reklama 11D

Pavel Kalaš bilancuje velkou kariéru: Nejlepší byli Czas a Camill

ikonka

Úspěšný trenér Pavel Kalaš ukončil ze zdravotních důvodů svou bohatou kariéru. Připravoval klasické vítěze i špičkové překážkáře, pětkrát byl slovenským šampionem. V rozhovoru pro Jezdci.cz vzpomíná na Quirinuse, Czase, Camilla a další svěřence.
04.08.2020 20:35  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12B
To rozhodnutí se mu nedělalo lehce, ale nakonec poslechl lékaře. Pětinásobný šampion slovenských trenérů Pavel Kalaš ukončil po více než třiceti letech v dostihové branži aktivní činnost a rozpouští svou stáj v Borském Mikuláši. Větší část z desítky Kalašových svěřenců převzal kolega Jozef Chodúr.
 
"Nedá se nic dělat, musel jsem to ze zdravotních důvodů udělat. Už řadu let mám problémy s páteří, mám za sebou operace, každý den musím cvičit. Teď se ukázalo, že mám poškozené obratle, prostě už se to s každodenní intenzivní prací ve stáji nedá skloubit," vysvětluje Kalaš.
 
Zároveň však nepopírá, že podíl na jeho rozhodnutí měla i neutěšená situace dostihového sportu na Slovensku. "Sezona bude nějakým způsobem pokračovat, ale budoucnost je nejistá. Pro menší stáj to finančně dává stále menší smysl," dodává.
 

Jan Kratochvíl: Začátky jsou vždycky těžké, ale já se odmítl vzdát

 
Svou vlastní budoucnost zatím nechává otevřenou. Pokud mu to umožní zdraví, rád by se nadále nějakým způsobem pohyboval na dostihové scéně. Ve svých 54 letech se Pavel Kalaš těší pověsti jednoho z nejserióznějších lidí v branži. Dokázal to i při pořizování rozhovoru pro Jezdci.cz, jehož publikaci si přál až poté, co stihne projednat všechny důležité detaily se svými dosavadními klienty.
 
Poslední ze zhruba čtyř stovek vítězství slavil 12. července prostřednictvím čtyřletého Castra a jezdce Michala Dema. Loučení v Starém Háji předcházelo množství úspěchů v obou dostihových disciplínách s koňmi jako Camill, Czas, Rosensturm, Colorado Kid nebo Quirinus.
 
Vítěze Velké pardubické chvíli chystali zadarmo
 
Narodil se v Moravském Krumlově. O tom, že svůj dostihový život spojí se slovenskou scénou, rozhodly geografické vzdálenosti i náhoda. "Měl jsem to blíž do Šale než do Kladrub. Učil jsem se pro Štátny majetok Galanta, ještě jsem k tomu dálkově dělal střední školu, tak se mi hodilo, že jsem to měl relativně blízko," vrací se ke svým začátkům.
 
Trenérskou licenci získal poprvé v roce 1989. Po revoluci však dostihová stáj Galanty brzy skončila. Kalaš se při hledání nového působiště rozhodoval mezi Státním statkem Nový Dvůr a PD Senica. Jelikož v té době dálkově studoval zootechniku na univerzitě v Nitře, dal přednost Senici. Tak začala jeho úspěšná éra ve středisku Čáčov.
 
První velká vítězství se zrodila s koňmi získanými od končícího JRD Borský Mikuláš. Zrušená stáj, jejíž barvy proslavil na přelomu 80. a 90. let třídový skokan Karako, se "porcovala" na dvě části. Nikdo netušil, že v méně perspektivní skupině koní se nachází budoucí vítěz Velké pardubické. "Quirinus jako tříletý zchroml, potom skákal parkury někde v Bratislavě a do nájmu si ho na sebe vzal Jaroslav Brečka. To byl kamarád, jezdil pro nás dostihy. Když to už nemohl sám utáhnout, dohodli jsme se a on nastoupil do Senice ke koním. Protože nebylo volné místo v dostihové stáji, musel být oficiálně u chovných klisen," směje se po letech.
 
Kalaš narostlého motešického odchovance trénoval, Brečka byl jeho stálým jezdcem a ošetřovatelem. Přelomový úspěch vznikal v nelehkých podmínkách. "Musel jsem přemluvit družstevníky. Dali si podmínku, že pokud si ti koně na sebe nevydělají, tak je nebudou platit. Starali jsme se o koně sami a až do půlky roku nám na ně neplatili. Jaro jezdil Quirinuse zadarmo," popisuje Kalaš dnes těžko představitelné poměry.
 

Čtěte také: Murzabajev dobyl další mezník. Přehoupl se přes metu 500 vítězství

 
Jenže hrstka podceňovaných překážkářů začala na jaře 1992 vyhrávat jako na běžícím páse. Čtyřletá ryzka Smena se prosadila třikrát včetně překážkové části tehdy dvoudenního mítinku Turf Gala. A hattrick v rámci jedné sezony získal i Quirinus, jehož série vrcholila senzačním triumfem ve Velké pardubické.
 
"Ve výběrovém dostihu na 5000 metrů ho jezdil Jan Havlíček, protože Jaro předtím spadl v dostihu a zranil se. Velká pardubická byla ten rok, jaká byla a Železník spadl na Taxisu, ale Quirinus měl velkou formu," připomíná Kalaš.
 
Valach se poté dvakrát pokoušel o úspěch ve Velké národní, Kalaš byl u prvního pokusu v rámci nepovedeného ročníku 1993, anulovaného kvůli neplatnému startu. "Po vítězství v Pardubicích vládlo velké nadšení, a tak se jelo do Aintree. Málokdo si uvědomí, že tenkrát jsme tady neměli přístup k prakticky žádným informacím. Bylo dost těžké posoudit rozdíl, co je potřeba v Pardubicích a co v Liverpoolu. Dnes už všichni vědí, jak jsou ty dva dostihy odlišné, ale tenkrát jsme byli nadšenci a šli jsme do toho. Dopadlo to, jak to dopadlo. Jaro se poté osamostatnil a Quirinus pokračoval v kariéře pod jinými barvami."
 
Šampioni, železní koně i nenaplněné naděje
 
Stáj PD Senica byla v dalších letech stále viditelnější v rovinovém provozu samostatného Slovenska. Pod triumfy vlastních odchovanců jako Rarita, Enter, Eliminátor nebo z Polska dovezeného Koně roku 1997 Czase byl podepsán právě Pavel Kalaš.
 
"Byl jsem zaměstnanec družstva, kromě tréninku jsem i koval koně, kterých v Senici tenkrát bylo poměrně dost. Když pak vypadl zootechnik, chtěli, abych naskočil i do této role. V praxi to vypadalo tak, že jsem šel ráno od šesti hodin ke koním a do půl jedné jsem musel skončit, protože od jedné až do osmi večer jsem fungoval jako směnový zootechnik. Další den od čtyř do dvanácti hodin zase ve směně a odpoledne ke koním. Měl to být záskok, ale trvalo to tři měsíce a za veškerou práci jsem měl paušál 600 korun. Začalo mě to zmáhat, a protože se nic neměnilo, odešel jsem," vzpomíná.
 
Poté postupně prošel Kobylany rodiny Weissových, Malackami, stájí Gestüt Güthler Hof v Kuchyni a následně strávil řadu let v Jablonici, kde prožil zřejmě své nejúspěšnější období. Následovala epizoda v Krabčicích a poslední sezony trénoval v Borském Mikuláši, kam už ve své jablonické éře pravidelně jezdil na rychlé práce.
 
"Na Slovensku stojí většina koní na Záhorí v západní části země. Obešel jsem to všechno okruhem a během těch let mi prošla rukama řada současných trenérů a žokejů. Jaro Línek u mě byl ještě se svým bratrem od sedmnácti let, spolupracoval jsem i s Miroslavem Stančíkem, Jozefem Ralbovským a mnohými dalšími," směje se Kalaš.
 

Čtěte také: Neuvěřitelná série pokračuje. Kratochvíl vyhrál posedmé Prvomájovou

 
Za tu dobu připravoval množství talentovaných koní. Czas, Czeneka, Rosensturm, Colorado Kid, Lenka Top či New Grafia vybojovali klasická vítězství, na nejvyšší úrovni se prosadili Camill, All About Sam, Tantra, Atropin, Inkasentka, Sajgonka, Termac, Tytus a mnozí další.
 
"Quirinus ke mně přišel už jako dostihový kůň. Hvězdou, kterou jsem měl od začátku a dokonce jsem si ji vybral, byl až Czas. Na zdejší poměry opravdu dobrý kůň, který měl trochu smůlu ve Slovenském derby, ale tak to bývá. Mou další srdcovkou byl Camill. Jeho a Czase považuji za své nejlepší koně," shrnuje Kalaš.
 
Pomalu zrající Camill získal osm jedničkových vítězství včetně Velké ceny českého turfu, Velké ceny Slovenska a dvou ročníků Zlatého poháru. "To byl železný kůň. Pouze jednou měl otlačené kopyto, jinak nikdy se zdravím ani pohybovým aparátem nelaboroval. Dobře žral, dobře se jezdil, neměl žádné mouchy. Zkrátka ukázkový kůň," rozplývá se i po letech.
 
Kalaš však trénoval ještě jednoho Monsunova syna, který měl našlápnuto k velké kariéře. Bělouš Rosensturm dominoval v pardubickém zimním favoritovi, Velkej jarnej ceně i Starohájském kritériu. Ještě před Slovenským derby však jeho krátkou kariéru ukončilo zranění.
 
"Určitě měl na to, aby zvítězil i v derby. Byl to relativně pohodový koník a bylo vidět, že má obrovský potenciál. O jeho vytrvaleckých schopnostech jsem nepochyboval. Mám radost, že se prosadil aspoň v chovu, kde v poměru ceny a kvality patří k úspěšným hřebcům," konstatuje Kalaš.
 
 
Foto: Peter Lukáč - archiv Petera Petruse



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE