reklama 11A

Ponntos míří do "Abbaye". Na lepším koni jsem neseděl, říká Zatloukal

ikonka

Velký příběh tříletého Ponntose pokračuje, po vítězství ve Svatováclavské ceně má být jeho další destinací pařížské Longchamp. O hřebcově comebacku, temperamentu i vzájemném vztahu vypráví pro Jezdci.cz jeho stálý žokej Milan Zatloukal.
31.08.2021 06:30  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A

Čistého času strávil hřebec Ponntos na dráze v letošní sezoně zhruba pět a půl minuty. Do této relativně krátké doby je zhuštěn příběh, za který by se nemusela stydět ani velká filmová studia.

V prvních dvou minutách zápletky naznačil tříletý hnědák majitelky MUDr. Evy Nieslanikové své schopnosti. Hned při debutu se blýskl čtvrtým místem v milánském listed na 1000 metrů proti výkvětu italských sprinterů a stejné umístění získal i při expedici do classe 1 v Chantilly.

Další dvě minuty však přinesly zklamání. Sen o grupovém úspěchu v Římě skončil devátým místem a na bratislavském Turf Gala hřebec rozdal veškeré své síly včetně těch psychických už při extempore před startem, kdy shodil svého stálého žokeje Milana Zatloukala. “Když jsem ho viděl v paddocku, moje první myšlenka byla: Pojeďme domů!” vzpomíná Zatloukal.

 

Čtěte více: Nieslanikovi opět "raz-dva": Ve Svatováclavské ceně dominoval Ponntos

 

O čtvrt roku později se nejvýše hodnocený tříletek letošní sezony - mnohými pozorovateli již odepisovaný a zatracovaný - vrací v plné parádě. Stylem start - cíl ovládl Svatováclavskou cenu v Mostě a po loňských dvou úspěších v Itálii poprvé zvítězil i na domácí půdě.

"Na lepším koni jsem ještě neseděl. Mám obrovskou radost, že je naplno zpět. Je to osobnost se vším všudy, i chováním v boxe. Přirostl mi k srdci a jsem přesvědčený, že v budoucnu může ukázat ještě víc," věří Zatloukal, který byl u všech vzestupů i pádů svéhlavého rychlíka.

Aby to lehce vřelo, ale nevybouchlo

Co se v měsících mezi Bratislavou a Mostem vlastně stalo? Ponntos si především vybral odpočinek za těžkou první polovinu sezony.

"Potřeboval pauzu. Dali jsme ho do výběhu a s nadsázkou řečeno ho měsíc a půl nikdo neviděl, hřívu měl jako hucul. Pořádně si odpočinul a pak jsme s ním lehce pracovali. Aby ho to bavilo a aby si vzal jen to, co chce. První galop šel s dvouletými hříbaty, což může znít zvláštně, ale jemu to pomohlo. Podřídili jsme všechno tomu, aby mu zase stouplo sebevědomí," ohlíží se Zatloukal za letním snažením.

Sobotní Svatováclavská cena se přímo nabízela jako test hnědákova aktuálního rozpoložení. Už jen proto, že do Mostu to má tým trenéra Miroslava Nieslanika a jeho dětí Evy a Petra ze všech závodišť nejblíž.

"Šlo o to, aby se Ponntos cítil maximálně dobře. Aby to v něm jen lehce vřelo, ale nevybouchlo. A vyšlo to, v paddocku byl hodný a žádné eskapády se nekonaly. To už jsem věděl, že to bude dobré," usmívá se Zatloukal.

Od poloviny roviny stříhal ušima

Ve třech předchozích startech obsadila jezdecká jednička Nieslanikových shodně druhá místa. Sérii zahájila v prvním dostihu dvouletá Comming Pulse, následoval Donn Cliffs ve dvojkovém handicapu a posléze Joganville ve Velké letní ceně Ústeckého kraje.

"Na jednu stranu to bylo k zbláznění, ale zároveň šlo o krásné výsledky. Donn Cliffs je dobrý kůň, už se s ním těším na Velkou cenu Prahy. Joganville také nezklamal a dvouletá klisna mě překvapila. Šel jsem pak do paddocku k Ponntosovi a říkal jsem si, že to prostě musím dát," popisuje své myšlenkové pochody ze sobotního podvečera.

Největším Zatloukalovým přáním bylo, aby se v poli našel někdo, kdo se postará o rychlé tempo. Tím někým byl nakonec Drish Venture s Jaromírem Šafářem, původní představy o Ponntosově usazení za koněm však brzy vzaly za své.

"Odskočili jsme, Jaromír vystrkal svého koně z boxů a já se naopak snažil Ponntose držet, ale i tak jsem se dostal o hlavu dopředu. Raději jsem tedy jel, nemělo žádný význam, abychom se spolu naháněli hlava-hlava," konstatuje.

 

Čtěte také: Spanilá jízda Royal Worda v Rakouském derby, Verner získal St. Leger

 

Na začátku cílové roviny si Ponntos udržoval náskok několika délek a teprve za distancí začal zvolňovat. Umožnil tak stájovému kolegovi Manoamanovi přiblížit se až na rozdíl jedné délky.

"Od poloviny roviny cválal se vztyčenou hlavou a stříhal ušima. Je ale pravda, že jakmile se k nám začal blížit Manoamano, Ponntos asi 50 metrů před cílem zase zlepšil. Přesto si myslím, že 1200 metrů už je nad jeho optimem. Nejlépe mu vyhovuje 1000 metrů," odhaduje Zatloukal.

Při chronickém nedostatku vypsaných dostihů na nejkratší trati se v Tušimicích zrodil smělý plán. Dalším Ponntosovým startem by měla být v neděli 3. října pařížská grupa 1 Prix de l’Abbaye de Longchamp Longines.

Svěřenec Miroslava Nieslanika je jedním z jedenácti přihlášených tříletků, celkem figuruje na seznamu kandidátů 35 jmen.

"Uvidíme, co nás čeká. Bude to těžké a určitě si nelze udělat iluze, že bychom do Longchamp jeli pro velký výsledek, ale na druhé straně mu 1000 metrů určitě bude vyhovovat více než 1200. A bude to také možnost načerpat cenné zkušenosti," uzavírá Zatloukal.

Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE