reklama 11A

Pardubicko je nefalšovaným domovem koní, krajem plným rančů a jízdáren

ikonka

/PR článek/ Region koní, domov Velké pardubické i jednoho z nejstarších hřebčínů na světě – to je Pardubicko. U Velké pardubické nebo Kladrub to ale s koňmi v regionu jenom začíná. Celá oblast je totiž protkána jízdárnami a ranči.
22.05.2021 11:30  |  Rubrika: Ostatní  |   FANCLUB
reklama 12B

 

Pardubicko je plné rančů a jízdáren, kde se koním dostanete tak blízko, jak jen to jde. Máme pro vás několik tipů, kam se právě v tomto regionu za koňmi vypravit.
 

Národní hřebčín Kladruby nad Labem - zvučné jméno a pětisetletá tradice

 
Tradice chovu koní v Kladrubech nad Labem je opravdu dlouhá - sahá minimálně do poloviny 14. století. To z kladrubského hřebčína dělá jeden z nejstarších na světě, navíc je domovem jediného českého plemena koní - koně starokladrubského. Roku 1579 byl hřebčín v Kladrubech nad Labem povýšen na císařský dvorní hřebčín, zajišťoval tak koně pro císařský a královský dvůr v Praze i ve Vídni. Tento titul mu vydržel až do roku 1918.  
 
Jedinečný hřebčín přežil mnohé dějinné zvraty včetně obou světových válek, v roce 2015 prošel rozsáhlou rekonstrukcí a v roce 2019 byl zapsán na prestižní seznam památek UNESCO. Starokladrubský kůň pokračuje v tradici a i v současné době plní svou původní roli ceremoniálního koně například na královském dvoře v Dánsku a ve Švédsku. 
 
Hřebčín, a především starokladrubské koně, rozhodně stojí zato navštívit. V Kladrubech nad Labem si můžete prohlédnout stáje, kočárovnu, postrojovnu, muzeum a zámek, do kterého jezdil i císař František Josef I. s chotí Alžbětou, přezdívanou Sissi.
 
Až bude možné hřebčín opět navštívit, doporučujeme rezervovat si vstupenky předem na webových stránkách hřebčína.
 

Vasury Kolesa - stáj, která překvapí

 
Sportovní a dostihovou stáj Vasury Kolesa najdeme jen kousek od kladrubského hřebčína, na samém okraji obce Kolesa. Kam až oko dohlédne je obklopena lesy, loukami a poli. Střed celého areálu tvoří sportoviště, kde se konají nejen dostihy, ale i soutěže všestrannosti, parkury a drezury. Zdejší dráha slouží k překážkovým a rovinným dostihům nebo pro jezdecké soutěže všestrannosti, na kterých je veřejnost vřele vítána. Profesionálně upravené zázemí pro koně doplňuje penzion a restaurace. V Kolesách také pravidelně pořádají zážitkové tábory pro děti.
 
Velkým posláním stáje Vasury Kolesa je rehabilitace koní, které se dlouhodobě věnují. Obětavá péče o koně, kterým osud přichystal zranění, se opírá o využití nejmodernějších rehabilitačních pomůcek a praktik. 
 
Stáj je domovem mnoha koní i poníků. Zdejší rovinka a zelené pastviny k vyjížďce přímo vybízejí k projížďce. Pokud se v sedle necítíte ve své kůži, můžete alespoň fandit na četných dostizích, na kterých se v minulosti předvedli koně a jezdci zvučných jmen - Josef Váňa st., Josef Bartoš, Jaroslav Myška nebo Jan Faltejsek.
 

Pony jízdy v Hlavečníku

 
Jeli jste někdy ve voze taženém dvěma poníky? My ano! A vy můžete taky. Představujeme vám obec Hlavečník, skrývající velké překvapení a nezapomenutelný zážitek. Paní Martina Váňová se tu s velkou láskou a zápalem stará o skupinku neposedných poníků. Malí uličníci neustále potřebují vybít nahromaděné síly, a tak vznikla myšlenka jejich zapřahání do menšího vozu. Pokud si projížďku objednáte, dočkáte se neuvěřitelného zážitku. Čeká vás totiž divoká okružní jízda zdejšími lesy a loukami.
 

Ranch IR - povznesení pro tělo i duši

 
Putování po jezdeckých destinacích v okolí Kladrub nad Labem zakončíme ve vesnici Bílé Vchynice u paní Ireny Plačkové. Její Ranch IR je ideálním místem, kde se zastavit, zamyslet, nasát energii z přírody… S koňmi pěstuje vztahy pomocí horsemanshipu a ráda každého přiučí, jak navázat lepší vztah nejen s koněm, ale i sám se sebou. Pořádá kurzy, semináře i tábory pro malé jezdce.
 
Foto: Hana Krejbichová Photography



K odběru se přihlašte ZDE!

 

Nový Jezdecký zpravodaj vychází každý pátek a je zcela zdarma. Přímo do vašeho e-mailu vám jednou týdně doručíme to nejzajímavější z našich webů - zpravodajství napříč disciplínami, rozhovory, podcasty i videa. Už nikdy vám nic podstatného z našeho servisu neunikne!

 

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i protřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:
 

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz


reklama 13C

NEPŘEHLÉDNĚTE