reklama 11C

Partenit druhý v grupě 3! Pokořili jsme další metu, raduje se Luka

ikonka

Tříletý Partenit ze stáje Viktora Tymošenka získal hned ve druhém startu kariéry status blacktype koně. Na letním mítinku v Deauville vybojoval druhé místo ve špičkově obsazené grupě 3 Prix Daphnis a potvrdil svou pověst vysoce perspektivního koně.
21.08.2021 19:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Je to jeden z největších úspěchů tříletého koně v českém tréninku za poslední léta. Hnědákovi Partenitovi, kterého pro majitele a chovatele Viktora Tymošenka trénuje v Bošovicích Václav Luka mladší, uniklo v sobotu doslova o centimetry vítězství start -cíl v grupě 3 na letním mítinku v Deauville.

Teprve podruhé v kariéře startující hřebec finišoval pod Clementem Lecoeuvrem o krátkou hlavu druhý v Prix Daphnis (1600 m, 80 000 eur) a potvrdil oprávněnost své jarní přihlášky do Poule d’Essai des Poulains. Ve výborně obsazeném dostihu nechal za sebou druhého z pařížské jarní klasiky Colossea, stříbrného z German 2000 Guineas Best Lightning, dva vítěze grupy 3 a dva listed vítěze.

"Ani nemůžu mluvit, je to fakt neuvěřitelné. Jsem moc rád, že Partenit potvrdil dobré mínění, které o něm máme. Je to zase pokoření další mety, druhé místo s nezkušeným koněm v grupě a navíc na prestižním mítinku, kde chtějí všichni být," hodnotil emotivně Luka.

 

Podcast o Taxisu: Bagr, šotolina a zemina. Práce trvaly necelé dva dny

 

Partenit se po startu dostal na špici a tam setrval až téměř do konce dostihu. Lecoeuvre ho lehce přidržel, udal pomalé tempo (výsledný čas 1:45,60) a ušetřil hřebci dostatek sil pro závěrečné zrychlení. Když se před distančním terčem na něj dotáhla dvojice soupeřů, Partenit znovu zabojoval a v cíli ztrácel jen nos na vítězného Bellharbour Music.

"Jít ze špice samozřejmě nebylo úplně v plánu, ale mí koně potřebují cválat. Snažím se obecně dávat jezdcům volnější ordre, aby se mohli maximálně přizpůsobit koni a dané situaci. Žokej to dnes udělal dobře," pochvaloval si Luka.

Partenit je synem Invincible Spirita a klisny Pilageya, polosestry napajedelského plemeníka Pouvoir Absolu. Do Česka se vlastní odchovanec Viktora Tymošenka a jeho společníka Andreje Milovanova dostal už jako roček. Letošní klasické plány zhatilo menší zranění, po jehož vyléčení hnědák debutoval jistým červencovým vítězstvím v Dieppe.

"Je přece jen květnový a začínal pracovat později. Má výbornou cvalovou akci a zdá se, že by měl ještě trochu povyrůst, takže potenciál na další zlepšení tam je. Co bude dál, je otázka. Nevím, zda ho majitel třeba nezkusí prodat. Pro nás je dnešní výsledek o to cennější, že Partenita máme od jeho prvních krůčků a už ve druhém startu získal status blacktype koně. Je to taková západní cesta a je vidět, že se o ni lze pokusit i v našich podmínkách," poznamenal Luka.

Dotovaný výsledek získal v sobotu i druhý český zástupce v Deauville. Sedmiletý Troizilet ze stáje Leram doběhl pod Christophem Soumillonem třetí v prodejním dostihu na 1500 metrů.

 

Krátce z turfu

 

Účastník loňského derby Kenshibu v sedle se svou trenérkou Martinou Havelkovou ovládl po boji o krk Cenu hejtmana Zlínského kraje (III, 2400 m) ve Slušovicích. Na dalších místech doběhli dvanáctiletý Noble Fox a Fly Amico. Druhý rovinový vrchol odpoledne Cena společnosti Tipsport se stal kořistí Corstona s Michaelou Musialovou. Svěřenec Petra Kantka zdolal o 3/4 délky Treasure Rocka, třetí skončila Juvana.

Dva ze tří překážkových dostihů ve Slušovicích vyhrál žokej Jan Odložil. Kromě steeplechase na čtyřletém Elsidovi si připsal i kros v sedle Mobilizationa.

Poet’s Shadow a Josef Bartoš vybojovali jediné české vítězství na sobotních dostizích v Meranu. Pětiletý tmavý hnědák stáje Scuderia Tania-Váňa triumfoval lehce o 7 délek ve steeplechase na 3550 metrů. Čtyřletý Charles Street skončil na proutěných překážkách druhý a Big Mago v cross country čtvrtý.

Mítink v německém Halle, jehož se měli zúčastnit i čeští koně, musel být z kuriózních důvodů zrušen. Dráhu silně poničila divoká prasata.

Foto: France Galop, zdroj: Racing Galop




K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13A

NEPŘEHLÉDNĚTE