reklama 11B

Malá klisna s velkým srdcem. Zariyannka vyhrála Oaks a míří do derby

ikonka

Hnědka Zariyannka s Radkem Koplíkem ovládla klasické Oaks. Po celou cílovou rovinu jí kladla odpor v Německu trénovaná Vivienne Wells. Vedoucí muž jezdecké statistiky Tomáš Lukášek získal v Karlových Varech hattrick včetně Lázeňské míle.
09.08.2020 22:42  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12D

Pozoruhodná kariéra tříleté hnědky Zariyannky v neděli dospěla ke svému prvnímu vrcholu. Drobná klisna z chovu Aga Khana, kterou pro stáj Lokotrans Slovakia CZ majitele Tibora Cvika připravuje Zdeno Koplík, zvítězila v Oaks holdingu Rabbit CZ a potvrdila oprávněnost dodatečné přihlášky do Českého derby.
 
V sedle se svým stálým jezdcem Radkem Koplíkem zdolala o 3/4 délky v Německu trénovanou Vivienne Wells z vlastního chovu rodiny Touškových. Třetí Faliraki ztrácela na dvě nejlepší klisny dlouhých osm délek. Úspěšnou bilanci českých odchovankyň v tropickém vedru dotvořila čtvrtá Loriana Of Jape, která byla původně uvedená pod čarou a do pole proklouzla díky škrtnuté soupeřce. Nejlepší z trojice klisen MUDr. Evy Nieslanikové Achird následovala na pátém místě.
 
"Byl to dnes test vytrvalosti. Trochu jsem váhal, protože oba rodiče byli mílaři. V práci jsem proti ní nasadil vytrvalce v poctivém tempu a čekal jsem, jak to dopadne. Pak už to musela pouze potvrdit v dostihu. Mám radost a teď už se budeme chystat na derby," řekl Zdeno Koplík, který se raduje z prvního vítězství v Oaks.
 

Čtěte také: Odměna za záchranu tempa: Lodgian Whistle s Myškou ovládli kvalifikaci

 
Zariyannka debutovala v polovině června čtvrtým místem v Jarní ceně klisen, o dva týdny později finišovala druhá ve Velké jarní ceně. Ve třetím startu kariéry ji Radek Koplík vedl stejným způsobem, jako v obou jarních klasikách - z poslední pozice. V rychlém úvodu se objevila na špici Fraga, k níž se u mezníku 1600 metrů přidaly Vivienne Wells a Barthesa.
 
Německý šampion Alexander Pietsch si pečlivě prošel dráhu a na svěřenkyni v Hannoveru působícího Bohumila Nedorostka volil vnější stopu stranou od pole. V posledním oblouku měl náskok dvou délek a v cílové rovině se chvíli zdálo, že si podél pískové dráhy jede pro vítězství. To už ale spěchala z hloubi pole Zariyannka, kterou Koplík 600 metrů před cílem energicky pobídl a bez problémů našel skulinu k útoku.
 
Už před distancí bylo zřejmé, že boj o vítězství se zúží na Zariyannku a Vivienne Wells. Blízká příbuzná fenomenální Zarkavy se nakonec prosadila snadněji než napovídá výrok rozhodčích a zaběhla na dobré dráze čas 2:33,56. Rezervy však naznačila i druhá Vivienne Wells, která by se soudě dle své cvalové akce měla ještě dál zvednout. Obě klisny čeká odveta 6. září v derby.
 
"Dnes jsme prohráli s lepší soupeřkou, s výsledkem i výkonem Vivienne Wells jsme spokojeni. Ukázala, že má co dělat v derby, kde by ji měl opět jet Alexander Pietsch," potvrdil majitel Daniel Toušek.
 
Za očekáváním zůstala šestá Sylviana, Barthesa v posledních 200 metrech klesla na sedmé místo. Ve stínidlech nastupující Sterli doběhla bez světlého momentu devátá a zpočátku aktivní Fraga desátá. Původně pod čarou uvedená Vadetaberry, které uvolnila místo v dostihu stájová kolegyně Rabbit Toronado, uzavřela doběh na dvanáctém místě. Některé z poražených klisen doplatily na skrumáže v prostřední třetině dostihu, na nichž se podílela osmá Secret Passion.
 
Lukášek nadále ve velké pohodě
 
Hrdinou rámcového programu byl žokej Tomáš Lukášek, který slavil hattrick. Hned dvě z jeho tří vítězství se zrodila stylem start - cíl. V Lázeňské míli vyzrál na soupeře se sedmiletým Mormillem.
 
Tmavý hnědák stáje Dr. Lischka - Jelen se postaral o svižné tempo, v oblouku odskočil o tři délky a ve finiši odolal náporu do sezony vstupujícího favorita Arcturuse a Manoamana. Jedničkový vítěz Cape Freedom se ohlásil zpět čtvrtým místem před Sagarem, loňská hvězda Torque Power šestou příčkou pokračovala v letošních matných výkonech.
 

Čtěte také: Záhada pohřbeného koně. Nález v Pardubicích připomněl dávnou historii

 
"Mormill to má v Karlových Varech rád, už tady vyhrál potřetí. Umí zaběhnout zdejší oblouky a na to jsem dnes trochu vsadil. V posledním oblouku hodně kluků bere zpátky, tak jsem věděl, že jsem schopný si tam udělat tři délky. Nechal jsem ho popoběhnout a pak jsem musel brzy začít jezdit. On je takový parník, nemá žádný zázračný finiš, ale umí vydržet v jednom tempu. Opravdu poctivý koník," liboval si Lukášek, který letos na české půdě vyhrál už patnáct dostihů.
 
"Musím se přiznat, že na další starty jsme se zatím moc nedívali, protože Mormill laboroval s nohama. Teď teprve uvidíme, jaký dostane handicap a uděláme nový plán," dodal trenér Jaroslav Jelen.
 
Ve IV. kategorii na 2000 metrů debutoval na tmavé hnědce Saigon Icon amatér Matyáš Luka. Patnáctiletý syn trenéra Václava Luky napoprvé dojel desátý.
 
 
Foto: Marcela Kozová



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE