reklama 11C

Petr Foret: Derby se pojede úplně jinak. Bude jiný průběh a větší tlak

ikonka

Na konci každého týdne sedá Petr Foret v Kolíně nad Rýnem do auta a vydává se za ježděním dostihů do Česka. Za jeden víkend to dělá dohromady asi 1700 kilometrů. Dá se to zvládnout, říká čerstvý vítěz Velké červnové ceny s Markonim LP.
17.08.2020 17:26  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D
Byl to po všech stránkách jeho den. Žokej Petr Foret v sobotu dovedl hřebce Markoniho LP k nečekanému vítězství ve Velké červnové ceně a o půl hodiny později přidal ve spolupráci s trenérem Václavem Lukou další úspěch na valachovi Prince Of Havana.
 
"V minulých týdnech a měsících mi připadalo, že jsem skoro nebyl schopný dostat se kloudně do cíle. Nedařilo se mi vyhrávat ani se umisťovat, dnes se to konečně zlomilo. Naštěstí jsem nepropadal nějaké depresi, ale člověka to přece jen víc baví, když je vpředu a má výsledky," radoval se ve vážnici.
 
Na stylu, kterým Foret oba bošovické tříletky provedl dostihem, přitom dlouhé čekání na vítězství nebylo znát ani v nejmenším. Mohutného Prince Of Havana se mu záhy po startu podařilo "zaparkovat" za vedoucího Bee Chic a v cílové rovině progresivního hnědáka dokonale vyjel rukama.
 

Čtěte více: Nejdřív nestíhal, pak přiletěl. Markoni LP zamíchal karty před derby

 
Větší ohlas však samozřejmě mělo vítězství v posledním derby-trialu. Jestli něčím letošní Velká červnová cena rozhodně netrpěla, byl to nedostatek tempa. Markoni LP z venkovního startovního boxu chvíli hledal pozici a poté dvě třetiny dostihu cválal na chvostu pole.
 
"Myslím, že zlom nastal u mezníku 1000 metrů, kde to bylo extrémně rychlé a můj kůň úplně odpadl. Když jsem zatáčel do cílové roviny, tak jsem si říkal, že snad ani nemůžu dojet s ostatními koňmi. Čelo se ale postupně zastavilo a to mi hodně pomohlo. Markoni LP se chytil a do cíle doběhl s velkou rezervou," popsal průběh dostihu.
 
Samotný žokej si nicméně nemyslí, že by sobotní doběh nějak zásadně zatřásl s prognózami před derby. "Markoni LP je určitě zajímavý kůň a půjde do derby s dobrou šancí. Velká červnová cena je ale vždycky jiná než derby. Koně z posledního trialu to mají těžší, protože derby se jede úplně jinak. Má jiný průběh, je tam větší tlak i více kolizí," vysvětluje.
 
Zájem českých stájí? V poslední době minimální
 
V letošní sezoně se Foret často objevuje v dostizích na svěřencích Václava Luky, s nímž spolupracoval už dříve. "Nemáme konkrétní domluvu, ale když má trenér Luka zájem, jsem v devadesáti procentech případů volný. Situace se navíc vyvinula tak, že nedávno z Bošovic odešel David Liška a já se tak dostávám i na první šance," komentuje současný stav.
 
V pracovním týdnu si vydělává na živobytí v Kolíně nad Rýnem jako pracovní jezdec u trenéra Markuse Kluga. "V praxi to znamená, že každý víkend najezdím v součtu asi 1700 kilometrů. Dá se to zvládnout, i když se vracím v noci a v pět hodin ráno už musím být zase v práci..."
 

Čtěte také: Jockey Club ČR zřizuje nadační fond. Podpoří dostihy i přímé účastníky

 
Přiznává, že z Česka odešel z finančních důvodů. "V době, kdy jsem jezdil pro Pegas nebo Lokotrans, jsem měl spoustu rit v dostizích, aniž bych se o to musel víc starat. Teď je zájem stájí spíše minimální. Je třeba platit činži, sociální i zdravotní pojištění a když se to dává horko těžko dohromady a ještě se pak člověk někde rozbije, nedává to moc smysl. To je realita a beru to tak, jak to je," říká.
 
Navzdory dlouhým přesunům je s životem freelancera spokojený. "Mám dobrou váhu, cítím se výborně a práce v Německu mě baví. Hlavní je, že jsem momentálně zdravý. To považuji po posledních dvou sezonách za obrovskou výhru," usmívá se.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE