, aby se v ní zejména oni cítili co nejlépe v očekávaných vysokých teplotách. Je to historicky poprvé, co nepůjdeme v saku, ale jsem přesvědčen, že se kolekce bude opět líbit,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval.
 
Foto: Josef Malinovský
Zdroj: tisková zpráva ČOV
 

Jak se vám líbí nástupová kolekce českých sportovců pro OH v Tokiu? Oznámkujte ji jako ve škole od 1 do 5

celkem hlasů: 386

Hlasování skončilo.

1 - Výborně, je nádherná! 56 / 14.51%
2 - Chválím, je pěkná! 71 / 18.39%
3 - Dobrá práce, ale nenadchla mě. 47 / 12.18%
4 - Nic extra, moc se mi nelíbí. 77 / 19.95%
5 - Hrůza, to bych si neoblékl(a)! 135 / 34.97%



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE