reklama 11C

Dostihy startují dříve než sporty. Velká šance i past, říká De Giles

ikonka

Žokej Felix de Giles, v minulosti druhý ve Velké pardubické a dvakrát umístěný v Ceně Labe, se těší na rozjezd francouzské dostihové sezony. Věří, že dostihový sport využije nabízenou šanci, i když to podle něj má i svá úskalí.
06.05.2020 15:50  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |   FANCLUB
reklama 12A
Jako velkou úlevu popisuje překážkový žokej Felix de Giles chystaný návrat dostihového dění ve Francii. Britský jezdec, který v roce 2017 dojel druhý ve Velké pardubické na Urgent de Gregaine a zatím naposledy byl v Pardubicích k vidění předloni, poskytl rozhovor listu Racing Post.
 
Francie obnovuje sezonu v pondělí 11. května, kdy se otevřou brány závodišť Longchamp, Toulouse a Compiegne. Na trojici mítinků přijal France Galop dohromady neuvěřitelných 1069 přihlášek.
 
"Dlouho jsme si nebyli jistí, jak to dopadne, protože Francie oznámila, že až do září se nebudou konat žádné velké sportovní akce. Dostihy naštěstí spadají pod resort zemědělství a zdejší dostihové vedení odvedlo výbornou práci," řekl De Giles.
 

Čtěte si: Sektory, rozestupy, dezinfekce. Jak budou vypadat dostihy bez diváků

 
Francouzská dostihová scéna podle něj zažívala v uplynulých týdnech velkou frustraci, neboť vysoké počty úmrtí dlouho nedávaly naději na blízký návrat. "Teď už věříme, že se to 11. května opravdu rozjede. Je ale pravda, že ukazatele úmrtí musí zůstat nízko, aby se to v brzké době zase nezměnilo," dodal.
 
Samotný De Giles bude v akci na závodišti Compiegne. Fit se udržoval ježděním v práci, během a boxováním. Nyní věří, že brzký start dostihovému sportu pomůže ve zvyšování sázkových obratů.
 
"Hned od začátku budou k vidění skvělí koně, a tak doufám, že PMU z toho vytěží maximum. Momentálně tady chybí jakákoli jiná forma živé zábavy, lidé jsou zavření ve svých domovech a v této situaci můžou dostihy hodně získat," řekl De Giles Racing Postu.
 
Zároveň si ale uvědomuje i odvrácenou stránku této výhody. Většina sportů totiž takové štěstí neměla a to může ve veřejném prostoru přinést i zlou krev vůči dostihům.
 
"Vlastně jsem docela překvapen, že se to podařilo tak brzy. Kdybych byl fanouškem ragby nebo bych se nějakým podobným sportem živil, dost by mě štvalo, že dostihy můžou pokračovat a můj sport ne. A stejně tak je pravda, že kdyby to bylo naopak a my bychom teď nečinně sledovali sportovní dění, také bychom nebyli v klidu. Je to všechno pochopitelné, ale doufám, že to dostihům nějak neuškodí."
 
 
Foto: Václav Volf, fotovolf.com



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE