reklama 11B

Opatrný: Náročnost kvalifikace v Chuchli bude srovnatelná s olympiádou

ikonka

Nejzkušenějším českým parkurovým jezdcem je řadu let nepochybně Aleš Opatrný. Od České jezdecké federace dokonce dostal důvěru, aby navrhl nominace jezdců a koní pro blížící se olympijskou kvalifikaci v Chuchli. „Je to pro mě velká výzva,“ uvedl.
25.07.2023 09:00  |  Autor: Josef Malinovský  |  Rubrika: Sport  |  
NEPŘEHLÉDNĚTE
| FANCLUB
reklama 12A

 
Aleš Opatrný je dlouholetou českou parkurovou jedničkou a stabilní oporou družstva při Pohárech národů. Olympijskou kvalifikaci družstev pojede již potřetí a lze předpokládat, že bude jako obvykle týmovým finišmanem. 
 
V letošním roce dokonce jako šéf seniorské reprezentace navrhoval nominace jezdců a koní, kteří se v pátek od 14:00 hodin pokusí vybojovat postup na olympijské hry v Paříži 2024. Cíl je jasný – Češi musí skončit nejhůř druzí. „Je to velká výzva a jsem moc rád, že jsem dostal důvěru. Výběr nebyl až tak složitý, neboť těch jezdců a koní, kteří by zvládli absolvovat takovéto parkury, není mnoho,“ zmínil Opatrný, který zvažoval i svoji vlastní nominaci, a to z důvodu zranění jeho stájové jedničky Forewera. 
 
„Díky nastalé situaci jsem však získal nového koně Locanta. Ten je sice relativně ještě mladý, ale při závodech, které jsem s ním absolvoval, mi ukázal, že je schopen takto náročný mítink absolvovat. Když jsem v Budapešti před čtyřmi lety startoval s Forewerem, tak mu také bylo osm a mám pocit, že Locanto RN je dnes mnohem dál, než tehdy byl Forewer. I on to tehdy na jeho mladý věk zvládl bravurně,“ chválí jezdec oba své současné koně a přiznává, že za novou stájovou posilu je moc rád. 
 

Psali jsme: Tretera: Boj o Paříž 2024 v Chuchli bude otevřený. Silní jsou Izraelci

 
„Poté, co se Forewer v dubnu zranil, tak jsem hledal náhradního koně, s nímž bych se olympijské kvalifikace mohl zúčastnit. Veterinář mých koní Philipp Genn mi nabídl právě Locanta, kterého jsem posléze částečně odkoupil. Philippovi tak patří moje velké poděkování za to, že bych do budoucna měl mít k dispozici dva špičkové koně,“ věří Opatrný. Forewera už totiž začíná postupně dostávat zpět do formy, aby se na konci letošního roku mohl naplno vrátit do nejvyšších soutěží. 
 
O to více také doufá, že se Češi na olympiádu do Paříže kvalifikují. „Když člověk zažije olympijské hry v Tokiu bez diváků a pak ví, že další Hry jsou v podstatě za rohem, tak se toho již nemůže dočkat. Věřím, že tam budou plné tribuny a dorazilo by i mnoho českých diváků. Nejdříve se tam však samozřejmě musíme dostat. Letos ta kvalifikace bude jiná hlavně v tom, že pro všechny z naší divize je jeden závodů. Co vím, tak náročnost minulé kvalifikace v Moskvě a v Budapešti nebyla stejná, Moskva mi podle videa nepřišla tak náročná jako Budapešť. Je proto určitě správně, že se tentokrát vše odehraje na jednom kolbišti,“ říká Opatrný a upozorňuje i na skutečnost, že letos je více silných týmů s reálnou šancí na postup. 
 
„Vůbec se to nedá srovnávat s tím, co jsme skákali v Chuchli při Pohárech národů v předešlých letech. Je to specifická soutěž, která nemá nic společného s tím, zda jde o závody CSIO se třemi, čtyřmi nebo pěti hvězdami. Ten parkur bude postavený na výšce 160 centimetrů stavitel kurzů Uliano Vezzani určitě připraví pořádnou stošedesátku. Už jsem zažil dvě olympijské kvalifikace v Šamoríně a v Budapešti a jsou to vždy soutěže srovnatelné s prvním kolem na olympiádě. – Pokud se správně pamatuji, tak v Budapešti jsme měli kolem čtyřiceti trestných bodů a dá se očekávat, že skóre bude i v Praze poměrně vysoké. Odhaduji, že ty dva postupující týmy budou mít kolem dvaceti trestných bodů,“ připomíná Aleš Opatrný. Menší výhodu budou mít při prvním kole soutěže týmy startující v poslední třetině startovní listiny. „Doufám, že šéfka ekipy Markéta Šveňková nevylosuje jedničku, ale osmičku nebo vyšší číslo, abychom měli šanci se podívat na dva tři koně hned na začátku a případně ještě malinko změnit taktiku,“ vyslovuje přání před čtvrtečním losování pořadí týmů. 
 

Nepřehlédněte: Anna Kellnerová: Boj o Paříž bude náročný. Musíme se semknout jako tým

 
Stejně jako ostatní jezdci, i Opatrný považuje za hlavní favority Izraelce. „Moc Izraelců v týmu není, jsou to většinou Američané s izraelským občanstvím, kteří se účastní mnoha čtyř a pětihvězdičkových závodů. Pak si myslím, že Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko a Turecko se takzvaně popere o druhou postupovou pozici,“ domnívá se tradiční finišman českých parkurových týmů. „Doufám, že nám pomůže domácí prostředí a podpora fanoušků. V posledních letech jsme v Chuchli podávali nejlepší výkony z celé sezony. Věřím tak, že i tentokrát nás to bude motivovat a budeme chtít našim fanouškům a samozřejmě i nám udělat radost tím, že do vysněné Paříže postoupíme,“ dodal Aleš Opatrný.
 
Týmová olympijská kvalifikace se koná v rámci čtyřdenních mezinárodních závodů CSIO4* CET Prague Cup pořádaných Czech Equestrian Teamem v pátek 28. července od 14:00 hodin. Do dvoukolového klání nastoupí vedle domácích jezdců také reprezentanti Bulharska, Izraele, Litvy, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska, Turecka, Ukrajiny a Uzbekistánu, přičemž všechny země jsou zařazeny do divize C a budou tudíž bojovat o účast v Paříži 2024. Veškeré podrobnosti k programu závodů zájemci najdou na webu www.csiopraha.cz, kde je také odkaz na on-line prodej vstupenek. 
 
Foto: Josef Malinovský a Kateřina Návojová
Zdroj: tisková zpráva Czech Equestrian Teamu
 




Sledujete novinky o koních, jezdectví a dostizích na Jezdci.cz a pouštíte si pravidelně vysílání EquiTV.cz a EquiRadia.cz? Máme pro vás novinku - spouštíme Fancluby Jezdci.cz a EquiTV.cz EquiRadio.cz, jejichž prostřednictvím můžete podpořit další existenci našeho zpravodajství.

Zaplacením ročního nebo půlročního příspěvku umožníte, aby veškerý redakční obsah s výjimkou bonusů pro členy fanclubu zůstal nadále volně přístupný všem uživatelům a přímo se tak budete podílet i na propagaci všech koňských sportovních disciplín. Zároveň dostanete přednostní přístup k velké části našich materiálů, které si můžete přečíst v časovém předstihu, pravidelnou možnost získat různé slevy na zboží našich partnerů a účast v soutěžích o ceny.

Roční členství ve Fanclubu Jezdci.cz stojí 600 Kč, půlroční příspěvek je 300 Kč. Pokud chcete být členem obou fanklubů Jezdci.cz i EquiTV.cz, můžete využít zvýhodněnou variantu 1000 Kč (roční) a 500 Kč (půlroční). Další podrobnosti najdete na tomto odkazu.

Komunity na síti

Novinky z jezdectví a dostihů můžete sledovat i prostřednictvím našich specializovaných skupin na Facebooku! Spravujeme pro vás:

Máme rádi parkury Jezdci.cz

Máme rádi dostihy Jezdci.cz

Máme rádi drezuru Jezdci.cz

Máme rádi vozatajství Jezdci.cz

Máme rádi všestrannost Jezdci.cz

Máme rádi reining a western Jezdci.cz

Máme rádi voltiž Jezdci.cz

Máme rádi vytrvalost Jezdci.cz

Máme rádi pony sport Jezdci.cz

FB Jezdci.cz

FB Jazdci.sk

FB EquiTV.cz a EquiRadio.cz


reklama 13D

NEPŘEHLÉDNĚTE