reklama 11C

Troop Commander ve stopách Arcturuse: "Tiché derby" vyhrál Holčák

ikonka

Jedenácté derby kariéry v sobotu získal trenér František Holčák. Atmosféru, v níž jeho Troop Commander zdolal opět výborně běžící Vivienne Wells a završil úspěšnou odvetu za České derby, však nepamatuje ani "velkokarlovický mág".
03.10.2020 17:54  |  Autor: Martin Cáp  |  Rubrika: Dostihy  |  
AKTUALIZOVÁNO
| FANCLUB
reklama 12B
Hnědák Troop Commander v sobotu splnil roli spolufavorita 28. Slovenského derby a před prázdnými tribunami v bratislavském Starém Háji jistě zdolal Vivienne Wells a domácího Apolona. Žokej Zdenko Šmida, trenér František Holčák a stáj Meridian tak obhájili loňský úspěch s Arcturusem.
 
"Je to trochu zvláštní vítězství. Bez diváků to prostě nejsou ty správné emoce, ale i tak mám samozřejmě radost. Děkuji celému týmu z Velkých Karlovic, Troop Commander byl výborně připravený," řekl Šmida televizi RTVS.
 
"Věřili jsme si, že to může vyjít. Od Českého derby šla jeho forma ještě nahoru a Zdenko zná perfektně bratislavskou dráhu," dodal spokojený Holčák, pro něhož to byl čtvrtý triumf ve Slovenském derby a celkově jedenáctý zisk modré stuhy.
 

Čtěte také: Rozhodnuto. Velká pardubická se poběží, diváci zůstanou u televize

 
Na dobré dráze odběhnuté Slovenské derby nakonec zdaleka nebylo tak rychlým dostihem, jak se všeobecně očekávalo. Podílel se na tom mimo jiné fakt, že německá favoritka Vivienne Wells, pro niž to byl už třetí klasický dostih ve střední Evropě, se po startu dostala do sevření a žokeji Alexanderu Pietschovi se nepodařilo přejít na špici jako v Praze.
 
Iniciativy se tak chopil domácí Spartico. Svěřenec Zuzany Kubovičové odtáhl v průměrném tempu dvě třetiny dostihu před Bulharem Arihamem a Francimorem. V závěrečném oblouku se začali tlačit dopředu Vivienne Wells, Apolon a Swinging Thomas, ale na správném místě ve správný čas byl i Šmida s Troop Commanderem a v cílové rovině bylo jasné, že hřebec stáje Meridian má dostatek sil.
 
Jediný kritický moment pro něj nastal před distancí, kde Šmidovi vypadl bičík, ale Troop Commander i pod rukama uhájil náskok 3/4 délky před druhou Vivienne Wells. Další půl délky ztrácel třetí Apolon jako nejlepší domácí kůň, který v závěru potrápil nejlepší dvojici. Na tabuli se vešli ještě oba koně trenérky Heleny Vocáskové Francimor a Barthesa.
 
"Když Zdenko ztratil bičík, měl jsem trochu obavy, ale dotáhl to do zdárného konce. Celá letošní sezona je zvláštní, nejsme na takovou atmosféru zvyklí," konstatoval Holčák.
 
Pověřený ředitel Závodiska Bratislava Ján Valtýni v přímém přenosu RTVS přiznal, že ještě v úterý vše směřovalo ke zrušení derby-dne. Ve prospěch dostihů se nakonec vedle hygieniků údajně vyslovil i premiér Igor Matovič. "Máme za sebou hektický týden, všechno se na poslední chvíli měnilo. Děkujeme panu premiérovi, hygienikům, ale také fotbalistům a hokejistům, kteří tak tlačili na zachování sportovních akcí, že se podařilo prosadit kompromis," řekl Valtýni.
 
Devoir Rien i podruhé neporažena
 
Sedm z osmi sobotních dostihů v Bratislavě vyhráli čeští jezdci. V rámcovém programu se dařilo zejména Tomáši Lukáškovi, který získal pro slovenské stáje Bratislavskou míli s Ryonym a Zlatý pohár na Bolthornovi.
 
V Ceně zimnej královnej se při druhém startu kariéry opět blýskla dcera dvojnásobné klasické vítězky Dumnonie Devoir Rien, která navázala na svůj vítězný debut z poloviny září. Vlastní odchovankyně Jiřího Charváta předvedla po optimálním průběhu dostihu z blízké čtvrté pozice táhlou koncovku, a přestože se žokeji Janu Vernerovi v závěru trochu kroutila, jistě o 1 1/2 délky zvítězila. Původně druhá Bulharka Zeyno byla kvůli křižování přesunuta za domácí Thamnu.
 
Z českých jezdců si připsala double Michaela Musialová, po jednom vítězství slavili David Liška a Václav Janáček.
 
 
Oprava: v původní verzi textu bylo chybně uvedeno, že klisna Devoir Rien debutovala. Za chybu se omlouváme.



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13B

NEPŘEHLÉDNĚTE