reklama 11C

Pospěch: Manželé Hanákovi vybudovali sportovní stáj z bývalého kravína

ikonka

Daniel Pospěch působí již třetím rokem v plzeňské Sportovní stáji koně Pernarec. Své parkurové úspěchy získává například v sedle plemenného hřebce Crown Boy Novaequi anebo valacha Non Stop Novaequi. Jezdecký areál blíže popsal v našem rozhovoru.
19.01.2021 06:30  |  Autor: Vojtěch Kroupa  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C

Domovskou stájí Daniela Pospěcha je v současnosti Sportovní stáj koně Pernarec, která se nachází v obci Pernarec v Plzeňském kraji. Majiteli areálu jsou Jana a Bedřich Hanákovi.  
 
 
Jak dlouho už působíte v této stáji? 
 
V této sportovní stáji působím již třetím rokem. Za mojí dosavadní kariéru je to druhá stáj, v níž pracuji s koňmi a připravuji je do vysokého parkurového sportu. Než jsem se dostal na toto místo, tak jsem byl několik let spojován s Jezdeckým klubem Pegas Děpoltovice.  
 
 
Jaké jsou základní parametry vašeho současného domovského areálu?  
 
Jezdecký areál manželů Hanákových disponuje třiceti boxy, několika padoky a rozsáhlými výběhy. Dále máme v areálu k dispozici dvě venkovní jízdárny a nechybí ani lonžovací kruh. 
 
 
Můžete prozradit něco o historii tohoto místa? 
 
Původně byl tento objekt využíván jako kravín. Přibližně před osmi lety z něho postupně začala vznikat jezdecká stáj, kterou manželé Hanákovi stále budují a snaží se o zlepšení podmínek pro přípravu svých kvalitních sportovních koní. V dnešní době už také nabízejí připouštění vlastními hřebci z připouštěcí stanice hřebců Pernarec.  
 
 
Co je největší výhoda vaší současné stáje z vašeho osobního pohledu? 
 
Podle mě je to určitě přísun velkého množství mladých i zkušenějších koní. To celé je doplněno rodinným zázemím a klidem pro koně i jezdce.  
 

ČTĚTE TAKÉ: Obrovskou výhodou jsou naše rozsáhlé pastviny, říká Adéla Císařová

 
Kolik času ve stáji trávíte?   
 
Ve stáji trávím každý den od rána do večera. V práci mám zhruba deset koní, kterým se rovněž každý den věnuji.  
 
 
Bez jaké části zázemí byste se nemohl s koňmi nikdy obejít? 
 
Za nejdůležitější části zázemí pro přípravu sportovních koní, kteří dosahují stabilních výsledků, považuji jednoznačně jízdárnu a lonžovací kruh. Když je to navíc možné kombinovat s prací v terénu a využitím rozlehlých výběhů a pastvin, tak je to podle mě úplně ideální. 
 
 
Jsou plánovány v blízké budoucnosti nějaké změny v tomto areálu? 
 
Majitelé mají určitě v plánu výstavbu kolotoče a jezdecké haly a dále nás také čeká úprava povrchu písčité jízdárny. Myslím si, že po těchto úpravách zde bude vyhovující jezdecký areál s kvalitním zázemím pro jezdce i koně.  
 
 
 
Foto archiv Daniela Pospěcha a Bedřicha Hanáka
 



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE