reklama 11A

Malý velký parkurový jezdec Daniel Pospěch

Na nedávném dětském CSIO v Budapešti startoval za Českou republiku vedle jiných i Daniel Pospěch. Možná jste si tohoto jezdce všimli při některých národních závodech. Je sice malý vzrůstem, ale o to více zaujme diváky v ochozech kolbiště...
25.06.2014 13:46  |  Rubrika: Sport  |   FANCLUB
reklama 12C
Daniel Pospěch již sbírá úspěchy např. v Czech Junior Cupu při Českém skokovém poháru. Foto Josef Malinovský
 
 
Daniel Pospěch se narodil v září 2001, tudíž mu bude 13 let. Ke koním poprvé přičichl na letním táboře v roce 2011. Od doby neustále mluvil o tom, že by chtěl jezdit na koních i když byl v době rád, že se udrží v sedle na stojícím koni. „Před Vánocemi jsme tedy Dana naložili do auta, a jelikož jsme znali jediné místo, kde se chovají koně, zamířili jsme do Děpoltovic. Zaplatili jsme mu 4 hodiny a mysleli si, že tím je to odbyté,“ vypráví Danova maminka Hana.
 
Dan však koním úplně propadl a v lednu začal chodit do jezdeckého klubu Děpoltovice. V květnu 2012 si udělal licenci na poníky a na podzim na velké koně. Díky obrovské podpoře paní Heleny a Jany Lahodných, které mu věnují obrovské množství času a zajišťují mu veškerý servis, se ukázalo, že se klube na svět další závodník v parkurovém skákání. Dan tomu samozřejmě také věnuje veškerý volný čas, zná jenom školu a trénink. Moc by si přál jednou vlastního koně, ale prozatím je to bohužel pouze zbožné přání. Ovšem díky ochotným a hodným lidem, kteří ještě v této republice existují, vypůjčené koně, které jsou ochotní tohoto „třicetikilového chlapa“ akceptovat jako jezdce, s nímž přejdou parkur a nezahodí ho na první překážce. Pan Bohuslav Novohradský i pan Pavel Kondziolka mu své koně půjčili bez váhání a Dan je za koníky nevýslovně vděčný. Nyní se připravuje na kvalifikaci na mistrovství Evropy, kde to jistě nebude jednoduché, ale moc se na novou zkušenost těší. Je si vědom toho, že jezdí teprve dva roky a bude mít proti sobě mnohem zkušenější soupeře, přesto se nehodlá vzdát bez boje.
 
Co na to říká trenérka? „Pamatuji si Dana, když k nám přišel v deseti letech a plný nadšení čekal, až mu Ježíšek donese helmu a ostatní vybavení. Brali jsme ho tenkrát jako chlapečka, který sice má zájem o jezdecký sport, avšak z finanční stránky nemá na zaplacení soukromých výcviků, a tak se bude muset začlenit do týmu o dost starších dětí, kteří už si svou pílí za dlouhá léta strávená u koní vysloužili jezdeckou licenci a tudíž oprávnění startovat na závodech. Bylo nám jasné, že v jeho věku a s jeho malým vzrůstem to bude o to těžší, ale opak se ukázal pravdou,“ uvádí Helena Lahodná.
 
V prosinci poprvé usedl na koně a v dubnu následujícího roku už byl připraven na zkoušky na licenci, nejprve na pony. „U nás tenkrát na ponících moc nikdo nejezdil, a tak jsme měli další velký úkol, a to nějak rychle poníky, kteří jen vozili děti, připravit na sportovní sezonu. Ale ani to pro Dana nebyla překážka a hned na prvních závodech předvedl, že ne jenom přeskáče všechny překážky, ale jezdí i stylově a s přehledem. Tak jsme začali jezdit po republice a sbírat výsledky na Styl šampionátu, ve kterém se ve finále umístil na čtvrtém místě, a to v té době jezdil na koni necelých osm měsíců,“ vzpomíná Helena Lahodná.
 
Na podzim téhož roku Daniel splnil zkoušky základního výcviku jezdce na velké koně a další rok už zasahoval do výsledků i mezi staršími a hlavně o dost většími závodníky. Ve Styl šampionátu pony se umístil na 3. místě, na velkých koních byl pak o pouhou desetinku bodu druhý. Probojoval se i na mistrovství republiky jak velkých koní, tak pony a tam utržil krásné čtvrté místo. 
 
„Že je Dan obrovský talent jsme sice všichni věděli, jenže na vlastního koně nemají rodiče peníze a u nás v klubu jsou sice dobří školní koně, do vyššího sportu však nikoliv. A tak jsme začali shánět koně jinde, alespoň na půjčení do sezony. Ukázalo se, že dobří lidé jsou stále mezi námi a podařilo se nám sehnat dva koně, se kterými by Dan mohl konkurovat na našich prestižních seriálech ostatním dětem a juniorům a dokonce jsme se již podívali do zahraničí,“ dodává Helena Lahodná.
 
Dan již letos dokonce vyhrál i soutěž mezi dospělými na 130 cm, v Martinicích byl druhý mezi 70 dospělými, na Českém skokovém poháru v kategorii Czech Junior Cup se v kvalifikačních kolech umístil na čtvrtém a pátém místě, celkově pak ve finále byl osmý.
Čerstvě má za sebou dokonce i reprezentační start v dětském Poháru národů při CSIO-Ch v maďarské Budapešti. Co bude dál, to záleží hlavně na tom, zda se pro Dana podaří sehnat sponzory, poněvadž pro jezdecký klub a jeho rodiče je tato finanční zátěž příliš veliká.
 
Držíme palce, aby se Danovi Pospěchovi nadále dařilo a překonal všechny parkurové i životní překážky stejně hladce, jako doposud!



reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE