reklama 11A

Nejdřív nestíhal, pak přiletěl. Markoni LP zamíchal karty před derby

ikonka

Hřebec Markoni LP má srbský suffix, jako dvouletý běhal na písku v Bělehradě a zjara byl velkou neznámou. Vítězstvím ve Velké červnové ceně se svěřenec Václava Luky nyní zařadil k diskutovaným koním před 100. Českým derby.
16.08.2020 00:15  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Před startem Velké červnové ceny se zdálo, že letošní ročník hlavního trialu na České derby bude vzhledem k absenci části favoritů a menšímu poli postrádat obvyklý tlak a velké napětí. Sobotní vítězství srbského odchovance Markoniho LP, první prohra šampiona Ratea na české půdě a místy velmi rušný průběh však nabídly nečekaně dramatickou zápletku.
 
Srbský odchovanec Markoni LP, pátý z Velké jarní ceny a před měsícem dohlášený do derby, byl ještě 400 metrů před cílem poslední. Když ho však žokej Petr Foret vyzval k akceleraci, rázně se provlékl kolem vadnoucích soupeřů a jistě o 1 délku zvítězil.
 
Dobrý dojem zanechal i dosud nezvítězivší Swinging Thomas na druhém místě, desetinový favorit Rate ztrácel ze třetí příčky dalších 1 1/2 délky. Čtvrtý Joganville na cílovém mezníku o krk předstihl Francimora, mimo dotované příčky skončili Zoheyr, Spartico i Cote Jardin. Jediný český odchovanec Absolutic finišoval sedmý.
 

Čtěte více: Imsexyandiknowit má status blacktype, Koně roku tentokrát neuspěli

 
Markoni LP přišel v zimě do tréninku Václava Luky s vizitkou bělehradského zimního favorita. Syn plemeníka Glavalcoura a srbské rodačky Maksimy běhá za společnou stáj pánů Popoviće a Damjanoviće, jenž je zároveň hřebcovým chovatelem.
 
"Samotného mě dnes překvapil. Hlavní otázka byla, jestli zvládne distanci a na to odpověděl beze zbytku. Už v předchozích startech naznačoval, že finiš bude jeho velkou zbraní. Loni jsme do derby dohlašovali Ramssia, tak doufám, že se bude naše šťastná ruka opakovat i letos," konstatoval Václav Luka.
 
Neklidný dostih: komu pomohl a komu ne
 
Průběh dostihu předznamenal los startovních čísel, který přisoudil jedničku tempaři Cote Jardinovi. Ryzákův žokej a trenér Jiří Chaloupka se obával absence tempa, a tak přešel hned po startu přešel na špici. Co zpočátku vypadalo jako poklidný přípravný dostih, se výrazně změnilo v prvním oblouku a s příchodem na protilehlou rovinu. Hned u Chaloupkova sedla totiž pracoval druhý Zoheyr a nedopřál vedoucímu koni klid, blízko cválal i třetí Francimor.
 
Výsledkem bylo extrémní zrychlení na měkčí dráze, které v některých ohledech připomínalo přepálené Josephovo derby před třemi lety. "Už u mezníku 1400 metrů jsem věděl, že jsem udělal chybu. Zkusil jsem to vzít na sebe, ale Zoheyr byl blízko mě hodně aktivní. Cote Jardin umí jít zepředu, ale potřebuje mít na špici klid. Bylo to špatné rozhodnutí. Neměl jsem riskovat a měl jsem ho schovat na pozici. Náš kůň měl na to, aby při takovém průběhu doběhl na tabuli," litoval po doběhu Jiří Chaloupka.
 
Na protilehlé rovině se dostih na chvíli vrátil do normálních obrátek, ale kilometr před cílem čelní koně opět výrazně zrychlili. Rate v té době cválal kolem sedmé pozice, Markoni LP byl předposlední. Zatímco srbský hřebec nedokázal v této fázi kontrovat akceleraci soupeřů a Foretovi v jeho sedle nezbylo, než zůstat trpělivý, Milanu Zatloukalovi se na Rateovi otevřel prostor a snažil se přiblížit čelním koním.
 
Nejvýrazněji v posledním oblouku nastoupil bělouš Joganville, který se na vnější straně vyvezl vedle vedoucích Zoheyra, Cote Jardina a již bičíkem ježděného Francimora. "Chtěl jsem si trochu přes oblouk polepšit a jak jsem ho vytáhl ven, tak mi to čapnul. Už si přes ten oblouk neodpočinul a nedalo se s tím nic dělat. Vím, že příště musím být víc v klidu," komentoval to po dostihu Jan Rája.
 
Vystupňované tempo mělo za následek, že čelní koně začali v první polovině cílové roviny odpadat a to připravilo půdu pro nástup koní z druhé vlny. "Když jsem zatáčel do cílové roviny, tak jsem si říkal, že snad ani nemůžu dojet s ostatními koňmi. Čelo se ale postupně zastavilo a to mi hodně pomohlo. Markoni LP se chytil a do cíle doběhl s velkou rezervou. Velká červnová byla myslím rychlejší, než kdokoli čekal," konstatoval vítězný Petr Foret.
 
Výsledný čas 2:18:85 byl o sekundu pomalejší než loňský výkon Angkor Wata na dobré dráze. Všichni ostatní vítězové v posledních pěti letech však běželi výrazně pomaleji.
 
Olehla: Mám o čem přemýšlet
 
Klasický vítěz a jarní favorit Českého derby Rate zaznamenal po sérii tří jedničkových vítězství první porážku. Za distancí sice s přehledem uhájil třetí příčku a nepopřel své vytrvalecké schopnosti, ale první dva koně v cíli ani na okamžik neohrozil.
 
Už v paddocku bylo zřejmé, že jarní převaha loňského šampiona dvouletých hřebců oproti zbytku ročníku se s postupujícím létem rozplynula. "Mám o čem přemýšlet. V průběhu dostihu jsem viděl některé věci, které byly špatně nebo ne úplně podle mých představ," poznamenal trenér Čestmír Olehla.
 

Poslechněte si: Znovu jsem se pustil do chovu, říká Stanislav Chudáček

 
Podobné rozpaky a úvahy, jak by hřebcův výkon vypadal za lepších okolností, však může cítit i tým pátého Francimora. Jeho jezdec Beysim Ferhanov přišel kvůli nadměrnému použití bičíku na dva dny o licenci včetně termínu derby 6. září.
 
Šestý Zoheyr ani při třetím startu v českém tréninku nezaznamenal očekávaný průlom. "Jsem zklamaný, v práci nám ukazuje úplně jiné věci. Osobně si nemyslím, že by bylo tempo přepálené, měl jsem ho v rukou. Kdyby nešel dopředu Cote Jardin, vzal bych to na sebe. Chtěli jsme vidět, jak na tom je a aby se ukázal. Jakmile na něj přišli v cílové rovině koně, přestal se snažit," popsal Jiří Palík.
 
Slovenský Spartico osmým místem nenavázal na kvalitní formu z karlovarského trialu. Trenérka Zuzana Kubovičová však po doběhu prozradila, že hřebec nastupoval po měsíčním tréninkovém výpadku. "Měl trochu nateklý kloubek a také mikročip, tak jsme mu dali pauzu a bylo to znát. Žokej Florian mi řekl, že by se startu v derby nebál. Dnes neměl úplně příznivý průběh, odskakoval z venkovního čísla a nemohl se dostat na bariéru, v závěru už mu nezbylo tolik energie. S přihlédnutím k okolnostem to nebylo špatné. Když bude zdravý, půjdeme dál," nastínila Kubovičová.
 
Hattrick Tularky, slibní tříletí
 
Ve druhém sobotním vrcholu, klisnám určené Ceně Nory Jeane na 1600 metrů, excelovala letos již potřetí vítězná Tularka ze stáje Statek Blata Český Ráj. Pod Davidem Liškou porazila o 3 1/2 délky Pray For Paris, třetí místo získala při své české premiéře South Captiva. Saša skončila až šestá.
 
Pohledný doběh nabídla 2400 metrů dlouhá Cena EBF pro tříleté koně, v níž se o vítězství několik stovek metrů přetahovali tréninkoví kolegové Apolon a Agata Christie, připravovaní na Slovensku Jozefem Chodúrem. O nos lepší byl prvně jmenovaný syn výborné Apinoi v barvách nedávno zesnulé majitelky a chovatelky Hany Váňové.
 
Ve dvojkové Ceně Lino Design na 1800 metrů potvrdil svůj potenciál další tříletek Prince Of Havana, který na této úrovni zvítězil už v Karlových Varech a jako valacha se ho klasické dostihy netýkají. Přestože tentokrát dával polovině svých starších soupeřů váhu, zaznamenal další úspěch. Petru Foretovi se ho po startu podařilo schovat za vodícího Bee Chic a hnědák v závěrečném duelu s Galisem ukázal rezervy i bojovnost.
 
"Je to zajímavý kůň, ještě o něm určitě uslyšíme. Zatím je stále trochu dítě," řekl Luka, který stejně jako Petr Foret a v závěrečných dvou dostizích úspěšný Michal Demo slavil v Chuchle Areně Praha double.
 
 
Foto: Bohumil Křižan, Jockey Club ČR



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE